Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Co musí udělat kominík, když ho pozvete na roční kontrolu

aktualizováno 
Otrávit se oxidem uhelnatým můžete stejně spolehlivě, když zanedbáte péči o komín nebo údržbu kotle. Podívali jsme se, co by měl kominík udělat, když ho objednáte na roční prohlídku komína.

Před časem tu ústy zástupců výrobců kotlů zaznělo, že kontrolovat komíny u plynových spotřebičů je zbytečné, raději by se měly kontrolovat kotle, aby se zabránilo otravám oxidem uhelnatým (více zde). Dnes tu máme argumenty kominíků, kteří nám ukázali, jak by správná prohlídka komína měla vypadat, a vysvětlili, jak její zanedbání může způsobit otravu stejně spolehlivě jako zanedbání péče o spotřebič.

Vychází se z toho, že plyn je dobrý sluha, ale zlý pán, rozhodně je dobré dbát alespoň základní opatrnosti. Často podléháme dojmu, že když se v domě nic nestalo po mnoho let, tak jsme absolutně v bezpečí. To u plynu nemusí vždy platit.

Může se hodit

Poptejte ověřené kominíky z Vašeho okolí nebo jiné firmy a řemeslníky na AAAPOPTÁVKA.CZ

„Jako první by měl kominík zkontrolovat, jak je zajištěný přívod vzduchu ke kotli. Pokud máte například větrací mřížky ve dveřích do koupelny, mohou být zanesené prachovými částicemi tak, jak je strhává vzduch, který si kotel nasává při hoření,“ popisuje kominík a revizní technik Radek Zima. 

Napřed by kominík měl obhlídnout situaci

Při té příležitosti zmiňuje, že lidé si často neuvědomují, jak to funguje. Například když pustíte v kuchyni digestoř na plný výkon (někteří lidé tak kouří v bytě) a druhý člověk bude ve vaně v koupelně s kotlem, může odsavač úplně obrátit tah komínu, takže se zplodiny dostanou do místnosti a koupající se člověk se otráví. V bytě se prostě vytvoří podtlak a jediný otvor, kudy se do něj dostane vzduch, je komín. 

Fotogalerie

Tomuto problému nezabrání ani spalinová pojistka na moderních kotlích, protože je to teplotní čidlo a spaliny jsou ředěné studeným vzduchem z komína, takže kotel se nevypne. 

Což není jen teoretická myšlenka, ale skutečný příklad z praxe. „Podobně se s tragickými následky o kyslík přetahovala karma s krbem. Tady šlo ještě navíc o to, že se to stalo při „kolaudaci“ bytu s kamarády, kdy zmíněný člověk ještě neměl krb po revizi, takže šla tato tragická událost na jeho vrub,“ vzpomíná soudní znalec a viceprezident Společenstva kominíků ČR František Jiřík.

Soudní znalec má podobných historek na rozdávání. Narazil i na příklad, kdy lidé měli pocit, že kotel svým tahem dělá průvan od nohou, takže ucpali větrací otvory do koupelny. Jenže kotel neměl kde brát kyslík a výsledkem bylo, že do místnosti se dostával oxid uhelnatý.

Jak má vypadat kontrola krok za krokem

1) Po prvním „ohledání místa“ kominík rozebere a zkontroluje kouřovod, tedy komínek od kotle do zdi. Pak vyrobí ucpávku sopouchu komínu a vydá se na střechu.

2) Ze střechy se zajistí průchodnost spalinové cesty, zjistí se, zda je komín průchozí.

3) Pak se pokračuje opět zdola. Je potřeba vybrat z kondenzátní jímky vše, co napadalo dolů. Ač je komín vyvložkovaný, stejně může být zpola usypaný omítkou. Většinou tam najdete směs šupinek z degradovaného hliníkového vyvložkování a prachu. Někdy se stane, že se ucpe otvor, kudy mají kondenzáty odtékat, pak kominík musí otvor protáhnout.

4) Čistota se kontroluje kamerou, se kterou je daleko lepší a přesnější práce než s kominickým zrcátkem. Každopádně na monitoru může kominík dobře zkontrolovat, zda je dno kondenzační jímky čisté. A když kameru otočí vzhůru, uvidí u průchozího komína bílou tečku oblohy.

Kamera zároveň odhalí i stav vložky. Zplodiny ze spalování plynu rozhodně nepatří k inertním plynům. „Když vám spadne do komína vrabec, za čtrnáct dní z něj máte prach. Je to prostě kyselina,“ říká Radek Zíma. 

5) Nakonec se nasadí kouřovod a provádí se měření tahu tahoměrem, měření oxidu uhelnatého a měření případného úniku spalin. Výsledky kontroly tahu by se měly pohybovat v záporných hodnotách. „Když máte spalinovou cestu v pořádku, tak i spaliny z kotle, který nespaluje správně, se dostanou komínem ven a nikdo se neotráví,“ vysvětluje Zima.

Problém je v tom, že měření tahoměrem provádějí nově i plynaři při čištění. „Pokud měří na kotli, kde není vyčištěná spalinová cesta a z nějakého důvodu došlo k jejímu zúžení, tak papírově naměří výborný tah, dochází tam ke zrychlení proudění. V praxi to ale znamená, že komín není schopen ve vyrobeném objemu zplodiny odvést a ty pak přepadávají do místnosti. Takže si majitel kotle myslí, že je všechno v pořádku, ale nemusí tomu tak být,“ doplňuje Zima.

Po kontrole tahu přichází ke slovu analyzátor CO. Jím se měří nejen nahoře nad kotlem, ale i pod výměníkem – jeho přítomnost by pak znamenala, že výměník není čistý.

Seriózní kominík není předražený

Na videu vidíte standardní postup, který by měl udělat při kontrole každý kominík. Obvykle si za to vezme 300 až 500 korun. „Já bych doporučoval, aby si kominíka vybral každý podle stránek Společenstva kominíků ČR, kde máte seznam podle lokality. Protože bohužel se najdou i lidi, kteří se za kominíky jenom vydávají, nic nezkontrolují a jde jim jen o to zkasírovat,“ upozorňuje František Jiřík.

Mimo běžnou roční kontrolu by se měla provádět revize komína, ovšem jen v případě, kdy se staví nový dům, vyměňuje se kotel za nový či při rekonstrukci komína a podobných příležitostech. Tam se ceny pohybují kolem 1 500 korun, na tyto činnosti musí mít kominík oprávnění.

A rozhodně se doporučuje vložit několik stokorun do koupě hlásiče CO, který může zachránit život – zvláště tam, kde je plynový spotřebič umístěný přímo v bytě (více o hlásičích zde).

Autor:




Nejčtenější

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Další z rubriky

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.