Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pár ingrediencí, minimum času a skvělý jablečný crumble je na světě

aktualizováno 
Rychlý moučník z jablek s neodolatelnou křupavou kůrkou, na který snadno seženete suroviny po celý rok, to je typický anglický crumble. Vystačíte si na něj s jablky, jednou hruškou pro zajímavější chuť, máslem, skořicí a moukou. Zakysanou smetanu a snítku máty už potřebujete jen na dozdobení.

Netipla bych si, že se od osmnáctiletého studenta gymnázia naučím připravovat moučník, který v průběhu následujících dvou týdnů upeču třikrát, protože je prostě úžasný. Stalo se. Martin Škoda, autor odborníky oceněné kuchařky Škoda nevařit (více zde) nám předvedl a dal ochutnat nečekaně lahodný a jednoduchý crumble.

Krok za krokem k moučníku s lahodnou chutí i konzistencí

Na porci zhruba pro čtyři osoby budete potřebovat 6 jablek, 1 hrušku, 2 lžíce přírodního řepného nebo třtinového cukru, 1 lžíci skořice a polévkovou lžíci másla.

Dá se i bez lepku!

TIP: Neuvěřitelně dobře chutná varianta s pohankovou moukou, která je vhodná pro ty, kdo dodržují bezlepkovou dietu. Zlatavá drobenka pak chutná oříškově.   

Jablka i hrušku oloupejte, zbavte je jadřince a nakrájejte na plátky. Spolu s máslem a lžící skořice je vhoďte do hrnce, přiklopte pokličkou a nechte ovoce při střední teplotě zhruba 10 minut dusit, jen občas lehce promíchejte.

Mezitím si připravte drobenku ze zhruba 300 g hladké mouky, 150 g hnědého přírodního cukru, 60 až 100 g změklého másla, 1 lžíce skořice a špetky soli. Všechny ingredience smíchejte a zpracujte v misce buď ručně, nebo pomocí dřevěné vařečky či polévkové lžíce, jde to taky. V každém případě potřebujete získat jemnou směs konzistencí připomínající mokrou strouhanku.

Fotogalerie

Pak si předehřejte troubu na 180 °C. Jablka přesypte do zapékací misky (nebo několika samostatných misek) a rovnoměrně je zasypejte připravenou máslovou drobenkou. 

Vložte do trouby a nechte péct asi 35 minut, dokud se na povrchu z drobenky nevytvoří křupavá a zlatavá krusta.

Po upečení nechte jablečný crumble minimálně 10 minut odpočinout a můžete servírovat úhledné hromádky nebo přímo v jednotlivých zapékacích miskách. Crumble je skvělý se zakysanou smetanou a snítkou máty, ale i bez nich. Teplý i studený, dokonce i druhý den. Pokud zbude.





Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Další z rubriky

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.