Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Radostná zpráva z pražské zoo: gorila Kijivu čeká další mládě

  13:11aktualizováno  13:11
Ředitel Zoo Praha v úterý oznámil březost gorily Kijivu. Zároveň dementoval zprávy některých médií o tom, že gorila Moja v Cabárcenu je těhotná.

Kijivu s malým Kiburim na zádech | foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

"V českých médiích a na sociálních sítích se objevila zpráva, že gorilí samička Moja, která od loňského podzimu žije ve španělském Cabárcenu, je březí. Tato informace však není správná. Že Moja dosud nezabřezla, nám včera znovu potvrdil hlavní veterinář cabárcenské zoo Santiago Borragán," oznámil ředitel zoo Miroslav Bobek. 

Fotogalerie

"Abychom předešli dalším spekulacím, sdělujeme, že na rozdíl od Moji je znovu březí její matka, devatenáctiletá Kijivu. Předpokládáme, že porodit by mohla na sklonku tohoto roku," doplňuje.

Jako by příroda chtěla gorilám vynahradit ztrátu Tatua novým mládětem.

S Kijivu v hlavní roli jsme se naposled setkali na jaře v roce 2010, kdy čtenáři HOBBY.cz měli možnost v rámci projektu Pomáháme gorilám sledovat její porod on-line. Narodil se kluk, Karel Gott ho pokřtil jménem Kiburi.

Připomeňte si, jak Kijivu rodila.

První mládě, samice Moja, se Kijivu narodilo v prosinci 2004. Bylo to historicky vůbec první mládě gorily nížinné narozené v Česku. V květnu 2007 Kijivu porodila druhého potomka, samce jménem Tatu.

Kijivu patří k poddruhu goril nížinných. Jde o nejpočetnější skupinu tohoto ohroženého druhu. Na světě jich žije 110 až 250 tisíc. Samice jsou březí 251 až 296 dní. Rodí jedno mládě, o které se starají až do věku tří let (viz článek o výskytu goril v Africe).

Do Prahy přišla Kijivu v rámci mezinárodního chovného programu ze Sydney v Austrálii, jejího partnera Richarda pražská zoo získala z Británie.

O gorilách

Hrubé dělení gorily rozlišuje na východní a západní populaci rozdělenou 900 kilometrů širokým pásem konžského lesa. Každý z těchto druhů ale má několik dalších samostatných populací, které někteří odborníci dokonce považují za poddruhy.

Gorila nížinná (Gorilla gorilla gorilla)

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: lidoopovití
Zeměpisné rozšíření: tropická Afrika
Biotop: tropické deštné a mlžné lesy do výšky 3800 m n. m.
Potrava: bezobratlí, části rostlin, takřka rostlinná - listy, větvičky, plody nejrůznějších rostlin, občas bezobratlí nebo ptačí vejce
Rozměry: Gorila je největší lidoop - samci dorůstají výšky až 180 cm a hmotnosti až 250 kg, samice jsou menší
Rozmnožování: Samice je březí 251-296 dní, rodí jedno mládě, o které se stará až do věku 3 let. Gorilí samice pohlavně dospívají v 7., samci v 9.-10. roce
Zajímavosti: Gorily se sdružují do malých rodinných tlup, které vede nejsilnější samec. Jeho poznávacím znakem je stříbřitě zbarvený hřbet. Případné soupeře nebo nepřátele zahání nejprve hrozbou - buší se plochou dlaní do hrudi, tluče klackem o zem, trhá a hází listí nebo ukazuje zuby. Území, které tlupy obývají, je velké 26-39 km2. Přesto za den ujdou za potravou jen několik stovek metrů. Často odpočívají i během dne a podobně jako v noci si budují hnízdo na zemi nebo nízko ve větvích

Autor:




Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.