Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické rady se v rubrice „Vaříme podle Koko“ v magazínu Víkend podělila blogerka Veronika Kokešová.

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty | foto: Profimedia.cz

Houby byly vždy spojované s nadpřirozenem a vyobrazovány ve společnosti skřítků a lesních víl. S jejich účelovým pěstováním – což je případ žampionů – se sice spirit poněkud vytrácí, na druhou stranu u kupovaných pečárek si můžete být stoprocentně jisti, že jsou jedlé. V přírodě se vyskytují i v jedovatých podobách. (Přehled možných fatálních záměn v článku zde.)

Grilovaná portobella s gorgonzolou

Ingredience na 4 porce:

  • 4 středně velké žampiony portobello
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g gorgonzoly Cremoso
  • 8 lístků čerstvé bazalky
  • sůl a pepř

Očistěte a do kříže nařízněte kloboučky hub. Potřete je směsí oleje, citronové šťávy, prolisovaného česneku a soli a nechte půl hodiny odpočívat. Grilujte z každé strany 7 až 10 minut. Obraťte kloboučkem dolů, každý pokryjte nasekanými lístky bazalky a gorgonzolou. Nechte sýr roztát a ihned podávejte. Zacházejte opatrně se solí, gorgonzola je chuťově velmi výrazná.

Žampiony jsou zdaleka nejoblíbenější z pěstovaných druhů hub a v tuzemských obchodech je můžete koupit minimálně ve dvou podobách.

Nejobvyklejší bílé vybírejte bez tmavých skvrn na kloboučku, ideálně zdola ještě světlé nebo zavřené až k nožičce neboli třeni. Čím jsou méně ve formě, tím víc jejich lupeny tmavnou. V lednici je, stejně jako ostatní dnes zmíněné druhy hub, uchovávejte ideálně v papírových sáčcích, kde se nezapaří.

Osobně preferuji hnědé - jinak nazývané také krémové či pařížské - žampiony, jež se pyšní výrazně houbovitější chutí i vůní a masitější konzistencí. Ať už vyberete jakkoli, pravidla pro grilování jsou u bílých i hnědých pečárek stejná.

Houby nikdy nemyjte vodou, zůstaly by pak oslizlé, takže je jen otřete lehce navlhčeným ubrouskem, pokud je třeba je očistit od hlíny. Odkrojte koncovou zaschlou část nožičky.

Každou sobotu

Obálka magazínu Víkend

10 nápadů nadějných českých vynálezců, jimiž Češi dobývají svět.

Před grilováním připravte marinádu z oleje či rozehřátého másla, citronové šťávy, česneku a trochy soli, ve které by si měly odpočinout aspoň 15 minut před tepelnou úpravou.

Žampiony není třeba loupat. Aby teplo proniklo i do nejhouževnatější části, zkuste opatrně naříznout klobouk do kříže tak, aby se houba nerozpadla, takže zářez nesmí být příliš hluboký.

Žampiony grilujte z obou stran. Když jsou nožičkou nahoru, mají tendenci pouštět vodu, kterou obrácením jednoduše vylijete.

Na roštu je umístěte bez obav na to nejžhavější místo. Grilování trvá poměrně dlouho, podle velikosti a teploty asi 5 až 8 minut z každé strany.

Na gril je díky své velikosti ideální portobello

Už při nakupování myslete na to, že se houby zmenší na polovinu. Vybírejte proto vzrostlé, pevné a tvrdé kusy, které po smrsknutí nepropadnou mřížkou roštu. Tahle zrada nehrozí v případě prostorově výraznějšího žampionu portobello, jenž se díky své velikosti a masitosti na gril hodí úplně dokonale.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření pro internetovou televizi Stream.cz a nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.

Však se z něho připravují takzvané houbové steaky, které často míří i do vegetariánských burgerů místo masa.

Portobello přitom vyžaduje ještě delší tepelnou úpravu, aby se dokonale propekl. Počítejte s tím, že ogrilovaný bude velmi tmavý, zdola až černý a pouští i velmi tmavě hnědou šťávu.

Před servírováním každopádně nezapomeňte jakékoli žampiony ještě potřít rozehřátým máslem nebo marinádou a opepřit podle chuti.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025