Kdo dává do kompostéru jen trávu, kompostu se nedočká - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo dává do kompostéru jen trávu, kompostu se nedočká

Hodně lidí si kupuje kompostér s představou, že v něm zlikviduje trávu po sekání zahrádky. S největší pravděpodobností se dočkají jen hnijící smrduté hmoty, která nemá s kompostem využitelným do záhonků nic společného.
Představa, že v kompostéru zpracujete jen trávu, je lichá. Je potřeba přidávat...

Představa, že v kompostéru zpracujete jen trávu, je lichá. Je potřeba přidávat i uhlíkaté složky. | foto: Mountfield

"Na každém kompostéru je psáno, jak je jednoduché zlikvidovat biologický odpad, ale jen poučený zahrádkář ví, že kompostér bude fungovat jen v případě, že se zachová správný poměr různých typů odpadu," připomíná předseda sdružení Ekodomov Tomáš Hodek.

S jednou komorou se moc muziky nenadělá

Podle něj začátečník pořídí levný plastový kompostér, jejichž obliba stále roste. Ale pak vlastně neví, co s ním. Myslí si, že když do něj bude házet zbytky z domácnosti, občas trávu ze zahrady, bude po půl roce, nebo po roce ze spodní části vytahovat perfektní humus.

"Teoreticky je to možné, ale jen za podmínky, že se zachovají ideální poměry druhů odpadu, které se do něj hází," říká. Ale to nejde v případě, kdy se do kompostéru dostanou ve většině jen látky, které obsahují převahu dusíkaté složky, což je typicky posekaná tráva. Podle něj by to mělo být právě naopak. Převažovat by měly, ideálně v poměru 2:1 až 3:1 uhlíkaté složky, tedy dřevitá hmota jako například štěpka či listí z loňského roku.

Už jen proto se vyplatí při úklidu zahrady schraňovat i zbytky dřevin a připravit je ke kompostování, aby bylo posekanou trávou čím prokládat (více o výběru techniky zde).

"Při výběru kompostéru se ujistěte, že je konstrukce dostatečně tuhá. Některé podezřele levné výrobky na trhu jsou z velmi měkkého plastu. Je výhodné, když je kompostér vybavený regulací prouděním vzduchu, okysličení je důležité. A přidáním urychlovače, což jsou mikroorganismy, které nastartují proces kompostování, rozjedete pak celý proces," doplňuje Ondřej Tomek ze společnosti Mountfield.

U jednoduchých jednokomorových kompostérů se naráží na další problém. I když už někdo do kompostu střídavě hází vše podle návodu, při postupném přihazování nikdy nedojde k takzvané hygienizaci. To je proces, kdy se hromada zahřeje na asi 50 °C, čímž se zničí semena plevelů a zárodky chorob. To znamená, že můžete zdánlivě bezchybný kompost umístit do záhonů, ale jen si je zaplevelíte.

"Na to, aby se tento proces nastartoval, musí se začít kompostovat větší množství najednou, ideálně tak kubík. Pak se kompost zahřeje a tento proces trvá i několik týdnů. To se ale v jednokomorovém kompostu nestane. Bylo by potřeba si pořídit třeba dva. Až by se první naplnil, přeházel by se do druhého, " uvažuje Hodek.

Má to podle něj však jeden háček. Bylo by potřeba kompostér pracně rozebrat a pak obsah přemístit do druhého. Proto doporučuje koupit, nebo vyrobit alespoň dvoukomorový kompostér, který umožňuje jednoduše rozebrat příčky a obsah se pak jednoduše přemístí do druhé komory. Tím se zároveň okysličí a do uvolněného prostoru se může opět postupně vrstvit čerstvý odpad.

Kompostem k obnově půdy

Kampaň Kompostuj.cz nefunguje jen jako služba pro zahrádkáře, má celospolečenský dosah. Je zbytečné třetinu i více směsného domácího odpadu likvidovat, když může posloužit k obnově půdního fondu.

"Je to vidět například při záplavách. Kvalitní humus dokáže zadržet více vody než všechny naše přehrady. Proto se v záplavových zónách ocitají i oblasti, kde se záplavy dřív neobjevovaly. Díky tomu, že se půda správně neošetřuje, mizí její schopnost zadržet vodu. I proto se klade důraz i na komunitní kompostování, kde se odpad zpracovává na kompost určený pro zemědělské účely," vysvětluje.

Bohužel pro intenzivní velkozemědělce je snazší hnojit chemicky než pracně organicky. Jenže chemická hnojiva se při deštích z půdy vyplavují, a navíc se do toků se splavuje i půda, která neobsahuje humus, takže nedokáže vodu zadržet.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025