Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pochlubte se posledním houbařským úlovkem, pořád se něco najít dá

  0:52
Aktuálně houby rostou podle mykologů spíš roztroušeně, a to hlavně v nižších a středních polohách, trochu lepší je to například v severních Čechách a na Plzeňsku. Ať jste v posledních dnech našli, nebo v následujících ještě najdete cokoli, pochlubte se svým houbařským úlovkem ostatním čtenářům iDNES.cz.
Bedla zardělá se letošní podzim vyskytuje velmi hojně.

Bedla zardělá se letošní podzim vyskytuje velmi hojně. | foto: Jan Kramoliš

Že se momentálně opravdu „něco najít dá“, uklidňuje mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, která s kolegy připravuje houbařské výstavy a je tedy v našich lesích jako doma.

Pochlubte se fotografiemi houbařských úlovků

Abyste se mohli zařadit mezi prezentované autory snímků, pošlete fotografii svého úlovku na emailovou adresu soutez.hobby@idnes.cz. Do předmětu zprávy ideálně napište „Houby“ a do těla e-mailu popište, kdy, kde a jak jste ke svému houbařskému úlovku přišli. Můžete též pro ostatní připsat, jak tyto houby upravujete. Pokud natočíte zajímavé video, lze nám na něj poslat odkaz.

Zaslané fotografie by měly mít alespoň 1000 šířkových bodů, jejich maximální velikost by měla být 5 MB. Fotografie můžete posílat od pátku ode dneška do neděle 6. listopadu 2016 včetně. Sedm nejlepších zveřejněných fotografií odměníme honorářem. A nezapomeňte prosím uvést své kontaktní údaje.

„Rostou klasické hřibovité houby, zejména hřiby smrkové, hnědé a též třeba sametové. Objevují se bedly, pozdně podzimní holubinky, ryzce z okruhu pravého, čirůvky fialové. Václavky se začaly ve větším množství objevovat v posledním týdnu,“ vypočítává, na co momentálně můžete s trochou štěstí v lese narazit.

Houbařské úlovky obrazem

„Co se hřibů týká, zrovna v pondělí nám jedna paní přinesla do mykologické poradny pár velmi pěkných kousků hřibů smrkových přímo z okolí Hradce Králové. A to je to teď u nás v kraji s hřibovitými opravdu slabé,“ uvádí Tereza Tejklová příklad, že podzimní procházka v lese může příjemně překvapit.

Jinak je podle ní tenhle podzim z houbařského pohledu poměrně zvláštní. „Houby nás doslova vypekly. S našimi posledními výstavami to vypadalo všelijak a nakonec jsme vystavovali 301 druhů v Pardubicích a asi 350 v Hradci Králové,“ vysvětluje, že laikovi to tak připadat nemusí, ale nabídka našich lesů je opravdu široká (více zde).

Tenhle podzim můžete narazit na neuvěřitelnou spoustu druhů, které rostou velmi vzácně. Například na ronivku vločkonohou.

Minulý víkend například strávila s kolegy mykology v jižních Čechách a setkali se tam s houbami, které viděli na vlastní oči na živo buď poprvé, nebo jen párkrát v životě. Například voskovku klidnou nebo ronivku vločkonohou.

Podobně je překvapilo, že letos roste v abnormálním množství bedla zardělá. „Zároveň je to houba, kterou v posledních týdnech donášejí lidi nejčastěji do poradny. Jedlá je, ale názory na ni se rozcházejí,“ konstatuje mykoložka. Někdo totiž uvádí, že není dobrá a k jídlu ji nedoporučuje, jiný ji chválí, dělá z ní řízky a suší si ji na houbové koření. Chuť je prostě individuální záležitost.

Pokud potřebujte na cestu do lesa povzbuzení, podívejte se, jaké to je, když objevíte ráj hříbků, jako náš čtenář Jiří Skalník před třemi lety:

9. září 2013

Autor:
Témata: Na houbách

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025