Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Připravte si lehoučké italské rizoto s cuketkami a parmazánem

  10:00aktualizováno  10:00
Stačí pár kvalitních ingrediencí a máte letní oběd jako víno. Rýže jako rýže, řeknete si možná. Taky jsem byla zvědavá, jak moc jiné je na přípravu i chuťově rizoto z italské rýže carneoli. Vyzkoušela jsem a stálo to za to. Italské rizoto je chuťově jemnější a neudusíte se jím, protože zrnka rýže spojuje krémovitá omáčka.

Itálie je dokonce největším evropským producentem rýže a italský šéfkuchař Emanuele Ridi, tedy Ital na cestách, v úterním večerním premiérovém díle jedno italské rýžové pole divákům televize Prima family představí. Na první pohled vypadá podobně jako český rybník. Je i bio, protože vodu v něm čistí kapři.

Fritovaný kapr po italsku je vhodný i pro bezlepkovou dietu. Na obalení rybího...

Majitel místní farmy Gabriele dokonce jednoho z kaprů připraví jako rychlou fritovanou chuťovku. Jednoduše z rybího filetu nařeže proužky jako na populární jihočeské rybí škvarky, obalí je v rýžové mouce a osmaží v oleji. Rýžová mouka nasává tuk v menší míře, takže kousky kapra nejsou tak mastné a navíc jsou i bezlepkové.

Další recepty na zpracování kapra najdete v článku Sladkovodní ryby pomohou zhubnout, ochutnejte třeba kapří hranolky.

Jednoduchá příprava italského rizota s cuketou podle Itala

Na italské risotto con zucchine budete potřebovat cibuli, kvalitní máslo, malé cuketky cca 10 cm dlouhé i s křehkými květy, italskou rýži carnaroli, zeleninový vývar, sůl a tvrdý sýr grana padano.

S rozpočtem ingrediencí na strávníka je to jednoduché: na jednoho počítejte s hrstí rýže, ostatních ingredincí pak použijte úměrně konkrétnímu počtu porcí. 

Cibuli nakrájejte nadrobno.
Přidejte kousek másla.
Cuketa by měla být co nejmenší, aby neměla velká semínka.

Na másle zpěňte najemno nasekanou cibulku, na ni přihoďte rýži a zalijte zeleninovým vývarem, na každou hrst rýže počítejte naběračku vývaru. 

Cuketky nakrájejte na kostičky.
Na každého strávníka počítejte s hrstí rýže, kterou přidejte na zpěněnou
Přidejte zeleninový vývar, na každou hrst rýže jednu naběračku.

Mladé světlé cuketky nakrájejte celé na kostičky, přihoďte k rýži a přidejte zeleninový vývar.

Hrnec přikryjte pokličkou, aby se rýže podusila.
Přidejte na kostičky pokrájenou cuketu.
Přidejte na kostičky pokrájenou cuketu.

Pak vše přikryjte poklicí, aby se rýže podusila a změkla. Stačí pár minut, zelenina by měla změknout jen mírně, aby si zachovala vitaminy.

Květy zbavte pestíku a pokrájejte na kousky.
Květy přidejte do hrnce.
Průběžně ochutnávejte.

Z cuketových květů odstraňte pestíky, pak je pokrájejte na kousky a vložte do hrnce. Promíchejte, přidejte strouhaný sýr grana padano, případně parmazán, s citem dochuťte solí a stáhněte rizoto z ohně.

Do rizota přistrouhejte tvrdý sýr grana padano nebo parmazán.
Rizoto pořádně energicky promíchejte, aby získalo krémovitou konzistenci.
Správně udělané italské rizoto by měl mít kašovitou konzistenci.

Nakonec energicky vmíchejte kousek másla, aby rizoto získalo krémovitou konzistenci.

Květ, na který budete rizoto na talíři servírovat, na jedné straně roztrhněte a
Květ, na který budete rizoto na talíři servírovat, na jedné straně roztrhněte a
Rizoto servírujte na rozprostřený květ cukety.

Servírujte na rozprostřený květ cukety, zbavený pestíku. 





Nejčtenější

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.