Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Takto pavouk zabalí a vysaje oběť, která se mu zamotá do sítě

  10:49aktualizováno  10:49
Hvězdou sugestivních záběrů na videu je křižák, jeho obětí byla podle kameramana včela. Podařilo se zachytit, jak křižák obaluje chycenou a jedem paralyzovanou kořist pavučinou a jak ji posléze vysává.

Křižák obecný (Araneus diadematus) je jedním z nejznámějších křižáků, jehož charakteristickým znakem je bílá skvrna ve tvaru kříže na zadečku. Podle arachnologa Pavla Justa z Přírodovědecké fakulty UK v Praze je u nás velmi hojně rozšířený, takže se s ním můžete setkat celkem kdekoliv (o dalších pavoucích žijících u nás, včetně jedovaté zápřednice, čtěte zde).

Fotogalerie

„Obě pohlaví dospívají počátkem podzimu, samice po páření vytváří kokon s vajíčky, který přezimuje a na jaře se z něj líhnou mláďata. Samice hynou s příchodem prvních mrazů, samci mnohdy ještě dříve. Často se totiž stávají kořistí samic, se kterými se spářili.“

Každý den si křižáci staví nové kruhovité sítě vybavené lepivým vláknem, které se táhne po spirále celou pavučinou. „Právě na toto lepivé vlákno se snadno přichytí kořist, tedy nejrůznější létající hmyz. Jakmile pavouk zjistí přítomnost kořisti v pavučině (vnímá vibrace, které přenášejí vlákna), rychle se k ní přemístí, kousne ji a současně do ní vpraví dávku jedu a trávicích enzymů. Poté ji velmi rychle a obratně zabalí do pavučiny a stáhne se do ústraní, kde čeká, až začne působit jed,“ popisuje průběh lovu Just.

Poté se ke kořisti vrátí, napustí ji ještě více trávicími enzymy a vysaje ji. „V podstatě pije koktejl z natrávených tkání kořisti. Všichni pavouci totiž mohou přijímat pouze tekutou potravu, větší sousta by totiž neprošla tenkou stopkou mezi hlavohrudí a zadečkem,“ vysvětluje arachnolog.

Autor:




Nejčtenější

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.