Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Nemá kostru, přesto kráčí po dvou po mořském dně a vláčí kokos

  0:15aktualizováno  0:15
Úžasné video chobotnice kráčející po mořském dně s rozevřenou kokosovou skořápkou v chapadlech natočil letos v dubnu potápěč u indonéského ostrova Lembeh. Její „chůze“ po mořském dně, navíc s „plnýma rukama“, je naprosto fascinující. Trochu připomíná matku obtěžkanou nákupy pro rodinu.

Jde o chobotnici, která oficiálně české jméno nemá, některé zdroje ji ovšem uvádějí jako chobotnici žilkovanou (Amphioctopus marginatus). Každopádně jde o druh, který umí používat kokosové skořápky a mušle na maskování svého měkkého těla. Potápěč, kterému se podařilo jednu z těchto chobotnic zachytit na kameru, jich viděl víc. Překvapilo ho, jak se umějí vynořit z písku a do kokosu se rychle schovat, než je odnese mořský proud.

Podle zooložky Lucie Juřičkové z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze tato šikovná krasavice patří mezi pravé chobotnice, které mají osm ramen. Umožňují jim plazení či plavání, obvykle je využívají i ke stavbě úkrytů.

Fotogalerie

„Tento konkrétní druh se ale proslavil - dokonce v prestižním časopise Science - de facto bipední chůzí. Je to proto, že zřejmě často vláčí skořápky kokosových ořechů, do kterých se s oblibou schovává, respektive se jimi maskuje. Na pohyb už jí potom nezbudou další ramena, takže se zřejmě naučila takto neobvykle „chodit“,“ komentuje video, které je naprosto fascinující i pro laiky, nadšená malakoložka.

Vyzdvihuje přitom, že uvnitř ramen nemá chobotnice žádnou kostru a její tělo je zcela měkké - patří mezi měkkýše. „Ramena tedy musí k chůzi vyztužit tak, že do nich natlakuje krev. „Na souši by to nefungovalo, ale ve vodním prostředí je takový pohyb možný a je to další pěkná ukázka univerzálního využití ramen hlavonožců. Vzhledem k tomu, že jsou to bezesporu nejinteligentnější bezobratlí živočichové, působí takové chování o to zajímavěji,“ uzavírá nad videem Juřičková.

Poznejte naše bezobratlé v botanické Na Slupi

Zajímaví zdaleka nejsou jen mořští bezobratlí, v tomto případě hlavonožci. I u nás žije řada fascinujících bezobratlých tvorů. Entomologům z Přírodovědecké fakulty UK už se jich podařilo nachytat více než 250 druhů (toto číslo se každým dnem mění) a vystavují je v rámci Velké výstavy bezobratlých v obřím stanu na půdě své botanické zahrady až do neděle 14. června 2015.

Na Velkou výstavu bezobratlých v Botanické zahradě PřF UK v Praze Na Slupi zve...
Jantarka a motolice: vývojové stadium sporocysty parazitické motolice rodu
Mravenec druhu Formica fusca hlídá kolonii mšic. Tito mravenci žijí se mšicemi
V průběhu vegetační sezóny přecházejí mšice k partenogenetickému rozmnožování...

Expozice je otevřena v botanické zahradě Přírodovědecké fakulty v ulici Na Slupi na Praze 2, denně od 10 do 18 hodin (poslední den výstavy do 16 hodin), děti do 6 let mají vstup volný. Školní skupiny, které si návštěvu rezervují v Katalogu pro učitele na webu Přírodovědci.cz, mají vstup zdarma (více zde).

Rady, jak přilákat na svoji zahradu více broučků a motýlů, najdete zde.

Výstava má také svůj facebookový profil, kde najdete aktuality i soutěže.

Autor:




Nejčtenější

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Šakalí štěně se podařilo zastihnout a zvěčnit na pastvině divokých kopytníků...
Ve středních Čechách odchovávají šakali mladé. Usadili se tu trvale

Česká fauna se rozrostla o nového stálého obyvatele v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Před pár dny tu fotopast zachytila...  celý článek

Mazlíčci se mohou při letních procházkách zranit.
Rány překrýt, orgány omýt. Jak vypadá první pomoc zraněnému mazlíčkovi

Při letních procházkách v přírodě nebo na dovolené si váš zvířecí mazlíček může přivodit zranění na končetinách nebo tlapkách, případně úraz na hrudníku nebo...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.