Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Připravte si lehoučké italské rizoto s cuketkami a parmazánem

  10:00
Stačí pár kvalitních ingrediencí a máte letní oběd jako víno. Rýže jako rýže, řeknete si možná. Taky jsem byla zvědavá, jak moc jiné je na přípravu i chuťově rizoto z italské rýže carneoli. Vyzkoušela jsem a stálo to za to. Italské rizoto je chuťově jemnější a neudusíte se jím, protože zrnka rýže spojuje krémovitá omáčka.

Itálie je dokonce největším evropským producentem rýže a italský šéfkuchař Emanuele Ridi, tedy Ital na cestách, v úterním večerním premiérovém díle jedno italské rýžové pole divákům televize Prima family představí. Na první pohled vypadá podobně jako český rybník. Je i bio, protože vodu v něm čistí kapři.

Fritovaný kapr po italsku je vhodný i pro bezlepkovou dietu. Na obalení rybího...

Majitel místní farmy Gabriele dokonce jednoho z kaprů připraví jako rychlou fritovanou chuťovku. Jednoduše z rybího filetu nařeže proužky jako na populární jihočeské rybí škvarky, obalí je v rýžové mouce a osmaží v oleji. Rýžová mouka nasává tuk v menší míře, takže kousky kapra nejsou tak mastné a navíc jsou i bezlepkové.

Další recepty na zpracování kapra najdete v článku Sladkovodní ryby pomohou zhubnout, ochutnejte třeba kapří hranolky.

Jednoduchá příprava italského rizota s cuketou podle Itala

Na italské risotto con zucchine budete potřebovat cibuli, kvalitní máslo, malé cuketky cca 10 cm dlouhé i s křehkými květy, italskou rýži carnaroli, zeleninový vývar, sůl a tvrdý sýr grana padano.

S rozpočtem ingrediencí na strávníka je to jednoduché: na jednoho počítejte s hrstí rýže, ostatních ingredincí pak použijte úměrně konkrétnímu počtu porcí. 

Cibuli nakrájejte nadrobno.
Přidejte kousek másla.
Cuketa by měla být co nejmenší, aby neměla velká semínka.

Na másle zpěňte najemno nasekanou cibulku, na ni přihoďte rýži a zalijte zeleninovým vývarem, na každou hrst rýže počítejte naběračku vývaru. 

Cuketky nakrájejte na kostičky.
Na každého strávníka počítejte s hrstí rýže, kterou přidejte na zpěněnou
Přidejte zeleninový vývar, na každou hrst rýže jednu naběračku.

Mladé světlé cuketky nakrájejte celé na kostičky, přihoďte k rýži a přidejte zeleninový vývar.

Hrnec přikryjte pokličkou, aby se rýže podusila.
Přidejte na kostičky pokrájenou cuketu.
Přidejte na kostičky pokrájenou cuketu.

Pak vše přikryjte poklicí, aby se rýže podusila a změkla. Stačí pár minut, zelenina by měla změknout jen mírně, aby si zachovala vitaminy.

Květy zbavte pestíku a pokrájejte na kousky.
Květy přidejte do hrnce.
Průběžně ochutnávejte.

Z cuketových květů odstraňte pestíky, pak je pokrájejte na kousky a vložte do hrnce. Promíchejte, přidejte strouhaný sýr grana padano, případně parmazán, s citem dochuťte solí a stáhněte rizoto z ohně.

Do rizota přistrouhejte tvrdý sýr grana padano nebo parmazán.
Rizoto pořádně energicky promíchejte, aby získalo krémovitou konzistenci.
Správně udělané italské rizoto by měl mít kašovitou konzistenci.

Nakonec energicky vmíchejte kousek másla, aby rizoto získalo krémovitou konzistenci.

Květ, na který budete rizoto na talíři servírovat, na jedné straně roztrhněte a
Květ, na který budete rizoto na talíři servírovat, na jedné straně roztrhněte a
Rizoto servírujte na rozprostřený květ cukety.

Servírujte na rozprostřený květ cukety, zbavený pestíku. 

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Jak prodat dětské kolo a koupit nové? Otestovali jsme službu Decathlon Buy back
Jak prodat dětské kolo a koupit nové? Otestovali jsme službu Decathlon Buy back

Když na jaře vytáhnete dětské kolo z garáže, možná zjistíte, že už je vašemu potomkovi malé. Co s tím? Můžete ho prodat jednoduše a rychle díky...

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025