VIDEO: Nůž nepatří do myčky! Jinak už ho nenabrousíte, radí šéfkuchař - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Nůž nepatří do myčky! Jinak už ho nenabrousíte, radí šéfkuchař

Než se vrhnete na grilování, bez ostrého nože se neobejdete, ať chystáte pořádnou flákotu, nebo chcete jen správně naříznout klobásky či nakrájet zeleninu.
Jak na kuchyňské nože? Poradí šéfkuchař | (3:12) | video: iDNES.cz

V první řadě potřebujete pořádný ostrý krájecí nůž s ostřím dlouhým alespoň dvacet centimetrů. „A pěkně půlkulatým, ať se při krájení pěkně houpe jako kolíbka a lze využít celé jeho ostří,“ popisuje zkušený kuchař David Izák.

Dalším důležitým nožem je podle něj pilka, kterou využijete nejen na krájení pečiva, ale i tuhé zeleniny, jako jsou třeba rajčata. A do třetice nepochybně využijete v kuchyni i u grilu klasický malinký, tzv. zeleninový nůž.

Nože si hýčkejte, neházejte je jen tak do šuplíku!

Jak na broušení nožů

Nože naházené v přihrádce šuplíku v podstatě bez ladu a skladu - tak se stále ještě v řadě domácností s noži zachází.

„Jakmile ale nože padnou ostřím na sebe, tak se ničí a rychle navzájem otupí, snažte se je ukládat do samostatného boxu,“ radí Izák.

Do klasického dřevěného boxu, který je na uskladnění nožů poměrně oblíbený, pak platí, že se do něj nože zásadně ukládají zdánlivě nelogicky ostřím nahoru, ne dolů. Jinak při každém vsunutí nože do přihrádky dřevěného stojanu ostří opakovaně tupíte.

Takové to domácí broušení. Jak ano, na co zapomenout

Ostrý nůž je základ, stejně jako mít jasno v tom, jak na to. V první řadě kuchař radí nepoužívat starý typ pomůcky na broušení nožů, s kovovými kolečky, kterou ovšem v domácích potřebách dodnes koupíte a vřadě domácností se najde. Podle kuchaře si s takovým brouskem nože spolehlivě zničíte.

Na broušení radí použít brusný kámen dvojí zrnitosti: hrubý a na dobroušení jemný. Na videu pak názorně předvádí (případně se podívejte na návodné obrázky do fotogalerie), jak nůž na kameni brousit pod úhlem zhruba 10 až 15 stupňů.

U nožů na myčku zapomeňte

Na co ještě klade David Izák velký důraz, to je způsob mytí nožů. A vyhrává jednoznačně ruční mytí. „Nůž nikdy nesmí přijít do myčky! Důvod je jednoduchý - při teplotě, která dosahuje při konečném oplachu až 85 °C změkne ostří doslova jako mýdlo. Prostě se pak pod tlakem na potravinu ohýbá a nekrájí,“ varuje před zničením nožů mytím v myčce zkušený kuchař. 

„Na mokrém brusném kameni je potřeba ostří brousit pečlivě z obou stran. A to stejně. Úhel zhruba 15 stupňů si při tom neustále pečlivě hlídejte,“ doporučuje kuchař a zdůrazňuje nutnost namočení brusného kamene. „Ta vlhkost je pro broušení velice důležitá, protože vyplavuje nečistoty, které z nože při broušení odcházejí.“

Nůž pečlivě oboustranně nabroušený na kameni pak pro srovnání ostří ještě přejeďte ocílkou a měli byste mít se snadným krájením na chvíli vystaráno. Izák doporučuje rovnat ostří ocílkou pod úhlem 35 až 40 stupňů, jemu osobně přitom více vyhovuje ocílka s průřezem ve tvaru čočky. (Více o používání ocílky zde.) 

Protože však rovnání ostří ocílkou přece jen potřebuje cvik, na trhu jsou i pomůcky, které na principu ocílky ostří narovnají také. Břit vám ale k nabroušení krásně navedou samy (viz video i fotogalerie). 

Pokud pořádné nabroušení nožů raději necháte na brusičích, není na tom nic špatného, dělají to tak čas od času i profesionální kuchaři. „Navíc platí, že nože používané v domácích podmínkách vám od něj spolehlivě vydrží nabroušené i celý rok,“ uzavírá kuchař David Izák.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025