Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Kateřina Cajthamlová vaří kapra pouhých pět minut. A bez soli

aktualizováno 
Na přípravu teplé, zdravé a dietní večeře z kapřího filetu vám bude stačit půlhodinka, protože ho jen krátce povaříte v páře. Navíc ani nebudete potřebovat sůl, protože ta Kateřině Cajthamlové téměř nesmí do kuchyně. Máte tedy jedinečnou šanci dostat v létě velmi jednoduše čerstvého kapra na svůj jídelníček.

Recept je to vyloženě letní, i když jde o teplou kuchyni. A triviálnost přípravy kapřího masa je až zarážející, podívejte se na úvodní video. Přesto chutnal skvěle. A ti z redakce, kdo ochutnali, by si ho s chutí dali znovu. Vyzkoušejte také.  

Krok za krokem k dietní večeři z kapra

Vaření bez soli

Sůl v kuchyni nahradí citrusy (zkuste citron nebo limetku) a aromatický česnek. 

Potřebovat budete filet z kapra, čerstvý kopr, barevný pepř, olej (může být s citronovou příchutí nebo si smíchejte olej s čerstvou citronovou šťávou), brambory, kousek másla, limetku a česnek. Na sůl v tomto případě zapomeňte. Přesné množství ingrediencí si rozpočítejte podle konkrétního počtu a složení strávníků. 

Fotogalerie přípravy kapra

Je to jednoduché. Podle Kateřiny Cajthamlové by syrová porce kapra k večeři pro ženu měla mít  130 až 140 gramů, k tomu si dívka či dáma může dopřát stejné množství brambor. Pro chlapa pak počítejte cca se 180 gramy kapra a 200 gramy syrových brambor. K obědu si můžete porci brambor o něco navýšit. (Počty jsou to samozřejmě orientační, přesné stravovací tabulky byste si museli nechat sestavit u odborníků individuálně na míru vaší postavě.) 

"Porce brambor k večeři by měla vypadat podle toho, co člověk dělá před večeří - jestli například sportuje - kdy jde spát po večeři a zda se chystá na druhou večeři," upřesňuje Kateřina Cajthamlová. 

Brambory navažte. Pro ženu zhruba 140 gramů, pro muže 200.
Brambory nakrájejt na zhruba půlcentimetrové plátky.
Plech s bramborovými plátky strčte do trouby vyhřáté na 200 °C, nechte je péct...

 Další postup je velmi jednoduchý. Očištěné a osušené brambory nakrájejte na plátky, narovnejte na pekáč a každý velmi lehce potřete olejem; na brambory určené pro pár byste ho měli spotřebovat maximálně kávovou lžičku. Strčte je do trouby vyhřáté na 200 °C a nechte péct 10 minut.

Kapra očistěte a naporcujte, kůži mu nechte.
Navažte příslušné porce kapra, cca 140 g pro ženu, cca 180 g pro muže.
S máslem při servírování zacházejte velmi opatrně, radí Kateřina Cajthamlová.

A vrhněte se na kapra; než se opečou brambory, bude hotov. Na pánev nebo do hrnce nalijte tolik vody, aby se porce kapra pokud možno neponořila - měl by se v podstatě vařit v páře. Přidejte do ní čerstvý nasekaný kopr a přiveďte ji k varu.

"Můžete použít i pokličku, případně porci na pánvi jen podlévat vývarem s koprem. Neměl by se vařit, aby se nerozpadl," upřesňuje doktorka Kateřina.   

Jakmile je kapr hotový, servírujte ho s opečenými brambory. Kapra ještě pokapejte citronovou šťávou a přidejte kousek másla pro chuť.    

Jezte ryby 3× týdně, doporučuje Kateřina Cajthamlová

"Doktorka Kateřina" doporučuje zařadit ryby do jídelníčku třikrát týdně, a nemusí to být vždycky kapr. Vystřídat ho může třeba candát nebo lín. Více například v článku Sladkovodní ryby pomohou zhubnout, zkuste kapří hranolky.

Dále čtěte jen na vlastní nebezpečí...

Ti, kdo nechtějí počítat gramy tuku ani ničeho jiného a kapr podle doktorky Kateřiny je na ně příliš dietní, se mohou vrátit třeba k receptu Zdeňka Pohlreicha na kapra s bylinkovou krustou. Na tom si teď v létě také pochutnají:

 

Autoři: ,




Nejčtenější

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.