VIDEO: Jak na mexické tortilly s hovězím. Rychlá Pohlreichova lekce - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Jak na mexické tortilly s hovězím. Rychlá Pohlreichova lekce

Rozpálený gril, kus hovězí plece a čerstvá zelenina vám během chviličky vykouzlí slastný úsměv na tváři. Pusťte si video a ucítíte i vůni. Váš jazyk se začne vrtět nedočkavostí, kdy tu už od pohledu lahodnou záležitost konečně ochutná.
Mexická tortila s hovězím a grilovanou zeleninou podle Pohlreicha | (4:49) | video: iDNES.cz

Pak ještě dneska zaběhnete nakoupit vše potřebné na přípravu mexické tortilly s hovězím masem a grilovanou zeleninou. Skvěle totiž chutná už od pohledu: není nad to doplnit pikantní maso salátem ze syrové zeleniny, který chuť zjemní. 

Hovězí loupanou plec pravděpodobně znáte jako falešnou svíčkovou, která se dá pořídit za rozumnější peníze než svíčková pravá. Kromě masa upotřebíte česnek, sůl, pepř, jarní cibulku, papričky a tortilly (vakuově balené lze koupit i do zásoby). Na náplň pak ledový salát, ředkvičky, okurku, zralé avokádo, citron, čerstvý koriandr, čedar na strouhání a zakysanou smetanu.  

Příprava na grilu, se šéfem krok za krokem

Z falešné svíčkové si nakrájejte tenčí plátky masa.
Maso pokapejte olivovým olejem a znovu do masa vetřete česnek i s olejem.
Do masa vetřete lisovaný, nasekaný nebo rozmačkaný česnek, ať je pěkně...

Z loupané plece alias falešné svíčkové nakrájejte plátky tenčí než na klasické steaky. Vetřete do nich rozmačkaný česnek se solí, přidejte trochu olivového oleje, opět tuto směs vetřete do masa, narovnejte ho na talíř a přikryjte fólií. Plátky můžete i vyrovnat na sebe; ochutí se navzájem a lépe se proleží.

Jarní cibulku očistěte a pokrájejte na větší kusy.
Papriku zbavte jadřince.
Cibuli s paprikou určené na grilování pokapejte olivovým olejem a posolte.

Mezitím si připravte zeleninu na grilování: očistěte a pokrájejte na větší kusy jarní cibulku, papričky rozpulte a zbavte jádřinců.

Zeleninu vložte na gril.
Zeleninu na grilu na chvilku přikryjte, ale stále ji hlídejte, je hotová za...
Do náplně tortily si pokrájte ledový salát.

Na talíři cibulku i papričky trošku polijte olejem, promíchejte, poskládejte na gril a přikryjte. Zatímco hlídáte grilující se zeleninu, pokrájejte si na drobno zeleninu na salát, kterým naplníte tortilly.

Přidejte i nadrobno pokrájené ředkvičky.
Nadrobno pokrájejte i okurku zbavenou vodnatého jadřince.
Dužninu avokáda vyloupněte ze slupky pomocí lžíce.

Začněte ledovým salátem, přidejte nadrobno pokrájené ředkvičky, okurku bez vodnatých jadřinců a vyzrálé avokádo. To vyloupněte a pokrájejte na kostičky.

Umíte správně vybrat avokádo?

Když kupujete avokádo, vyberte si raději plod se stopkou. Ty bez stopky se často začínají od důlku po vytržené stopce kazit. Vyzrálé má být tak, aby do něho šel prstem udělat důlek. Tvrdší avokádo vám za pár dní dozraje doma. Výborné jsou druhy s tmavou slupkou, Při zpracování mějte po ruce citron: aby oloupané avokádo nepěkně nezhnědlo, stačí pokapat dužinu trochou šťávy z citronu nebo limetky.

Dužninu avokáda pokrájete na kostičky, přidejte je k ostatní zelenině a...
Do náplně nasekejte i čerstvý koriandr.
K nadrobno pokrájené zelenině přidejte posekaný čerstvý koriandr, osolte,...

Kostičky avokáda pokapejte citronovou šťávou, nasekejte snítku čerstvého koriandru, který dodá chuť mexické kuchyně, přisypte ho do salátu a promíchejte.

Ogrilovanou cobulku a paprik sundejte z grilu.
Spálenou slupku paprik stáhněte, dužnina psálená nebývá.

Ugrilovanou zeleninu stáhněte včas z grilu (opravdu nezapomeňte hlídat, je hotová za chvilku), spálenou slupku paprik můžete lehce oloupat a a objeví se čistá dužina. Změklou grilovanou zeleninu naservírujte na talíře jako přílohu spolu se dvěma lžícemi dobré kysané smetany. Už je můžete mít takto připravené. 

Odleželé plátky masa naskládejte na rozpálený gril.
Odleželé plátky masa naskládejte na rozpálený gril.
Plátky masa otáčejte, až když "odskočí" a jsou z jedné strany hotové.

A je na řadě grilování odleželých plátků masa z plece. Aby zůstaly šťavnaté, musí se připravit i zkonzumovat rychle. Poskládejte je na rozpálený gril a nechte je, aby od plátu samy odskočily. Pak je teprve otočte, dodělejte a pryč s nimi z grilu.  

Tortily dejte na chvilku lehce opéct na gril, ideálně navrch na grilující se...
Na lehce opečené tortily rozpostřete připravený zeleninový salát.
Maso pokrájte na proužky.

Tortilly přihoďte na gril (nejlépe ještě na maso) a lehce je opečte z obou stran. Na opečené tortilly rozprostřete připravený zeleninový salát. Plátky masa pokrájejte.

K zeleninovému salátu přidejte na každou placku i několik proužků pokrájeného...
Každou tortilu co nejpevněji zabalte.
Srolované tortily naskládejte na pánev, na které je dáte na gril zapéct.

K zelenině přidejte na každou placku i pěkných pár kousků grilovaného masa, můžete dochutit solí a pepřem, pak tortilly co nejpevněji zabalte a poskládejte je těsně k sobě na pánev.

Na zabalené tortily nastrouhejte čedar a dejte na gril zapéct.
Mexické tortily s hovězím a grilovanou zeleninou

Navrch nastrouhejte pořádnou dávku čedaru a dejte ještě na chvilku na gril zapéct, tortilly se přitom krásně prohřejí. A můžete lahůdku podávat.

V pondělním večerním Šéfovi na grilu na Primě uvidíte nejen tři detailní recepty, které využijete při letním grilování. Čeká vás i povídání Václava Vydry a Zdeňka Pohlreicha o koních, které šéf teprve poměrně nedávno přestal považovat "za materiál". (Jak to má s přístupem ke koním Václav Vydra si přečtěte zde). Dají si spolu i vyjížďku. Vidět šéfa, jak na koňském hřbetě zkrotne, stojí za to. 

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025