Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich vykostí kuře na gril „naplacato“. Kosti upeče psovi

  0:16aktualizováno  0:16
Pokud jste přesvědčeni, že celé kuře nelze jen tak ugrilovat položené na rozžhavené mřížce grilu, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás vyvede z omylu. Evidentně se vyplatí naučit se vykosťovat drůbež. Protože kdo by nemiloval grilované kuře.

Celý fígl skutečně spočívá v tom, vědět kde říznout a celé kuře tak jednoduše zbavit kostí a převést do placaté formy. Jeho potření suchou grilovací směsí koření, kterou si sami připravíte v hmoždíři, už je pak dílem okamžiku. A kuřátko může celé na gril. Spolu se zeleným chřestem, který je ideální sezonní přílohou. Na bílý chřest v tomto případě zapomeňte, ten se musí vařit.

Jak na to krok za krokem

Očištěné kuře ostrým nožem jednoduše rozkrojíte u páteře a jakoby rozdělíte na polovic, což vám dovolí, abyste ho krásně rozevřeli a dostali se „dovnitř“. Pak ho ostrým nožíkem zbavte většiny kostí - jak na to, je nejlépe vidět na úvodním videu. Pokud v něm nějaké kosti zůstanou, vůbec nevadí. Například stehýnka stačí podél kosti naříznout a také jakoby rozevřít do plochy.

Fotogalerie

Griluje-li s vámi váš pes, můžete mu vyříznuté kosti se zbytky masa a další odřezky hodit na gril jen tak, bez ochucení. U Pohlreichů také grilují se psem, který trpělivě čeká na svůj příděl.

Grilovací směs si sami připravte v hmoždíři, ať se krásně rozvoní. Smíchejte v něm a nasucho podrťte římský kmín, obyčejný kmín, kousek skořice, pár chilli papriček, ideálně jalapeňos, trochu kayenského pepře, sůl a dva lístky bobkového listu, přidat můžete i trochu sušeného česneku. Touto směsí kuře z obou stran potřete a můžete ho položit - kůží dolů - na rozpálený gril.

Přikryjte a hlídejte, ať neprošvihnete správný čas na jeho otočení. Během grilování ho také můžete pokapat citronovou šťávou - získá na lehkosti i na chuti. Suché nebude, protože až ho otočíte, tuk uvolněný z pod kůže bude protékat do masa.

Jako příloha je ideální zelený chřest, i ten se dá grilovat. Stačí ho zbavit...
Grilujte zásadně zelený chřest, ten bílý se na gril nehodí. Potřebuje uvařit.
Grilovaný chřest v marinádě ochutíte a můžete podávat.
Kdo by nemiloval grilované kuře, natož když si ho můžete připravit sami. Jako...

Jako lehkou zeleninovou přílohu Zdeněk Pohlreich doporučuje zelený chřest, využijte jeho právě probíhající sezonu (o chřestu více zde).

10 mýtů o jídle

Jak je to doopravdy se železem ve špenátu? Škodí nám čokoláda? Čtěte v příloze Víkend DNES v sobotu 28. května

Stačí olámat zdřevnatělé části stonků a můžete ho na volno položit na gril ke kuřeti a po chvíli otočíte. Pak už ho jen promícháte s marinádou, kterou si připravte z trochy čerstvé citronové šťávy a olivového oleje, osolte ji a opepřete, toť vše.

Tento recept z nedělního Rozpal to šéfe!, který Prima premiérově odvysílá v neděli v podvečer, je inspirován Jižní Amerikou. A inspirativní je jednoznačně, protože kuře je lehké a snadno dostupné maso, u něhož není dobrých nápadů na grilování nikdy dost.

Autor:




Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Zdeněk Pohlreich o grilování. Sezona je tu.
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.