Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Takto pavouk zabalí a vysaje oběť, která se mu zamotá do sítě

  10:49aktualizováno  10:49
Hvězdou sugestivních záběrů na videu je křižák, jeho obětí byla podle kameramana včela. Podařilo se zachytit, jak křižák obaluje chycenou a jedem paralyzovanou kořist pavučinou a jak ji posléze vysává.

Křižák obecný (Araneus diadematus) je jedním z nejznámějších křižáků, jehož charakteristickým znakem je bílá skvrna ve tvaru kříže na zadečku. Podle arachnologa Pavla Justa z Přírodovědecké fakulty UK v Praze je u nás velmi hojně rozšířený, takže se s ním můžete setkat celkem kdekoliv (o dalších pavoucích žijících u nás, včetně jedovaté zápřednice, čtěte zde).

Fotogalerie

„Obě pohlaví dospívají počátkem podzimu, samice po páření vytváří kokon s vajíčky, který přezimuje a na jaře se z něj líhnou mláďata. Samice hynou s příchodem prvních mrazů, samci mnohdy ještě dříve. Často se totiž stávají kořistí samic, se kterými se spářili.“

Každý den si křižáci staví nové kruhovité sítě vybavené lepivým vláknem, které se táhne po spirále celou pavučinou. „Právě na toto lepivé vlákno se snadno přichytí kořist, tedy nejrůznější létající hmyz. Jakmile pavouk zjistí přítomnost kořisti v pavučině (vnímá vibrace, které přenášejí vlákna), rychle se k ní přemístí, kousne ji a současně do ní vpraví dávku jedu a trávicích enzymů. Poté ji velmi rychle a obratně zabalí do pavučiny a stáhne se do ústraní, kde čeká, až začne působit jed,“ popisuje průběh lovu Just.

Poté se ke kořisti vrátí, napustí ji ještě více trávicími enzymy a vysaje ji. „V podstatě pije koktejl z natrávených tkání kořisti. Všichni pavouci totiž mohou přijímat pouze tekutou potravu, větší sousta by totiž neprošla tenkou stopkou mezi hlavohrudí a zadečkem,“ vysvětluje arachnolog.

Autor:




Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Další z rubriky

Ukázky z prvních zaslaných soutěžních snímků
Zoo Praha vyhlašuje fotosoutěž. Nejlepší obrázky budou na billboardech

Návštěvníci pražské zoo, kteří si s sebou nezapomenou vzít fotoaparát, se mohou od začátku měsíce zúčastnit dlouhodobé fotosoutěže, kterou zahrada vyhlásila. V...  celý článek

Majitelé chovů prasat musí kvůli africkému moru dodržovat zvýšenou opatrnost.
Nekrmit zbytky a přezouvat se. Jak uchránit své prasátko před morem

Po nedávno udeřivší ptačí chřipce je tu další nebezpečí pro chovatele. Zatím ojedinělý nález u nás dosud ještě nikdy nepotvrzeného afrického moru prasat...  celý článek

Mazlíčci se mohou při letních procházkách zranit.
Rány překrýt, orgány omýt. Jak vypadá první pomoc zraněnému mazlíčkovi

Při letních procházkách v přírodě nebo na dovolené si váš zvířecí mazlíček může přivodit zranění na končetinách nebo tlapkách, případně úraz na hrudníku nebo...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.