Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

aktualizováno 
Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické rady se v rubrice „Vaříme podle Koko“ v magazínu Víkend podělila blogerka Veronika Kokešová.

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty | foto: Profimedia.cz

Houby byly vždy spojované s nadpřirozenem a vyobrazovány ve společnosti skřítků a lesních víl. S jejich účelovým pěstováním – což je případ žampionů – se sice spirit poněkud vytrácí, na druhou stranu u kupovaných pečárek si můžete být stoprocentně jisti, že jsou jedlé. V přírodě se vyskytují i v jedovatých podobách. (Přehled možných fatálních záměn v článku zde.)

Grilovaná portobella s gorgonzolou

Ingredience na 4 porce:

  • 4 středně velké žampiony portobello
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g gorgonzoly Cremoso
  • 8 lístků čerstvé bazalky
  • sůl a pepř

Očistěte a do kříže nařízněte kloboučky hub. Potřete je směsí oleje, citronové šťávy, prolisovaného česneku a soli a nechte půl hodiny odpočívat. Grilujte z každé strany 7 až 10 minut. Obraťte kloboučkem dolů, každý pokryjte nasekanými lístky bazalky a gorgonzolou. Nechte sýr roztát a ihned podávejte. Zacházejte opatrně se solí, gorgonzola je chuťově velmi výrazná.

Žampiony jsou zdaleka nejoblíbenější z pěstovaných druhů hub a v tuzemských obchodech je můžete koupit minimálně ve dvou podobách.

Nejobvyklejší bílé vybírejte bez tmavých skvrn na kloboučku, ideálně zdola ještě světlé nebo zavřené až k nožičce neboli třeni. Čím jsou méně ve formě, tím víc jejich lupeny tmavnou. V lednici je, stejně jako ostatní dnes zmíněné druhy hub, uchovávejte ideálně v papírových sáčcích, kde se nezapaří.

Osobně preferuji hnědé - jinak nazývané také krémové či pařížské - žampiony, jež se pyšní výrazně houbovitější chutí i vůní a masitější konzistencí. Ať už vyberete jakkoli, pravidla pro grilování jsou u bílých i hnědých pečárek stejná.

Houby nikdy nemyjte vodou, zůstaly by pak oslizlé, takže je jen otřete lehce navlhčeným ubrouskem, pokud je třeba je očistit od hlíny. Odkrojte koncovou zaschlou část nožičky.

Každou sobotu

Obálka magazínu Víkend

10 nápadů nadějných českých vynálezců, jimiž Češi dobývají svět.

Před grilováním připravte marinádu z oleje či rozehřátého másla, citronové šťávy, česneku a trochy soli, ve které by si měly odpočinout aspoň 15 minut před tepelnou úpravou.

Žampiony není třeba loupat. Aby teplo proniklo i do nejhouževnatější části, zkuste opatrně naříznout klobouk do kříže tak, aby se houba nerozpadla, takže zářez nesmí být příliš hluboký.

Žampiony grilujte z obou stran. Když jsou nožičkou nahoru, mají tendenci pouštět vodu, kterou obrácením jednoduše vylijete.

Na roštu je umístěte bez obav na to nejžhavější místo. Grilování trvá poměrně dlouho, podle velikosti a teploty asi 5 až 8 minut z každé strany.

Na gril je díky své velikosti ideální portobello

Už při nakupování myslete na to, že se houby zmenší na polovinu. Vybírejte proto vzrostlé, pevné a tvrdé kusy, které po smrsknutí nepropadnou mřížkou roštu. Tahle zrada nehrozí v případě prostorově výraznějšího žampionu portobello, jenž se díky své velikosti a masitosti na gril hodí úplně dokonale.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření pro internetovou televizi Stream.cz a nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.

Však se z něho připravují takzvané houbové steaky, které často míří i do vegetariánských burgerů místo masa.

Portobello přitom vyžaduje ještě delší tepelnou úpravu, aby se dokonale propekl. Počítejte s tím, že ogrilovaný bude velmi tmavý, zdola až černý a pouští i velmi tmavě hnědou šťávu.

Před servírováním každopádně nezapomeňte jakékoli žampiony ještě potřít rozehřátým máslem nebo marinádou a opepřit podle chuti.

Autoři:




Nejčtenější

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Další z rubriky

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.