Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Vermikompostér může vypadat jako květináč, ukazuje designér

aktualizováno 
Většina vermikompostérů bývá z plastu. To se však nelíbilo návrháři Marco Balshinkovi, který jako materiál navrhl raději keramiku.

Portugalský designer Marco Balshinka se rozhodl vyrobit vermikompostér, který by byl nejen užitečný, ale také krásný a mohl by se stát vhodným bytovým doplňkem. Volba padla na terakotu a kombinaci kompostování s květinami.

Fotogalerie

Celý set Uroboro vypadá jako stojan na květináč a sestaví se podle návodu (zřetelně je to znázorněno na připojeném videu). Tak se složí jakýsi miniekosystém, na jehož vrcholu je květináč, který se vloží do horní nádoby, kam se přidává bioodpad z domácnosti, to znamená slupky od brambor, banánů, košťály ze salátů a další podobné zbytky. Květináč není jen ozdobou – naplněný hlínou zároveň celý stojan zatěžuje a váže.

Ekosystém podporující kompostování je podporován speciálním druhem žížal, které se prodávají pro systém vermikompostování. Nejčastěji se používají kalifornské žížaly (více o jejich chovu a využití zde), které nejochotněji přeměňují organické zbytky v humus.

K vyššímu účinku celého procesu přispívá i nasákavost keramiky, která dodává vlhkost do jednotlivých pater vermikompostéru.

S kompostérem se pracuje tak, že do horní části se hážou odpadky. V této vrstvě „pracují“ žížaly, které normálně „bytují“ v zemině o patro níž, a jak se zbytky začínají přeměňovat v humus, květináč postupně klesá. Případné zbytky jakékoliv zapáchající „šťávy“ se shromáždí ve spodní části stojanu, odkud je lze vypustit.

Tento vermikompostér zatím nelze koupit, jde o studii, která se pokouší přesvědčit, že běžné plastové vermikompostéry lze nahradit přírodními materiály, které jsou více filozoficky spjaty s člověkem a přírodou.

Autor:


Témata: Kompostování


Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Další z rubriky

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Než se pustíte do pěstování, zjistěte charakter půdy.
Jakmile jednou povápníte půdu, už na ní rododendrony nevypěstujete

Co je možné na zahradě vypěstovat, se odvíjí od charakteru půdy a jejího pH. Je však velmi jednoduché si kyselost nebo zásaditost půdy změřit. Stačí k tomu...  celý článek

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.