Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čerstvý sníh potěšil i gorily. Ale se sněhuláky udělaly rychlý konec

  11:57
Když se v neděli v Troji strhla pořádná chumelenice, chovatelé goril nezaváhali. Nejenže pustili gorily v rámci otužování alespoň na chviličku ven, aby si mohly prohlédnout a vyzkoušet sníh, ale také jim okamžitě uplácali pár malých sněhuláků do expozice.

Pražské gorily nejsou zvyklé chodit do venkovního výběhu i v zimě (ale třeba gorily v Belfastu ano, více zde), proto jim chovatelé na pár minut otevřeli alespoň přístup do malého výběhu za jejich ložnicemi, aby se mohly na sníh alespoň podívat. „Obávali jsme se možného nastydnutí, pokud by venku strávily delší čas, proto jsme je pustili pouze do venkovního odstavného boxu, odkud je kdykoliv dostaneme domů během minuty,“ popsal kurátor primátů Vít Lukáš.

Gorily a čerstvý sníh

Kromě Richarda, který se v případě čehokoliv nového vždycky drží zpátky (viz například zde jeho reakce na novou štěpku), se o sníh zajímaly všechny gorily, nejvíce Kiburi s Nuruem. „Ti se ale báli na sníh šlapat, jenom po něm pokukovali. Ven na chvilku vylezla jen Shinda, ale protože ji sníh studil, rychle zase zalezla. To Kamba s Nuruem na zádech si na zasněžené trávě obešla alespoň kolečko a pak se vrátila do ložnic,“ popsal nedělní gorilí výpravu za sněhem Lukáš. 

A protože konečně napadl sníh vhodný na dělání koulí, našly gorily po návratu z ložnic v uklizené expozici pár malých sněhuláků. Uplácaných a ozdobených samozřejmě tak, aby na nich bylo alespoň něco jedlého. Oči měli z rozinek, jako nos kousek mrkve a místo rukou čerstvé třešňové větvičky.

Jak se podařilo zachytit kamerám, Richard se s nimi moc nepáral. Ačkoliv bylo sněhuláků celkem osm a byli rozmístění po celé expozici, stejně si většinu zabral pro sebe. A protože nebyli k snědku celí, tak je bez milosti drtil, jestli náhodou neskrývají něco dobrého alespoň v útrobách. To Shinda svoji žravost nezapřela a ochutnávala i sníh, i když ji musel studit.

Kiburi a Nuru ale byli na ty zvláštní křehké a studené hračky opravdu zvědaví, sníh byl pro ně velká neznámá, takže je úžasně bavil. A sněhuláci jim jako něco nového a nezvyklého udělali radost i proto, že se na některých těch studených bílých koulích dalo sem tam najít sladké sousto.

Autor:

Podpořte gorily

Přispějte na ochranu ohrožených druhů živočichů v jejich domovině. Zoo Praha vyhlásilo novou sbírku. Své příspěvky posílejte na bankovní účet číslo:

43–680 466 0247 / 0100

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12