Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Co musí udělat kominík, když ho pozvete na roční kontrolu

aktualizováno 
Otrávit se oxidem uhelnatým můžete stejně spolehlivě, když zanedbáte péči o komín nebo údržbu kotle. Podívali jsme se, co by měl kominík udělat, když ho objednáte na roční prohlídku komína.

Před časem tu ústy zástupců výrobců kotlů zaznělo, že kontrolovat komíny u plynových spotřebičů je zbytečné, raději by se měly kontrolovat kotle, aby se zabránilo otravám oxidem uhelnatým (více zde). Dnes tu máme argumenty kominíků, kteří nám ukázali, jak by správná prohlídka komína měla vypadat, a vysvětlili, jak její zanedbání může způsobit otravu stejně spolehlivě jako zanedbání péče o spotřebič.

Vychází se z toho, že plyn je dobrý sluha, ale zlý pán, rozhodně je dobré dbát alespoň základní opatrnosti. Často podléháme dojmu, že když se v domě nic nestalo po mnoho let, tak jsme absolutně v bezpečí. To u plynu nemusí vždy platit.

Může se hodit

Poptejte ověřené kominíky z Vašeho okolí nebo jiné firmy a řemeslníky na AAAPOPTÁVKA.CZ

„Jako první by měl kominík zkontrolovat, jak je zajištěný přívod vzduchu ke kotli. Pokud máte například větrací mřížky ve dveřích do koupelny, mohou být zanesené prachovými částicemi tak, jak je strhává vzduch, který si kotel nasává při hoření,“ popisuje kominík a revizní technik Radek Zima. 

Napřed by kominík měl obhlídnout situaci

Při té příležitosti zmiňuje, že lidé si často neuvědomují, jak to funguje. Například když pustíte v kuchyni digestoř na plný výkon (někteří lidé tak kouří v bytě) a druhý člověk bude ve vaně v koupelně s kotlem, může odsavač úplně obrátit tah komínu, takže se zplodiny dostanou do místnosti a koupající se člověk se otráví. V bytě se prostě vytvoří podtlak a jediný otvor, kudy se do něj dostane vzduch, je komín. 

Fotogalerie

Tomuto problému nezabrání ani spalinová pojistka na moderních kotlích, protože je to teplotní čidlo a spaliny jsou ředěné studeným vzduchem z komína, takže kotel se nevypne. 

Což není jen teoretická myšlenka, ale skutečný příklad z praxe. „Podobně se s tragickými následky o kyslík přetahovala karma s krbem. Tady šlo ještě navíc o to, že se to stalo při „kolaudaci“ bytu s kamarády, kdy zmíněný člověk ještě neměl krb po revizi, takže šla tato tragická událost na jeho vrub,“ vzpomíná soudní znalec a viceprezident Společenstva kominíků ČR František Jiřík.

Soudní znalec má podobných historek na rozdávání. Narazil i na příklad, kdy lidé měli pocit, že kotel svým tahem dělá průvan od nohou, takže ucpali větrací otvory do koupelny. Jenže kotel neměl kde brát kyslík a výsledkem bylo, že do místnosti se dostával oxid uhelnatý.

Jak má vypadat kontrola krok za krokem

1) Po prvním „ohledání místa“ kominík rozebere a zkontroluje kouřovod, tedy komínek od kotle do zdi. Pak vyrobí ucpávku sopouchu komínu a vydá se na střechu.

2) Ze střechy se zajistí průchodnost spalinové cesty, zjistí se, zda je komín průchozí.

3) Pak se pokračuje opět zdola. Je potřeba vybrat z kondenzátní jímky vše, co napadalo dolů. Ač je komín vyvložkovaný, stejně může být zpola usypaný omítkou. Většinou tam najdete směs šupinek z degradovaného hliníkového vyvložkování a prachu. Někdy se stane, že se ucpe otvor, kudy mají kondenzáty odtékat, pak kominík musí otvor protáhnout.

4) Čistota se kontroluje kamerou, se kterou je daleko lepší a přesnější práce než s kominickým zrcátkem. Každopádně na monitoru může kominík dobře zkontrolovat, zda je dno kondenzační jímky čisté. A když kameru otočí vzhůru, uvidí u průchozího komína bílou tečku oblohy.

Kamera zároveň odhalí i stav vložky. Zplodiny ze spalování plynu rozhodně nepatří k inertním plynům. „Když vám spadne do komína vrabec, za čtrnáct dní z něj máte prach. Je to prostě kyselina,“ říká Radek Zíma. 

5) Nakonec se nasadí kouřovod a provádí se měření tahu tahoměrem, měření oxidu uhelnatého a měření případného úniku spalin. Výsledky kontroly tahu by se měly pohybovat v záporných hodnotách. „Když máte spalinovou cestu v pořádku, tak i spaliny z kotle, který nespaluje správně, se dostanou komínem ven a nikdo se neotráví,“ vysvětluje Zima.

Problém je v tom, že měření tahoměrem provádějí nově i plynaři při čištění. „Pokud měří na kotli, kde není vyčištěná spalinová cesta a z nějakého důvodu došlo k jejímu zúžení, tak papírově naměří výborný tah, dochází tam ke zrychlení proudění. V praxi to ale znamená, že komín není schopen ve vyrobeném objemu zplodiny odvést a ty pak přepadávají do místnosti. Takže si majitel kotle myslí, že je všechno v pořádku, ale nemusí tomu tak být,“ doplňuje Zima.

Po kontrole tahu přichází ke slovu analyzátor CO. Jím se měří nejen nahoře nad kotlem, ale i pod výměníkem – jeho přítomnost by pak znamenala, že výměník není čistý.

Seriózní kominík není předražený

Na videu vidíte standardní postup, který by měl udělat při kontrole každý kominík. Obvykle si za to vezme 300 až 500 korun. „Já bych doporučoval, aby si kominíka vybral každý podle stránek Společenstva kominíků ČR, kde máte seznam podle lokality. Protože bohužel se najdou i lidi, kteří se za kominíky jenom vydávají, nic nezkontrolují a jde jim jen o to zkasírovat,“ upozorňuje František Jiřík.

Mimo běžnou roční kontrolu by se měla provádět revize komína, ovšem jen v případě, kdy se staví nový dům, vyměňuje se kotel za nový či při rekonstrukci komína a podobných příležitostech. Tam se ceny pohybují kolem 1 500 korun, na tyto činnosti musí mít kominík oprávnění.

A rozhodně se doporučuje vložit několik stokorun do koupě hlásiče CO, který může zachránit život – zvláště tam, kde je plynový spotřebič umístěný přímo v bytě (více o hlásičích zde).

Autor:




Nejčtenější

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.