Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pár ingrediencí, minimum času a skvělý jablečný crumble je na světě

aktualizováno 
Rychlý moučník z jablek s neodolatelnou křupavou kůrkou, na který snadno seženete suroviny po celý rok, to je typický anglický crumble. Vystačíte si na něj s jablky, jednou hruškou pro zajímavější chuť, máslem, skořicí a moukou. Zakysanou smetanu a snítku máty už potřebujete jen na dozdobení.

Netipla bych si, že se od osmnáctiletého studenta gymnázia naučím připravovat moučník, který v průběhu následujících dvou týdnů upeču třikrát, protože je prostě úžasný. Stalo se. Martin Škoda, autor odborníky oceněné kuchařky Škoda nevařit (více zde) nám předvedl a dal ochutnat nečekaně lahodný a jednoduchý crumble.

Krok za krokem k moučníku s lahodnou chutí i konzistencí

Na porci zhruba pro čtyři osoby budete potřebovat 6 jablek, 1 hrušku, 2 lžíce přírodního řepného nebo třtinového cukru, 1 lžíci skořice a polévkovou lžíci másla.

Dá se i bez lepku!

TIP: Neuvěřitelně dobře chutná varianta s pohankovou moukou, která je vhodná pro ty, kdo dodržují bezlepkovou dietu. Zlatavá drobenka pak chutná oříškově.   

Jablka i hrušku oloupejte, zbavte je jadřince a nakrájejte na plátky. Spolu s máslem a lžící skořice je vhoďte do hrnce, přiklopte pokličkou a nechte ovoce při střední teplotě zhruba 10 minut dusit, jen občas lehce promíchejte.

Mezitím si připravte drobenku ze zhruba 300 g hladké mouky, 150 g hnědého přírodního cukru, 60 až 100 g změklého másla, 1 lžíce skořice a špetky soli. Všechny ingredience smíchejte a zpracujte v misce buď ručně, nebo pomocí dřevěné vařečky či polévkové lžíce, jde to taky. V každém případě potřebujete získat jemnou směs konzistencí připomínající mokrou strouhanku.

Fotogalerie

Pak si předehřejte troubu na 180 °C. Jablka přesypte do zapékací misky (nebo několika samostatných misek) a rovnoměrně je zasypejte připravenou máslovou drobenkou. 

Vložte do trouby a nechte péct asi 35 minut, dokud se na povrchu z drobenky nevytvoří křupavá a zlatavá krusta.

Po upečení nechte jablečný crumble minimálně 10 minut odpočinout a můžete servírovat úhledné hromádky nebo přímo v jednotlivých zapékacích miskách. Crumble je skvělý se zakysanou smetanou a snítkou máty, ale i bez nich. Teplý i studený, dokonce i druhý den. Pokud zbude.





Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.