Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Keramické pánve: kuchaři je označují za nesmyslný marketing

Vyrojily se jako houby po dešti. Nepřilnavé, vydrží vysoké teploty, nic se nespálí, nemusíte je téměř mýt. Takováto reklama je provází. Je to tak i ve skutečnosti?
Fotogalerie4

Profesionální kuchaři používají klasické pánve a nespoléhají na pomalé smažení. Ostatně na to ani nemají čas. | foto: Marek Burza

Nedá hodně práce najít na internetu diskusní fóra, po jejichž přečtení vás chuť koupit si novou, extra bezpečnější a prakticky věčnou pánev přejde. Seženete je v teleshoppingu, značkových prodejnách i různých tržíčkách v cenách od tří set korun výš. A vaří s nimi televizní kuchaři.

Křišťálová lupa

Problém je v tom, že prakticky polovina kupujících se svěřila s tím, že jim pánve zčernaly, že fungovaly jen během pár prvních restování či smažení, pak se začaly suroviny připékat a mytí rozhodně není tak bezproblémové, jak se běžně inzeruje. Je však pravda, že druhá polovina byla s nimi spokojená.

Na vlastní kůži

Rozhodl jsem se udělat zkoušku, protože moje stará teflonka už odcházela do věčných lovišť. Co jsem čekal od keramické pánve?

Na obalu se píše o úžasné odolnosti proti teplotě až do 450 °C. Super, říkal jsem si. Konečně se nebudu muset bát, že ji omylem přehřeju na největším hořáku, až budu chtít na pánev šoupnout flákotu.

Jako první jsem zkoušel vejce na slanině, to stačí kuchtit opravdu jen na malém plameni. Výborně, pánev byla po akci opravdu jako nová. Druhý pokus byl ovšem frustrující. Dělal jsem na žádost rodiny bramboráky. Tam si s vyloženě nízkou teplotou nevystačíte, potřebujete okraje pěkně do křupava. Výsledek po půlhodinové práci byl ten, že na stěnách pánve se usadily kapičky omastku a během smažení se zapekly tak, že jsem na pánev mohl buď vzít drátěnku, nebo nechat dva dny odmočit.

Takto dopadla keramická pánev po pokusu zprudka orestovat vepřové plátky.

Do kuchyně si jako další příslušenství musíte pořídit i šroubovák.

Aha, takže s tou nepřilnavostí to nebude tak horké. Ano, vyzkoušejte umíchat si vejce při minimální teplotě hořáku. Pak si skutečně užijete reklamně vychvalovaného efektu lotosového květu. Tohle se opravdu nelepí: proto si ostatně teleshoppingy vybírají na ukázku nepřilnavosti právě tento pokrm.

Už při ukládání do kuchyňské zásuvky jsem si všiml, že rukojeť pánve je uvolněná. Což není příjemné do ruky. Musí nastoupit šroubovák a ručku přitáhnout, což vydrží maximálně tak po dobu jednoho dalšího pokusu. Takže poučení pro příště: už nikdy pánev s nenýtovaným připevněním rukojeti.

Další nesmysl: který výtečník vymyslel pánev v bílé nebo jinak světlé barvě? Pánev obecně není na okrasu, musí snést leccos a udržovat takový nástroj ve stylu "lesky blesky" je nesmysl. Na každé pánvi se vám časem na stěnách vytvoří "hnusná" napečená vrstva, která na černém povrchu alespoň neuráží, není vidět. Ale prosím, možná jsou lidi, kteří mají čas se nimrat s čištěním tak, aby tam nebyla ani slzička připečené mastnoty.

Co říkají kuchaři

Profesionálové jen kroutí hlavou. "Tento nesmysl funguje jen v televizi, kde na každé natáčení zřejmě vezmou úplně novou pánvičku a na ní vaří. Je to podle mne jen otázka marketingu spoléhající na to, že lidi slyší na zdravý životní styl. Na vaření takové pánve vůbec nepotřebujete. U normální teflonky víte, že máte vařit s nízkými teplotami, takže vám žádné úniky chemie z této látky nehrozí. A na pořádné vaření vám stačí úplně obyčejná ocelová pánev," říká šéfkuchař František Maděra z restaurace Argument.

Podle něj by si lidi měli dát pozor na samotnou konstrukci pánve. "Téměř k ničemu jsou dvoumilimetrové pánve bez tlustého dna. Když tam budete dávat jednotlivé porce, dno se ochladí a maso se bude spíše dusit než péct."

Keramickou pánev v ostrém restauračním provozu zkoušel. "Takto se profesionálně vařit nedá, za chvíli se to připékalo tak, že letěla do popelnice." A stejně tak se podivuje nad neobvyklou barvou. "Pánve jsou černé nádobí. A hlavně musí být festovní. Žádná se šroubečkama by mi do kuchyně nesměla. Když je pánev rozpálená, bylo by i nebezpečné, aby rukojeť nedržela pořádně. Když se to povoluje, je to aušus a navíc nebezpečný výrobek," upozorňuje.

Stejně jasno má i Roman Vaněk z Pražkého kulinárního institutu. "Nevím, k čemu jsou keramické pánve. Asi aby se rozproudila ekonomika, vždyť stačí dobrá teflonka jako pánev s nepřilnavým povrchem, o kterou se budeš trochu starat," napsal mi se smajlíkem.

Ostatně jak říká Zdeněk Pohlreich: nepřipaluje se jídlo kvůli hrnci, připaluje kuchař. Což v praxi znamená, že to chce jen trochu trpělivosti: počkat, až maso odskočí, a trochu nápeku není ke škodě kvůli šťávě. A bez problémů na kurzech v Prakulu restuje maso i na nerezovém nádobí.

Co říká opozice

Hana Kubátová ze společnosti Potten & Pannen Staněk, která prodává značkové keramické pánve GreenPan, tvrdí, že za špatnými výsledky je hlavně špatné zacházení s pánvičkou. "U tohoto povrchu jsme nikdy netvrdili, že je to materiál absolutně antiadhezivní, ale povrch se sníženou přilnavostí. Zbytek vykonal marketing, který vidíte všude kolem sebe," vysvětluje.

Stejně tak kvůli reklamě se zavedly světlé povrchy pánví. Lépe vypadají v regálu, obecně může být keramika v jakékoliv barvě, tedy i v černé.

Silnější hliníkové tělo pánve je vhodnější, nýtovaná rukojeť zajistí stabilitu.

Obecně vidí problém v tom, že si lidé v obchodním domě koupí tu v nejlevnějším provedení. "Tělo z hliníku by mělo mít minimálně tři, ještě lépe čtyři milimetry, aby se tělo pánve rozehřívalo stejnoměrně," radí. V opačném případě navíc hrozí, že se časem dno vyboulí a omastek zůstává pak jen na okraji pánve.

A připomíná hlavní zásady práce s keramickými pánvemi. Pánev rozpalujte jen pozvolna a nikdy hořák nenastavujte na plný výkon, je určená pro  pomalejší a zdravou přípravu jídel. Kdo chce vařit klasicky, měl by mít úplně jinou pánev (jakou na maso najdete zde). "Tato je určena především těm, kdo mají strach, že běžnou teflonovou přepálí a do jídla či ovzduší budou unikat nezdravé fluorované látky PTFE či PFOA," vysvětluje.

Doporučuje také do pánve vždy kápnout trochu omastku, tím se zlepší antiadhezní vlastnosti. "A důrazně varuji před mytím v myčce. Ani ne tak kvůli mycímu prostředku, ale kvůli leštění. To je tak agresivní, že se tím rychle rozruší struktura nanesené keramické hmoty a pánev zničíte."

Nedoporučuje se také pokrmy před úpravou výrazně kořenit. Koření se spálí, zkarbonizuje, a to je pak další hřebíček do rakvičky pánvičky.

Tím se dostáváme k tomu, proč jsou názory na účinnost a životnost tak rozdílné. Nejvíce zřejmě záleží na tom, jaký máte styl vaření, co vaříte a jak kvalitní, tedy robustní pánev jste si pořídili.

Jen tak pro příklad: představte si, že potřebujete udělat na pánvi Stroganoff. Tedy hovězí na nudličky prudce orestovat, ve výpeku opražit cibuli a houby a pak dusit. Když dáte plamen na mírno, okamžitě se hovězí, byť sebekvalitnější, začne dusit. A z minutkové pochoutky máte žvýkačku, kterou vám každý hodí na hlavu.

Jaké máte zkušenosti s keramickými pánvemi?

celkem hlasů: 7245
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 1. listopadu 2013. Anketa je uzavřena.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

4. dubna 2025

Špaletová okna žijí dál. Nabízejí tradiční krásu i s moderními izolacemi

Špaletová okna jsou neodmyslitelnou součástí historických budov, zejména bytových domů ve městech. Jejich využití se však neomezuje pouze na památkově chráněné objekty, stále častěji nacházejí své...

4. dubna 2025

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

3. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

3. dubna 2025  14:30

Zoo Praha má mladý pár úžasných stromových varanů, budou nejdelší na světě

Milovníky plazů nepochybně potěší, že v Zoo Praha jsou nově k vidění varani Salvadoriovi. Mladý pár jménem Salva a Dorian obydlel expozici v Pavilonu velkých želv, kterou ještě donedávna obývali...

3. dubna 2025

KVÍZ: Jste správní foodies? Otestujte se, jak se vyznáte v názvech pokrmů

Mnohdy se stane, že si zajdete do lepší restaurace. Jenže při pohledu do jídelního lístku jste v rozpacích a podle názvu nepoznáte, co si vlastně vybrat. A hlavně – co naservírují, jak to bude...

vydáno 3. dubna 2025

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025