Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nerostou, houbaři marně vyhlížejí déšť. Přesto lze najít i hřiby

  1:00
Začínající podzim letos rozhodně vyvrcholením houbařské sezony není. Neroste téměř nic. V koncích jsou mnohde i mykologové, kteří musejí odkládat tradiční a oblíbené houbařské výstavy. Čekají, zda pořádně zaprší. Přesto se i teď houby někde najít dají.
Hřib smrkový. Moc jich teď neroste, ale na výstavě v Pardubicích jsou v pátek a...

Hřib smrkový. Moc jich teď neroste, ale na výstavě v Pardubicích jsou v pátek a v sobotu 1. října k vidění i výstavní kousky. | foto: Jarda Permon Dubec, facebooková skupina Houby

Pokud jste si na víkend naplánovali místo houbaření alespoň návštěvu houbařské výstavy, raději se podívejte, zda ji mykologové neodvolali (informace k aktuálnímu stavu najdete například na stránkách české mykologické společnosti). Na celé řadě míst by neměli co vystavovat.

Mykologové vědí, kde hledat

Sucho totiž přetrvává již několik týdnů, takže na jedlé a chutné houby narazíte jen s velkou dávkou štěstí. „Větší šanci mají lidé jen v podhorských a horských oblastech či na Vysočině. Jinde rostou houby naprosto výjimečně,“ uvedl ve čtvrtek pro ČTK Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Situace se podle něj snad zlepší v říjnu. Tedy v případě, že by přišly opakované srážky.

„Houby teď rostou doslova jen tam, kde alespoň trochu napršelo. Jinak je na ně na většině míst sucho, stále je znát deficit srážek z loňské sezony,“ potvrzuje i mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové. Koneckonců i loni (více o loňském suchém létě zde) bylo září suché a houbaři se dočkali úlovků až koncem října.

V Pardubicích výstava dnes a zítra běží, exemplářů je dost

Právě východočeští mykologové vyrazili ve čtvrtek do terénu, aby nasbírali exempláře pro houbařskou výstavu, kterou lze zdarma navštívit dnes a v sobotu 1. října od 9 do 18 hodin v budově krajského úřadu v Pardubicích.

Tyto hříbky na výstavě v Pardubicích nenajdete, ty našla autorka fotografie v místech, kam už pár let házejí zbytky červivých hub - pod břízy, borovici a smrky. A právě se poprvé zadařilo. Podle mykoložky je to spíše náhoda, ale radost to udělá.

„Je to poprvé, co jsme museli vyjet sbírat houby na výstavu mimo náš domovský kraj,“ konstatuje Tereza Tejklová, kterou redakce iDNES.cz zastihla právě při sběru hub v okolí Vlašimi, další houby na pardubickou výstavu cestovaly až ze Šumavy. „Tady zapršelo, takže se něco zajímavého najít dá, ale na řadě míst nerostou holubinky ani další typicky podzimní druhy, natož hřibovité. I ryzců je málo.“

Dost úlovků na pardubickou výstavu mykologové dohromady dali, nakonec se jim podařilo najít i opravdu výstavní hřiby. I obdivovatelé těchto krasavců si tedy přijdou alespoň trochu na své.

Výstava je ideální příležitost, jak poznat houby, u kterých v lese většina z nás váhá, ale určitě má význam pro všechny nadšence. Můžete si tam totiž na vlastní oči prohlédnout například bedlu zardělou, která se podobá žampionu a poslední dobou ji poměrně často lidé nosí do mykologických poraden. Jedlá sice je, ale ne zrovna dvakrát chutná, takže se její konzumace nedoporučuje.

Návštěvníci se tu také naučí poznávat ryzce, štítovky, hvězdovky, voskovky, hnojníky, hlenky a další nenápadné, ale nesmírně zajímavé houby našich lesů, které pravděpodobně neznáte. Pro představu nabízíme ve fotogalerii některé z exemplářů, které dnes pro tuto výstavu mykologové nasbírali.

Autor:
Témata: Na houbách

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025