Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Krémová rybí polévka s uzeným pstruhem, tuřínem a mandarinkami

  0:14aktualizováno  0:14
Rybí odřezky a kořenová zelenina, základ bez kterého se správná vánoční rybí polévka neobejde. Ani jemná krémová, kterou můžete podle šéfkuchaře Ondřeje Korába ještě svátečně vylepšit kousky uzeného pstruha, tuřínu a dužninou čerstvé mandarinky.

Šéfkuchař pražského hotelu The Mark na vývar sice použil ořezy z kapra a candáta, ale nebojte se použít čistě odřezky a kosti z kapra. Na čtyři porce krémové rybí polévky s uzeným pstruhem, tuřínem a osvěžujícími mandarinkami si připravte:

500 g odřezků z ryb a kosti, 60 g uzeného pstruha, 80 g tuřínu (bílé ředkve), cca 100 g jemných keňských zelených fazolek, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 ml smetany, mandarinky, bobkový list, čerstvou řeřichu a citronovou šťávu.

Jak na přípravu polévky

Rybí ořezy vložte spolu s očištěnou zeleninou a třemi bobkovými listy do studené vody -vývar tak bude mít podle Ondřeje intenzivnější chuť - lehce osolte a přiveďte k varu. „Stačí je vařit zhruba tři čtvrtě hodiny. Z rybích koster a ořezů delším vařením stejně víc nedostanete, naopak by vývar zhořkl,“ radí šéfkuchař.

Mezitím si připravte kolečka z bílé ředkve - aby byla všechna stejná, můžete si pomoci vykrajovátkem a ořezy si nechat třeba do salátu. Keňské fazolky spařte v osolené vodě, stačí zhruba na půl minuty, aby zůstaly křupavé, ale přitom lehce změkly a šly při servírování snadno rozpůlit. Mandarinku oloupejte a jednotlivé měsíčky zbavte i tenké slupky, aby vám zůstala jen čistá dužnina.

Hotový vývar přeceďte a nechte ještě chvíli redukovat, pak ho dochuťte solí a zjemněte smetanou. Kolečka tuřínu před servírováním ještě v malém kastrolku zjemněte v máslové emulzi (osolený vývar a lžíce másla). Fazolové lusky rozpulte tak, aby v nich byly vidět jednotlivé fazolky, pokrájejte na šikmé proužky a krátce ohřejte v máslové emulzi, stejně jako vyloupané mandarinky.

A můžete servírovat. Ondřej si se servírováním hraje, takže na polévkový talíř nejdřív naklade kolečka tuřínu, na ně kousky mandarinek a doplní je kousky fazolek, natrhanými kousky uzeného pstruha a lístky čerstvé řeřichy. Vlastní krémovou polévku ještě vyšlehá tyčovým mixérem a na polévkový talíř ještě přidá pár lžiček pěny z vyšlehaného krémového vývaru. Vlastní krémovou polévku pak nalévá až před strávníkem. Zkuste to, je to také sváteční zážitek.

Skvělého vánočního kubu si můžete připravit podle Ondřejova receptu zde.

Autor:




Nejčtenější

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.