Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak správně odvzdušnit radiátor - co člověk, to jiný názor

aktualizováno 
Mnohdy se zdá, že kotel topí na plný výkon, a stejně je v bytě zima. V drtivé většině případů je to tím, že vlastník domu podcenil přípravu na topnou sezonu a neodvzdušnil radiátory. Názory na řešení tohoto jednoduchého problému se velmi různí, jak se dá vysledovat mimo jiné z internetových diskusí.

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo. | foto: Marek Burza

Bezproblémová klasika

U moderních otopných soustav se automaticky počítá s instalací odvzdušňovacích ventilů. Pak platí jednoduché pravidlo: stačí ventil otevřít a počkat, až z radiátorů přestane unikat vzduch, a vše je vyřešeno.

Odvzdušnění se nebojte, někdy stačí málo a hned je tepleji.

Jednoduchou a praktickou poučku však provázejí rozpory v praktickém postupu. Jedni tvrdí, že nejlepší je předem otevřít všechny termostatické ventily a odvzdušňovat ve fázi, kdy kotel topí (a čerpadlo je v běhu), takže automaticky „vytlačí“ všechny vzduchové bubliny. Jiní tvrdí absolutní opak (a jsou ochotni se pro své názory v diskusích vulgárně urážet jak navzájem, tak včetně členů svých rodin).

Zajímavý a systematický tip přináší Petr Synek z firmy Enviros, jedné z nejvýznamnějších konzultačních společností v oblasti poskytování energetických a environmentálních služeb, a to ze své vlastní zkušenosti: „Odvzdušnění radiátorů provádím pravidelně na začátku topné sezony a nepravidelně jen v případech, kdy některý z radiátorů netopí celý. Před vlastním prováděním odvzdušnění zkontroluji tlak vody v otopné soustavě a připouštím doplňovací vodu, dokud tlak v soustavě nepřekročí o cca 50 % předepsaný provozní tlak. Poté odvzdušňuji postupně jednotlivé radiátory, a to tak, že začínám s těmi nejníže a končím s těmi nejvýše položenými - všechny mám vybavené odvzdušňovacími ventily.“

Přečtě si také

Do tohoto okamžiku se tato rada shoduje s většinou nabízených receptů (jde o to, zda mít termostatické ventily zavřené, či otevřené). Další postup doporučujeme v případě obtíží vyzkoušet na vlastní kůži: „Před odvzdušněním radiátoru zcela uzavřu termostatický ventil a potom pootevřu odvzdušňovací ventil, přičemž voda ze zpátečky postupně vytlačuje vzduch z radiátoru potud, až z odvzdušňovacího ventilu odchází jen voda. Potom uzavřu odvzdušňovací ventil radiátoru a nastavím termostatický ventil na požadovanou polohu. Takto postupně odvzdušním všechny radiátory v domku a jdu dopustit (případně vypustit) vodu do soustavy tak, aby tlak v soustavě byl v mezích předepsaného tlaku vody.“ Vypadá to logicky.

Problém s topenáři

Tato zkušenost může být zajímavá pro všechny, kdo mají problém například s tím, že odvzdušní klasicky bez jakéhokoliv systému radiátor po radiátoru, ale stejně je některý z nich pořád částečně studený.

Kde se vlastně v topení bere vzduch? Podle topenářů může být příčin několik: „Největší problémy asi mají lidé, kteří mají nový dům a topení je teprve první rok v provozu. Při napouštění voda víří a absorbuje hodně vzduchových bublin. Trvá pak i několik týdnů, než se vzduch dostane z vody ven,“ upozorňuje Jiří Halík z topenářské firmy Armat.

Podle něho je problém i v tom, že si mnozí topenáři nedělají hlavu s tím, aby celou soustavu pořádně vyspádovali. „Například tam, kde se rozvody vedou pod podlahou, se často stává, že po cestě od kotle vznikají boule, ve kterých se drží vzduch, který se dostane do systému vlivem miniaturních netěsností. Takže i v situaci, kdy už je soustava usazená, vzduch typicky zůstává právě v těchto místech. Nestačí pak těleso topení odvzdušňovat jen do chvíle, kdy z ventilů začne proudit voda. Celý proces je třeba provést opakovaně třeba po hodině, někdy i druhý den, dokud nemá člověk jistotu, že čerpadlo opravdu přečerpalo všechnu vodu v systému,“ upozorňuje.

To může platit i u systémů v činžovních a panelových domech, kde je ale odvzdušnění systému přece jen lepší svěřit specialistům. Tyto topné systémy bývají často v zanedbaném stavu, odvzdušňovací ventily bývají jen v horních patrech a topenáři obvykle vyžadují součinnost všech partají.

Kdy volat topenáře

Může se ale stát, že jste použili všechny navrhované metody, máte pocit, že logika říká, že v systému už opravdu nemohl zůstat žádný vzduch, a stejně některý z radiátorů topí jen v horní části. Pak už nezbývá než zavolat odbornou firmu.

Vyprojektovat správně celou topnou soustavu totiž není jednoduché a dělá se to vždy pro celý objekt. Někdy přitom ale může dojít k chybám hned z několika důvodů.

Něco může mít na svědomí ledabylost řemeslníků. Pro ně často projekt topení znamená jen velmi hrubé vodítko a počítačově zpracovaným projektem opovrhnou: „Jak takovou blbost mohli nakreslit?“ říkají a udělají to podle svého. Což u zkušených topenářů může vyjít, jindy ale ne.

Někdy se problém může objevit i v situaci, kdy je topná soustava vypočítaná a nainstalovaná správně, během času ale došlo například k zateplení domu. Pak je třeba znovu provést vyvážení topné soustavy – to už ale opět patří do kompetence specialisty.

Vážení čtenáři, přinesli jsme vám k této složité problematice jen zlomek možností řešení problémů v individuálních případech nastávajících, a to bez aspirace na jednoznačné a obecné řešení. To často může přinést jen odborník, který se seznámí s místními podmínkami. Zapojte se do diskuse a přispějte svými osobními zkušenostmi a názory, které mohou pomoci všem, kdo právě podobný problém řeší.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Další z rubriky

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.