Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Kateřina Cajthamlová vaří kapra pouhých pět minut. A bez soli

aktualizováno 
Na přípravu teplé, zdravé a dietní večeře z kapřího filetu vám bude stačit půlhodinka, protože ho jen krátce povaříte v páře. Navíc ani nebudete potřebovat sůl, protože ta Kateřině Cajthamlové téměř nesmí do kuchyně. Máte tedy jedinečnou šanci dostat v létě velmi jednoduše čerstvého kapra na svůj jídelníček.

Recept je to vyloženě letní, i když jde o teplou kuchyni. A triviálnost přípravy kapřího masa je až zarážející, podívejte se na úvodní video. Přesto chutnal skvěle. A ti z redakce, kdo ochutnali, by si ho s chutí dali znovu. Vyzkoušejte také.  

Krok za krokem k dietní večeři z kapra

Vaření bez soli

Sůl v kuchyni nahradí citrusy (zkuste citron nebo limetku) a aromatický česnek. 

Potřebovat budete filet z kapra, čerstvý kopr, barevný pepř, olej (může být s citronovou příchutí nebo si smíchejte olej s čerstvou citronovou šťávou), brambory, kousek másla, limetku a česnek. Na sůl v tomto případě zapomeňte. Přesné množství ingrediencí si rozpočítejte podle konkrétního počtu a složení strávníků. 

Fotogalerie přípravy kapra

Je to jednoduché. Podle Kateřiny Cajthamlové by syrová porce kapra k večeři pro ženu měla mít  130 až 140 gramů, k tomu si dívka či dáma může dopřát stejné množství brambor. Pro chlapa pak počítejte cca se 180 gramy kapra a 200 gramy syrových brambor. K obědu si můžete porci brambor o něco navýšit. (Počty jsou to samozřejmě orientační, přesné stravovací tabulky byste si museli nechat sestavit u odborníků individuálně na míru vaší postavě.) 

"Porce brambor k večeři by měla vypadat podle toho, co člověk dělá před večeří - jestli například sportuje - kdy jde spát po večeři a zda se chystá na druhou večeři," upřesňuje Kateřina Cajthamlová. 

Brambory navažte. Pro ženu zhruba 140 gramů, pro muže 200.
Brambory nakrájejt na zhruba půlcentimetrové plátky.
Plech s bramborovými plátky strčte do trouby vyhřáté na 200 °C, nechte je péct...

 Další postup je velmi jednoduchý. Očištěné a osušené brambory nakrájejte na plátky, narovnejte na pekáč a každý velmi lehce potřete olejem; na brambory určené pro pár byste ho měli spotřebovat maximálně kávovou lžičku. Strčte je do trouby vyhřáté na 200 °C a nechte péct 10 minut.

Kapra očistěte a naporcujte, kůži mu nechte.
Navažte příslušné porce kapra, cca 140 g pro ženu, cca 180 g pro muže.
S máslem při servírování zacházejte velmi opatrně, radí Kateřina Cajthamlová.

A vrhněte se na kapra; než se opečou brambory, bude hotov. Na pánev nebo do hrnce nalijte tolik vody, aby se porce kapra pokud možno neponořila - měl by se v podstatě vařit v páře. Přidejte do ní čerstvý nasekaný kopr a přiveďte ji k varu.

"Můžete použít i pokličku, případně porci na pánvi jen podlévat vývarem s koprem. Neměl by se vařit, aby se nerozpadl," upřesňuje doktorka Kateřina.   

Jakmile je kapr hotový, servírujte ho s opečenými brambory. Kapra ještě pokapejte citronovou šťávou a přidejte kousek másla pro chuť.    

Jezte ryby 3× týdně, doporučuje Kateřina Cajthamlová

"Doktorka Kateřina" doporučuje zařadit ryby do jídelníčku třikrát týdně, a nemusí to být vždycky kapr. Vystřídat ho může třeba candát nebo lín. Více například v článku Sladkovodní ryby pomohou zhubnout, zkuste kapří hranolky.

Dále čtěte jen na vlastní nebezpečí...

Ti, kdo nechtějí počítat gramy tuku ani ničeho jiného a kapr podle doktorky Kateřiny je na ně příliš dietní, se mohou vrátit třeba k receptu Zdeňka Pohlreicha na kapra s bylinkovou krustou. Na tom si teď v létě také pochutnají:

 

Autoři: ,




Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.