Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jak vás zelený čaj postaví na nohy i v největším parnu a dusnu

aktualizováno 
Poctivě připravený ledový zelený čaj dokáže rychle zchladit organismus a zrychlit metabolismus. V horkém dni je to doslova spása. Základem je kvalitní čaj, ze kterého lze jednoduše vykouzlit celou řadu zajímavých a osvěžujících letních nápojů.

Použít můžete tradiční sypaný zelený čaj nebo i speciální práškový zelený čaj matcha. Způsob přípravy pak je závislý hlavně na tom, kolik času na ni máte. 

Fotogalerie přípravy čaje

Volbou zeleného čaje v létě chybu neuděláte, protože jako takový všechen efektivně ochlazuje organismus a navíc zrychluje metabolismus. Takže je šance, že se vám pouhým pitím zeleného čaje ještě jako bonus podaří zhubnout. Experimentovat se pak navíc dá i s ochucením ovocnými šťávami.   

Pokud by vám snad osvěžení formou nápoje bylo málo, zkuste si z práškového čaje matcha připravit luxusní zmrzlinu, viz článek Kdo si lízne, nechce jinou

Z práškového čaje připravíte dávku energie i za studena

Sáček s čajem kabusé jednoduše přelijete ledovou vodu a za 5 minut máte...
Sáček s čajem kabusé jednoduše přelijete ledovou vodu a za 5 minut máte...
Sáčkovaný kvalitní práškový čaj matcha ve směsi s čajem typu kabusé je

Pouhých pět minut vám postačí na přípravu osvěžujícího nápoje ze směsi práškového zeleného čaje matcha a praženého listového čaje typu kabusé, dodávané v trojhranném nálevovém sáčku. Můžete si ho připravit klasickou "horkou cestou": vodu nechte projít varem, potom počkejte, až zchladne na 70°C a v šálku louhujte pouhou minutu. Jeden sáček můžete použít i třikrát. 

Tip pro 1,5l petku

Do plné lahve oblíbené vody nasypte 10 gramů sypaného zeleného čaje a nechte přes noc v lednici louhovat. Zhruba po 12 hodinách získáte překvapivě osvěžující pití.

Tento čaj ale úspěšně vylouhujete i ve studené vodě, třeba v konvici zchlazené filtrované vody během rozjeté party či grilování. Stačí na to pouhých pět minut a výsledkem je skutečný životabudič. Můžete si ho tedy vzít s sebou třeba i na výlet pro případ krize – v tom případě vám postačí petka s vodou, do které sáček na pět minut ponoříte.  

"Fígl je v tom, že zatímco v ledničce můžete po několik hodin macerovat různé čaje, během pěti minut se v ledové vodě vylouhuje pouze čaj prvotřídní a najemno nasekaný," vysvětluje zásadní rozdíl dovozce čaje Daniel Klásek z brněnské firmy Darjeeling.

Dodává, že čaje zvané kabusé pocházejí z čajovníků zastíněných sítěmi (v japonštině kabusé), které propustí jen polovinu slunečních paprsků. Stíněný čaj vyvine více účinných, zdraví prospěšných látek a velmi aromatickou vůni.

Mléčný koktejl

Osvěžující je i kombinace ledového mléka a japonského práškového čaje matcha. Do šejkru stačí vsypat 3 gramy zeleného prášku, zalít je 2 dcl mléka, přidat led a cukr a dobře promíchat. Objevíte chuť, na jakou se jen tak nezapomíná.

Protože jde o čaj opravdu kvalitní, stojí 16 třígramových sáčků 217 korun. Zdá se to hodně. Než si rozpočítáte, že vás půl litru hotového nápoje z čistě přírodní bio suroviny, plného antioxidantů a skutečně osvěžujícího, přijde zhruba na 14 korun. To leckterá umělá limonáda stojí víc. 

A z vlastní zkušenosti varuji: kabusé nepít před spaním, protože po jeho konzumaci se usnout nedá. Spíš budete mít chuť ještě někam vyrazit. 

Pokud jste na sladké a čistý zelený čaj "nedáte", můžete si nejen tento zelený čaj dokonale přichutit. Stačí přidat čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče, citronu či jiných citrusových plodů (volte podle podle své chuti, experimentování vás bude bavit), kostky ledu, případně cukr - pokud neřešíte štíhlou linii. 

Tradičně připravený čaj, jen prudce zchlazený ledem

Kdo chce jít cestou nejmenšího odporu, zalije zelený sypaný čaj 90 °C horkou...

Kdo chce jít cestou nejmenšího odporu, zalije zelený sypaný čaj 90 °C horkou vodou v nahřáté čajové konvici a pak ho prudce zchladí přelitím přes led.

Nechcete-li vymýšlet nic moc speciálního a ani na to nemáte čas, připravte si sypaný zelený čaj klasickým způsobem, zalitím vodou horkou 90°C. Dávkujte pět gramů darjeelingu na 3 dcl vody, louhujte pět minut.

Připravte si sklenice, které naplníte do svou třetin kostkami ledu, přes které připravený horký čas přelijte a můžete hned podávat. Přisladit lze třeba javorovým sirupem nebo medem. A funguje to taky.  

Louhování tajícími kostkami ledu pro fajnšmekry

Opravdu silný zelený čaj, kdy každý lok vydá za šálek, lze připravit ve

Opravdu silný zelený čaj, kdy každý lok vydá za šálek, připravíte ve skleněné nádobě z Japonska: čaj je v ní louhován tajícími kostkami ledu.

Velmi jednoduchá a působivá, ale současně zdlouhavá je příprava ve speciální skleněné nádobě původem z japonské sklárny Hario. V hrdle má usazenou menší nádobku, do které nasypete zelený čaj, navrch ho zasypete kostkami ledu a pak už jen čekáte, až kapky vody z tajících kostek překapají přes čajové lístky.

Je to otázka šesti až osmi hodin, s čímž je nutné počítat, ovšem výsledek stojí za to. Speciální nádobu k tomu určenou u nás koupíte jen na objednání, japonskou sklárnu u nás zastupuje pražírna Doubleshot, nějaký týden si na ni ale počkáte a přijde vás na jedenáct stovek. A nebo můžete zkusit improvizovat.





Nejčtenější

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Ing. Jaroslav Míček - Jaroslav Míček
Zahradničtí dělníci

Ing. Jaroslav Míček - Jaroslav Míček
Zlínský kraj
nabízený plat: 19 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.