Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak správně odvzdušnit radiátor - co člověk, to jiný názor

aktualizováno 
Mnohdy se zdá, že kotel topí na plný výkon, a stejně je v bytě zima. V drtivé většině případů je to tím, že vlastník domu podcenil přípravu na topnou sezonu a neodvzdušnil radiátory. Názory na řešení tohoto jednoduchého problému se velmi různí, jak se dá vysledovat mimo jiné z internetových diskusí.

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo. | foto: Marek Burza

Bezproblémová klasika

U moderních otopných soustav se automaticky počítá s instalací odvzdušňovacích ventilů. Pak platí jednoduché pravidlo: stačí ventil otevřít a počkat, až z radiátorů přestane unikat vzduch, a vše je vyřešeno.

Odvzdušnění se nebojte, někdy stačí málo a hned je tepleji.

Jednoduchou a praktickou poučku však provázejí rozpory v praktickém postupu. Jedni tvrdí, že nejlepší je předem otevřít všechny termostatické ventily a odvzdušňovat ve fázi, kdy kotel topí (a čerpadlo je v běhu), takže automaticky „vytlačí“ všechny vzduchové bubliny. Jiní tvrdí absolutní opak (a jsou ochotni se pro své názory v diskusích vulgárně urážet jak navzájem, tak včetně členů svých rodin).

Zajímavý a systematický tip přináší Petr Synek z firmy Enviros, jedné z nejvýznamnějších konzultačních společností v oblasti poskytování energetických a environmentálních služeb, a to ze své vlastní zkušenosti: „Odvzdušnění radiátorů provádím pravidelně na začátku topné sezony a nepravidelně jen v případech, kdy některý z radiátorů netopí celý. Před vlastním prováděním odvzdušnění zkontroluji tlak vody v otopné soustavě a připouštím doplňovací vodu, dokud tlak v soustavě nepřekročí o cca 50 % předepsaný provozní tlak. Poté odvzdušňuji postupně jednotlivé radiátory, a to tak, že začínám s těmi nejníže a končím s těmi nejvýše položenými - všechny mám vybavené odvzdušňovacími ventily.“

Přečtě si také

Do tohoto okamžiku se tato rada shoduje s většinou nabízených receptů (jde o to, zda mít termostatické ventily zavřené, či otevřené). Další postup doporučujeme v případě obtíží vyzkoušet na vlastní kůži: „Před odvzdušněním radiátoru zcela uzavřu termostatický ventil a potom pootevřu odvzdušňovací ventil, přičemž voda ze zpátečky postupně vytlačuje vzduch z radiátoru potud, až z odvzdušňovacího ventilu odchází jen voda. Potom uzavřu odvzdušňovací ventil radiátoru a nastavím termostatický ventil na požadovanou polohu. Takto postupně odvzdušním všechny radiátory v domku a jdu dopustit (případně vypustit) vodu do soustavy tak, aby tlak v soustavě byl v mezích předepsaného tlaku vody.“ Vypadá to logicky.

Problém s topenáři

Tato zkušenost může být zajímavá pro všechny, kdo mají problém například s tím, že odvzdušní klasicky bez jakéhokoliv systému radiátor po radiátoru, ale stejně je některý z nich pořád částečně studený.

Kde se vlastně v topení bere vzduch? Podle topenářů může být příčin několik: „Největší problémy asi mají lidé, kteří mají nový dům a topení je teprve první rok v provozu. Při napouštění voda víří a absorbuje hodně vzduchových bublin. Trvá pak i několik týdnů, než se vzduch dostane z vody ven,“ upozorňuje Jiří Halík z topenářské firmy Armat.

Podle něho je problém i v tom, že si mnozí topenáři nedělají hlavu s tím, aby celou soustavu pořádně vyspádovali. „Například tam, kde se rozvody vedou pod podlahou, se často stává, že po cestě od kotle vznikají boule, ve kterých se drží vzduch, který se dostane do systému vlivem miniaturních netěsností. Takže i v situaci, kdy už je soustava usazená, vzduch typicky zůstává právě v těchto místech. Nestačí pak těleso topení odvzdušňovat jen do chvíle, kdy z ventilů začne proudit voda. Celý proces je třeba provést opakovaně třeba po hodině, někdy i druhý den, dokud nemá člověk jistotu, že čerpadlo opravdu přečerpalo všechnu vodu v systému,“ upozorňuje.

To může platit i u systémů v činžovních a panelových domech, kde je ale odvzdušnění systému přece jen lepší svěřit specialistům. Tyto topné systémy bývají často v zanedbaném stavu, odvzdušňovací ventily bývají jen v horních patrech a topenáři obvykle vyžadují součinnost všech partají.

Kdy volat topenáře

Může se ale stát, že jste použili všechny navrhované metody, máte pocit, že logika říká, že v systému už opravdu nemohl zůstat žádný vzduch, a stejně některý z radiátorů topí jen v horní části. Pak už nezbývá než zavolat odbornou firmu.

Vyprojektovat správně celou topnou soustavu totiž není jednoduché a dělá se to vždy pro celý objekt. Někdy přitom ale může dojít k chybám hned z několika důvodů.

Něco může mít na svědomí ledabylost řemeslníků. Pro ně často projekt topení znamená jen velmi hrubé vodítko a počítačově zpracovaným projektem opovrhnou: „Jak takovou blbost mohli nakreslit?“ říkají a udělají to podle svého. Což u zkušených topenářů může vyjít, jindy ale ne.

Někdy se problém může objevit i v situaci, kdy je topná soustava vypočítaná a nainstalovaná správně, během času ale došlo například k zateplení domu. Pak je třeba znovu provést vyvážení topné soustavy – to už ale opět patří do kompetence specialisty.

Vážení čtenáři, přinesli jsme vám k této složité problematice jen zlomek možností řešení problémů v individuálních případech nastávajících, a to bez aspirace na jednoznačné a obecné řešení. To často může přinést jen odborník, který se seznámí s místními podmínkami. Zapojte se do diskuse a přispějte svými osobními zkušenostmi a názory, které mohou pomoci všem, kdo právě podobný problém řeší.

Autor:




Nejčtenější

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Další z rubriky

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.