Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vzniká mapa, kde lze “na obecním“ zadarmo natrhat ovoce či bylinky

  11:00aktualizováno  11:45
Čistě z nadšení sběračů vznikla iniciativa, která začala mapovat veřejně přístupná místa s ovocnými dřevinami, lesním ovocem či bylinkami. Svými úlovky může do mapy přispět kdokoliv a sdílet tak s ostatními cenné informace, kam zajít třeba na jablka či borůvky pro svoji potřebu.

Vlastnoručně utržené jablko vždycky chutná lépe. | foto: Profimedia.cz

Na jedné straně lidé žijící ve městech, kteří nemají možnost pěstovat vlastní úrodu a na straně druhé ovoce hnijící v příkopech, nebo ovocný strom - stará moruše, třešeň či hrušeň -  o který se nikdo nestará. Případně celý zanedbaný sad bez užitku. To musí oslovit každého, kdo nemá rád plýtvání. 

Jak zjistit, kde je sběr možný

Než se pustíte do sklizně, obraťte se nejprve na příslušný obecní úřad, magistrát, vlastníka či správce pozemní komunikace apod., zda je to vůbec možné. I stromy podél cesty nebo starý ovocný sad mohou být pronajaty nebo svěřeny do péče jiným subjektům a nelze tam tedy ovoce samovolně sbírat. 

Přesto to neznamená, že se můžete vrhnout na ovoce každého stromu, keře či koberce bylin, které rostou někde volně u cesty. Váš dojem, že nikomu nepatří a vy neděláte nic špatného, může být mylný, i kdyby šlo o veřejné prostranství.

Ujistit se, že sběrem plodů neporušujete žádná vlastnická práva, je to první, co byste měli udělat, než nějaký strom očešete. A než se s jeho objevením případně ještě podělíte s ostatními na interaktivním webu na-ovoce.cz.  

Uživatelé webu se navzájem hlídají a upozorňují, pokud se v tomto směru cokoliv změnilo, případně přidávají hlášení o momentálním stavu a potřebách konkrétního ovocného stromu. Nechtějí jen brát, ale naopak pomáhat udržovat krajinu zdravou. Proto má i sběr ovoce svá pravidla, aby žádný strom nebyl poškozen. Pokaždé by na něm také mělo nějaké ovoce zůstat, pro zvířata i hmyz. Podrobný „kodex sběrače“ najdete zde.

Obava ze zneužití

Čistá studánka

Podobně vzniká třeba i mapa studánek, u kterých se lze osvěžit na cestách krajinou či na procházkách.

Po vyčištění a rekonstrukci studánky je krásně vidět její dno vyložené cihlami.

Snahou je tato „ovocná místa“ nejen očesat či vysbírat, ale v případě potřeby o ně i pečovat, případně zakládat nová, tedy i vysazovat nové stromy.

„Odezvy jsou veskrze pozitivní, velmi nás překvapila vlna zájmu, která se po zveřejnění stránek spustila. Objevují se i pochybovačné názory, které vesměs vycházejí z přesvědčení, že lidé budou databázi zneužívat. Jsme rádi, že se tato debata otevírá a jsme zvědaví, co s sebou přinese,“ popisuje první zkušenosti členka týmu iniciativy Na ovoce Kateřina Kubánková. Česká republika je podle ní svou hojností ovocných stromů v krajině opravdu unikátní. „Bohužel se na tuto skutečnost v dnešní době pozapomnělo a stromy z mnoha důvodů nenávratně mizí. Věříme, že svou činností přispějeme k jejich setrvání v krajině,“ dodává Kubánková.

Podle ní pochopitelně nelze zaručit, že nedojde ke zneužití dostupných informací, přesto věří v poctivost lidí. „Jsme přesvědčeni, že můžeme společně vytvořit zodpovědnou komunitu, která podobné projevy potlačí. K tomu by měla pomoci i námi připravovaná možnost diskuze pod jednotlivými stromy zanesenými v mapě, či možnost upozornění na strom, který do mapy nepatří.“

Prvotní inspirací české iniciativy a tvůrců stránek Na ovoce byla loni na jaře německá organizace Mundraub.org, která také slouží jako komunitní platforma všem, kteří chtějí zodpovědně využívat přírodní bohatství. Až do zimy se pak na webu pilně pracovalo a podle tvůrců zdaleka není hotovo. 

První várka těch správných míst ke sběru se na mapě iniciativy objevila díky podpoře mezinárodně laděných stránek Fruitmap.sk. Na těch najdete „ovocná místa“ nejen po celé Evropě, ale dokonce i na Islandu, v Indii či Chile.

Myslíte si, že iniciativa Na ovoce je výborný nápad a má v Česku šanci na život?

celkem hlasů: 2825

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 16. dubna 2015. Anketa je uzavřena.

Ano, mám z této iniciativy radost a věřím, že se lidé budou chovat zodpovědně a bohulibou myšlenku nezkazí 1969
Nápad výborný, jen se obávám, zda se lidé budou opravdu chovat podle "kodexu sběrače" 484
Nevěřím, že má u nás tento projekt šanci na život, bál bych se zneužití (poškození stromů, sběru ne pro vlastní potřebu, ale na výdělek a podobně) 372
Autor:




Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.