V severní Itálii je většina žampionáren soustředěna v kraji Trentino. Klima je tam mírné, letní vedra nebývají obvyklá, a tak se jim daří.
Tamější žampiony se většinou prodávají nečištěné. V obchodech se nabízejí kombinace všech druhů pěstovaných hub v jednom balení, někdy dokonce s upravenou přibalenou zeleninou a kořením k úpravě jídla.
Směrem na jih Itálie žampionáren ubývá, ale některé jsou také poblíž Říma či v jižní Itálii.
Specialitou Itálie je ale pěstování hlív. Italové mají nejmodernější výrobny substrátu v Evropě, kdy se v největších podnicích za pomocí plné automatizace týdně vyrobí až 600 tun substrátu z pasterizované slámy.
. Houby V ItáliiItalové používají houby na pizzu či do těstovin a omáček. V Itálii jsou běžně k dostání na tržnici. Pořídíte tam téměř stejné houby jako u nás. Počítejte však, že cena za ně je velice vysoká. Odhaduje se, že 1 kg sušených hříbků stojí přes 3000 Kč. |
Lidem zachutnala a navykli si ji sbírat v přírodě. A protože sběr nestačí, tak se rozvinul obor pěstování této houby.