Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Wohnout Honza Homola radí, jak cvičit na elektrickou kytaru: 4. díl

aktualizováno 
V tomto dílu jde o hodně, protože Honza si vzal za cíl cvičícím kytaristům pořádně roztáhnout prsty. A to pomocí základní diatonické durové stupnice C dur.

Tato základní durová stupnice - tedy c, d, e, f, g, a, h - je naprosto shodná se stupnicí jónskou. Honza začíná tónem c na struně A a přes jednu oktávu se dostává do druhé. A je u dalšího záludného cvičení, na kterém můžete mučit prsty v rámci dvou oktáv, případně jen v rámci jedné, chcete-li.

Jan Homola neboli Honza Homolka Tobolka (1976)

Vzděláním loutkař a loutkovodič, jehož facebookový profil lze sledovat zde, se od maturity před dvaceti lety živí jako grafik. Je kytaristou kapely Wohnout, ze které se údajně bohužel nedá odejít. Kytaristou je po otci, stejně jako bratr Matěj, lídr Wohnoutů.

Wohnout Jan Homola zdraví čtenáře iDNES.cz.
Kapela Wohnout v plné sestavě

Jde o cvičení rytmické, s důrazem na první dobu, na kterém prsty potrénujete tak, až se vám o tom bude zdát.

Způsobů, jak dvě oktávy v rámci cvičení pojmout, je nepřeberně, Honza ve videu jako obvykle názorně předvádí jen některé z nich. Stejné figury můžete posunovat o strunu nahoru, respektive dolů, a můžete je samozřejmě cvičit nahoru i dolů. Je na vás, co všechno vyzkoušíte i co si na sebe sami vymyslíte.

Na konci videa Honza stihne vytáhnout ještě melodii „vezeme vám zmrzlinu“ neboli „family frost“, s níž si v rámci dvou oktáv natrénujete pohyb prstů po terciích. Melodie je to sice poměrně vlezlá, ale na procvičení prstů jedna z ideálních. 

Jak cvičit hraní na elektrickou kytaru, ale také jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde. A za týden se můžete těšit, že už si konečně pořádně zahrajete.

Autor:




Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.