Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houby grilujte, smažte, připravujte z nich pastu, omáčky i polévky

aktualizováno 
Lesní houby mají v české kuchyni tradiční využití: jejich výhodou je snadná úprava i jedinečná chuť. Gratinované hlavičky žampionů, pečený houbový pudink či ragú s pečenými liškami se proto objevují v nabídce restaurací jako sezónní speciality.

Čerstvé houby z lesa se nejlépe hodí pro rychlou úpravu. | foto: Profimedia.cz

Dobří kuchaři si při tvorbě aktuálního letního menu na využití lesních plodů zakládají. "Houby jsou jednou z nejtradičnějších surovin české kuchyně. Počítaly s nimi prvorepublikové kuchařky a velmi žádané jsou také v moderní gastronomii," řekl šéfkuchař Michael Váňa z pražské restaurace U Modré kachničky.

Zeleninová polévka s houbami je na léto jako dělaná.

Zeleninová polévka s houbami

Dobře připravené lišky jsou delikatesa.

Dobře připravené lišky jsou delikatesa.

I když na trhu je široká nabídka mnoha druhů hub, není prý nad houby z lesa. "Lidé si potrpí zejména na houby, které si mohou sami nasbírat, případně usušit nebo konzervovat. Je tady velká tradice. Jsme houbařská velmoc," upozornil Váňa a přidal pár tipů, které při zpracování svých houbařských úlovků využijete i doma. 

Stačí posolit, pokmínovat a orestovat na másle

Houby se dají využít ke grilování, smažení nebo přípravě různých past, omáček i polévek. Ve své restauraci nabízí bramboráčky s ragú z hříbků a lišek, zaječí stehno pečené na česneku a liškách nebo králíka pečeného na hříbkách s dušenou rozmarýnovou rýží.

Čerstvé houby jsou v kuchyni nejlepší.

Čerstvé houby jsou v kuchyni nejlepší.

Oblíbené jsou krémové houbové polévky i omáčky.

Výborné jsou krémové polévky i omáčky.

Houby jsou výtečným doplňkem k masům, ale využívat se mohou také jako samostatné pokrmy. "Čerstvá houba z lesa se nejlépe hodí pro rychlou úpravu. To se týká hřibovitých druhů, ale také bedel nebo masáků," radí Váňa. Hlavičky stačí jen nasolit, pokmínovat a zprudka orestovat na másle. Konzumovat se pak mohou s pečivem nebo jako příloha k masům.

Vyzkoušet můžete například Křupavé soté z hříbků a bedlové držťky se slaninou podle Pohlreicha

Podle Váni jsou právě čerstvé houby největším kulinářským lákadlem. "Tradiční česká kuchyně byla o houby vždy hodně opřená. Využívaly se jako hlavní pokrm či na různé polévky," uvedl.

Zároveň jsou ale houby poměrně těžko stravitelné a není nutné je za každou cenu doplňovat přílohou. Kořenit houby je také potřeba s rozvahou. "Hodí se tam to, co lidé pěstovali na dvorku, jako majoránka, kmín, rozmarýn či tymián. Výborné jsou v kombinaci s česnekem nebo cibulí," uvedl Váňa.

K houbám patří dezerty z lesního ovoce

V létě si navíc můžete pochutnat i na kombinaci hub s dezerty z lesních plodů. Například restaurace Sarah Bernhardt v hotelu Paříž nabízí menu, jehož součástí je telecí ragú s pečenými liškami a šťouchanými brambory; k němu jako dezert podávají čokoládové placičky s malinovou pěnou, sypané praženými lískovými a pistáciovými oříšky.

Nejužívanější a u veřejnosti patrně nejoblíbenější jsou podle Váni žampiony. "Jsou také asi nejbezpečnější, nejdostupnější a nejlevnější. Nemusí se také běhat po lese, aby se nasbíraly," uvedl. Pohodlně se ale dají nakoupit i houby mražené či sušené. Pro sezónní využití však zůstanou nejlákavější čerstvé houby z lesa.

Autor:




Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.