Nabídku hmyzu zařadil jako první v Paříži na jídelní lístek svého podniku na začátku října Elie Daviron (26), kuchař a majitel baru Le Festin Nu. Bar, pro jehož název byla inspirací kniha Williama Burroughse Nahý oběd, byste našli v módním 18. obvodu nedaleko Montmartru hojně navštěvovaného turisty.
S čerstvým avokádem, pečenými červenými paprikami, zázvorem a křepelčím vajíčkem tu hosté nově mohou zakousnout nejen různé larvy, kobylky nebo vodní brouky, ochutnat se tu dají i štíři (návod, jak připravit štíra čtěte zde). Pečlivě a speciálně zabalené dodávky (aby se hmyzu nepoškodila křídla, nezkřivily nohy nebo nepoškodily oči) Davironovi posílají až z Thajska.
Evropa se teprve učí jíst hmyz, jinde je to běžné
Majitel pařížského baru s průkopnickým menu uvádí hned několik důvodů, proč konzumovat právě hmyz. Prvním z nich je ekologický přínos, protože produkce hmyzu je pro naši planetu mnohem méně nákladná (co se financí, prostoru i spotřeby vody týká) než u tradičního masa. "Navíc je hmyz vynikajícím zdrojem bílkovin a omega 3 mastných kyselin," řekl Daviron pro stanici Reuters.
Zároveň mladý kuchař nezapře svoji profesi, prostě si klade za cíl nabídnout svým zákazníkům jedinečný kulinářský zážitek. Podle něj dělá správnou restauraci potěšení, pocit hříchu a atmosféra prostředí. "Nezachraňuji svět, jen zprostředkovávám novou zkušenost," vysvětil.
Zdaleka ne každého by asi nadchla představa, jak konzumuje brouka odzdobeného pestem, ale reakce zákazníků pařížského baru na servírovaný hmyz jsou podle majitele velmi pozitivní. Dokonce i skeptici prý nakonec ochutnají, i když začínají těmi nejmenšími sousty a až nakonec si vyberou škorpiona. Ceny těchto degustačních talířků se pohybují od pěti do devíti eur.