Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jestli chcete mlíčí a jikry, kupte si většího kapra

  12:00aktualizováno  12:00
Pět tipů na koupi ideální ryby pro štědrovečerní stůl vám pomůže obstarat si šupináče, který na stole nezklame. Spoléhejte na své oči a dívejte se pozorně.

Kapři ve stánkovém prodeji

Na ulicích už stojí kádě s mrskajícími se vánočními kapry a prodejci se svižně ohánějí podběráky. Nepodléhejte však sentimentu, zachovejte zdravý rozum a spotřebitelskou obezřetnost i v emotivní předvánoční době. Při nákupu kapra na štědrovečerní stůl je dobré mít na paměti několik základních doporučení.

"Obecně platí, že kapra je nejlepší nakupovat přímo od chovatele, a to jak na sádkách, tak prodejnách ryb, kteří nakupují přímo od chovatelů," radí produkční rybář ing. Pavel Míšek. "Ne každý má ale tu možnost," připouští a shrnuje nejdůležitější zásady do užitečné pětky.

True

Volte prodejce, kteří mají řádně vedený stánek, tedy patřičně označený s uvedením původu prodávaných kaprů.

True

Zkontrolujte si pohledem kvalitu ryb v kádích. Nesmí být poraněné nebo potlučené. Dejte si také pozor, aby nebyly přidušené, tedy zda neplavou na boku či dokonce břichem vzhůru.

True

V kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na rybu viděl.

True

Při výběru velikosti kupovaného kapra se nejspíš rozhodujete podle potřeb rodiny, ale také podle toho, zda chcete vařit rybí polévku. Pokud je rodina menší a chce menšího kapra, je tu ale menší šance, že kapr bude mít jikry nebo mlíčí do polévky.

Mlíčák dospívá do pohlavní zralosti ve třech letech, zatímco jikernačka zpravidla ve čtyřech letech. Proto pokud počítáte s polévkou, kupujte kapry větší, nad 2,5 kilogramu. Téměř s jistotou tak budete mít dost surovin na rybí polévku. Je tedy třeba vybírat z ryb označených jako "kapr výběr".

True

Nejvhodnější je nechat si kapra zabít na místě přímo od prodejce. Vykuchaného pak uložte do lednice. Porcujte ho až teprve před samotnou kuchyňskou úpravou. Pokud nemáte rádi rybí kůži, kupte si lysého kapra a kůži stáhněte. U šupináče stačí oškrábat šupiny, kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Další z rubriky

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

UNIMOS CR, spol. s r.o.
Skladník/řidič

UNIMOS CR, spol. s r.o.
Praha
nabízený plat: 16 000 - 23 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.