Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Krémová rybí polévka s uzeným pstruhem, tuřínem a mandarinkami

  0:14aktualizováno  0:14
Rybí odřezky a kořenová zelenina, základ bez kterého se správná vánoční rybí polévka neobejde. Ani jemná krémová, kterou můžete podle šéfkuchaře Ondřeje Korába ještě svátečně vylepšit kousky uzeného pstruha, tuřínu a dužninou čerstvé mandarinky.

Šéfkuchař pražského hotelu The Mark na vývar sice použil ořezy z kapra a candáta, ale nebojte se použít čistě odřezky a kosti z kapra. Na čtyři porce krémové rybí polévky s uzeným pstruhem, tuřínem a osvěžujícími mandarinkami si připravte:

500 g odřezků z ryb a kosti, 60 g uzeného pstruha, 80 g tuřínu (bílé ředkve), cca 100 g jemných keňských zelených fazolek, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 ml smetany, mandarinky, bobkový list, čerstvou řeřichu a citronovou šťávu.

Jak na přípravu polévky

Rybí ořezy vložte spolu s očištěnou zeleninou a třemi bobkovými listy do studené vody -vývar tak bude mít podle Ondřeje intenzivnější chuť - lehce osolte a přiveďte k varu. „Stačí je vařit zhruba tři čtvrtě hodiny. Z rybích koster a ořezů delším vařením stejně víc nedostanete, naopak by vývar zhořkl,“ radí šéfkuchař.

Mezitím si připravte kolečka z bílé ředkve - aby byla všechna stejná, můžete si pomoci vykrajovátkem a ořezy si nechat třeba do salátu. Keňské fazolky spařte v osolené vodě, stačí zhruba na půl minuty, aby zůstaly křupavé, ale přitom lehce změkly a šly při servírování snadno rozpůlit. Mandarinku oloupejte a jednotlivé měsíčky zbavte i tenké slupky, aby vám zůstala jen čistá dužnina.

Hotový vývar přeceďte a nechte ještě chvíli redukovat, pak ho dochuťte solí a zjemněte smetanou. Kolečka tuřínu před servírováním ještě v malém kastrolku zjemněte v máslové emulzi (osolený vývar a lžíce másla). Fazolové lusky rozpulte tak, aby v nich byly vidět jednotlivé fazolky, pokrájejte na šikmé proužky a krátce ohřejte v máslové emulzi, stejně jako vyloupané mandarinky.

A můžete servírovat. Ondřej si se servírováním hraje, takže na polévkový talíř nejdřív naklade kolečka tuřínu, na ně kousky mandarinek a doplní je kousky fazolek, natrhanými kousky uzeného pstruha a lístky čerstvé řeřichy. Vlastní krémovou polévku ještě vyšlehá tyčovým mixérem a na polévkový talíř ještě přidá pár lžiček pěny z vyšlehaného krémového vývaru. Vlastní krémovou polévku pak nalévá až před strávníkem. Zkuste to, je to také sváteční zážitek.

Skvělého vánočního kubu si můžete připravit podle Ondřejova receptu zde.

Autor:




Nejčtenější

Krásný kapr jako vystřižený z britských magazínů
Krásná německá kaprařka: Při čekání na kapra se nejradši trošku prospím

Claudia Dargaová je považována za jednu z nejkrásnějších kaprařek v evropských závodních týmech. Ale závoděním se neživí, rybolov má jen jako hobby.  celý článek

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Ajabu poznává svět kolem sebe a začíná si hrát. (23. 11. 2016)
Malého Ajabua berou do party gorilí rošťáci, zajímavý je i pro Bikiru

Půlroční batolící se potomek samice Shindy je čím dál samostatnější a ochrannou náruč matky vyhledává jen výjimečně. Zato se učí rošťačit s puberťákem Kiburim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.