Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ani prase, ani krysa, ale bizarní hmyzožravý noční tvor bez příbuzných

V pražské zoo sdílí mladý pár těchto exotů střechu nad hlavou spolu se žirafami, se kterými ho spojuje i stejná domovina. Nikde jinde v Česku hrabáče kapského neuvidíte, žádná další zoo u nás ho nechová. Navíc mají v Troji reálnou naději na odchov mláděte, což už se tu v minulosti podařilo třikrát.

Hrabáči kapští (Orycteropus afer) pocházejí z Afriky a vzhledem k jejich zvláštnímu vzezření byli zoologové strašně dlouho v rozpacích, kam je vůbec příbuzensky zařadit, proto mají nakonec svůj vlastní samostatný řád: hrabáči.

Bizarní protáhlý čenich i ostré dlouhé drápy mají své opodstatnění, hrabáč má prostě tělo maximálně přizpůsobené svému hmyzožravému způsobu života. Konkrétně se hrabáči specializují na termity a mravence (podobně jako jihoameričtí mravenečníci, více o nich zde).  

Na poměrně velkém robustním těle sedí malá hlava s protáhlým čenichem opatřeným dlouhým jazykem, což jim dovoluje pohodlně vylizovat chodbičky termitišť. Velké tenké a blanité uši připomínající zaječí slechy jim zase umožňují registrovat - hlavně v noci - každé šustnutí. 

A proč hrabáč? Tohle výmluvné jméno získali  jednoznačně proto, že velmi dobře hrabou, a to nejen kvůli získání potravy. V Africe si vyhrabávají i podzemní nory, ve kterých přes den spí. A vyhrabat nebo nebo dokonce roztrhat takové termitiště, které si svou tvrdostí nezadá s betonem, by nebyli schopni bez velmi dlouhých a silných drápů, jakými jsou opatřeny jejich končetiny.      

Přes den musíte mít štěstí, abyste hrabáče viděli vzhůru

Hrabáči jsou noční zvířata. „Ve svém přirozeném prostředí v noci nachodí spoustu kilometrů, protože je v jejich zájmu najít a vybrat co nejvíc termitišť, aby měli dostatečný přísun potravy bohaté na proteiny. Udává se, že jsou za noc schopni spořádat 30 až 50 tisíc mravenců, nikdy ovšem mraveniště nebo terminiště nevyjídají celá, aby si nezničili svůj zdroj potravy,“ vysvětluje kurátorka Barbora Dobiášová z pražské zoo.    

Celodenní jubilejní slavnost

V neděli 28. září pražská zoo oslaví celodenním programem své 83. narozeniny. Chybět nebudou zaměstnanci v dobových kostýmech či stylový hudební doprovod Sester Havelkových a Miloše Wichterleho.

11:00 Slavnostní zahájení a předání nejvyššího ocenění prezidenta Mongolska za záchranu koní Převalského (Vzdělávací centrum)

12:00 Vzpomínka na plukovníka Jana Vlasáka a odhalení interaktivní sochy Jana Gebauera (Gočárovy domy)

15:00 Křest knihy Žirafa na pondělí s Ivanou Chýlkovou (Africký dům)

Teprve nad ránem se hrabáči vracejí zpět do své nory, aby v ní nadcházející den opět strávili spaním. Tento režim tedy pochopitelně mají i v pražské zoo, což pro návštěvníky není ideální. Aby si je ale mohli kdykoliv prohlédnout alespoň spící, mají svou improvizovanou noru otevřenou směrem k prosklené stěně návštěvnického prostoru.

„V našich podmínkách je během dne alespoň jednou budíme pro návštěvníky, aby vůbec měli možnost pozorovat, jak se takový hrabáč vlastně krmí,“ popisuje kurátorka poté, co Draca s Kvídou probudila a nasypala jim moučné červy do krmítka imitujícího prostor termitiště, abychom mohli krmení natočit pro naše čtenáře.

 

Pravidelné krmení hrabáčů v Zoo Praha každou sobotu a neděli v 10:00.

„Jinak naši hrabáči zhruba po osmé hodině ranní uléhají a budí se kolem sedmé osmé večer. Takže tak dvanáct hodin prospí a přibližně stejně dlouhou dobu bývají aktivní,“ konstatuje Bára.

Pár už se páří. Snad se brzy ukáže, zda úspěšně

Hrabáči chovaní v zoo působí jako milá společenská zvířata, v přírodě jsou to ovšem spíše samotáři, kteří se potkávají s ostatními jedinci svého druhu víceméně náhodně, nebo za účelem páření. Jinak má každý hrabáč svoji vlastní noru, kde „bydlí“ pouze sám, popřípadě matka s mládětem.

Pražská zoo - u nás momentálně jediná, která hrabáče chová - má krásný mladý chovný pár, který žil donedávna pohromadě ještě s jednou starší samicí Pietou. Ta odchovala zatím poslední v Praze narozené mládě (více čtěte zde). Vzhledem k věku už ale potřebuje svůj klid, takže si zaslouží vlastní výběh v zázemí.

Do Kvídy (9) s Dracem (6) chovatelé vkládají velké naděje na odchov mláděte.

Ovšem do téměř šestiletého samce Draca (55 kg) a devítileté samice přezdívané Kvída (45 kg, oficiálně se jmenuje Quote), z nichž ani jeden zatím žádného potomka nemá, pražští chovatelé nyní vkládají velké naděje. „Kvída a Draco spolu velice dobře vycházejí. A nejenže se tolerují, naopak si společnost dalšího hrabáče vzájemně užívají. Nepotřebují totiž mezi sebou bojovat o potravu, té dostávají dost, takže si navzájem nejsou konkurencí,“ konstatuje Dobiášová.   

Páření není podle kurátorky úplně jednoduché u hrabáčů pozorovat, protože jde o zvířata aktivní v noci. „Navíc je jejich páření v podstatě událostí jedné jediné noci, takže jako chovatelé můžeme pouze registrovat zvýšený zájem samce o samici. Že páření proběhlo, nám ale prozrazují tzv. pářící mozoly, které samici na hřbetě vznikly od toho, jak ji samec při páření držel,“ prozrazuje výmluvná vodítka. Pokud by Kvída zabřezla, mohou v Praze očekávat narození jednoho jediného mláděte, protože hrabáči jich nikdy víc nemají (jak obtížné je hrabáče odchovat, čtěte zde).

Ačkoliv v Africe se hrabáč zatím vyskytuje relativně hojně, v zoologických zahradách vzácný je. „Na celém světě se jich v zahradách chová přes sedmdesát, z toho 45 v Evropě. Proto je obtížné hrabáče nejen získat do chovu, ale i odchovat. Už proto, že jak dospělci, tak mláďata, mají specifické nároky na krmení. Takže když se odchov podaří, je to pokaždé úžasná událost,“ doufá mladá kurátorka.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025