Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houby dál rostou, jen si vybírají vlhčí místa, kde víc napršelo

aktualizováno 
Houby na řadě míst Česka dál rostou, zcela logicky ale především a více tam, kde byly bohatší dešťové srážky. Zdaleka ne všichni si tedy z lesa přinesou slušný úlovek.

Tak třeba v okolí Hlinska evidentně rostou. Amatérský mykolog Jan Laštůvka přináší aktuálně z lesa takhle plný koš i několikrát do týdne. | foto: http://kudluvfotoatlashub.blog.cz/

„V tomto ohledu jsou spolehlivější západní a jižní Čechy,“ uvedl ve čtvrtek předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa pro ČTK. Aktuálně podle něj rostou hřiby, holubinky nebo muchomůrky.

Fotogalerie

Z jedlých druhů jsou to především hřiby dubové, kováře nebo koloděje. Objevovat se ale začaly i muchomůrky růžovky a šedivky. Nechybí ani typický kolorit našich lesů, tedy celá plejáda holubinek: mimo jiné holubinka namodralá, mandlová nebo doupňáková. Naopak pečárek neboli žampionů moc není.

Jaroslav Landa ale současně upozornil, že mezi muchomůrkami jsou už i jedovaté druhy jako muchomůrka tygrovaná a nejjedovatější muchomůrka zelená (totéž nedávno avizovala i mykoložka Tereza Tejklová zde). Vedle toho rostou i jedovaté pečárky zápašné nebo vláknice začervenalé.

Pozor, nezapomeňte, že houby rostou i na stromech

Ani jako houbaři nechoďte po lese jen se sklopenou hlavou a s nosem u země. Jedlé houby lze nalézt i na stromech, například sýrovec žlutooranžový nebo choroš šupinatý. Poměrně často se objevuje i hlíva plicní.

Uplynulý červen lze prý z hlediska růstu hub hodnotit jako průměrný, byly i horší roky. Překvapivé ovšem bylo jaro, kdy houby rostly víc, než zkušený mykolog čekal, protože nebylo dost vláhy. „Jaro se vydařilo, pěkně rostly smrže, kačenky, ucháče, i když moc sněhu v zimě nebylo,“ konstatoval s uspokojením.

Autor:




Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.