Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Krémová rybí polévka s uzeným pstruhem, tuřínem a mandarinkami

  0:14aktualizováno  0:14
Rybí odřezky a kořenová zelenina, základ bez kterého se správná vánoční rybí polévka neobejde. Ani jemná krémová, kterou můžete podle šéfkuchaře Ondřeje Korába ještě svátečně vylepšit kousky uzeného pstruha, tuřínu a dužninou čerstvé mandarinky.

Šéfkuchař pražského hotelu The Mark na vývar sice použil ořezy z kapra a candáta, ale nebojte se použít čistě odřezky a kosti z kapra. Na čtyři porce krémové rybí polévky s uzeným pstruhem, tuřínem a osvěžujícími mandarinkami si připravte:

500 g odřezků z ryb a kosti, 60 g uzeného pstruha, 80 g tuřínu (bílé ředkve), cca 100 g jemných keňských zelených fazolek, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 ml smetany, mandarinky, bobkový list, čerstvou řeřichu a citronovou šťávu.

Jak na přípravu polévky

Rybí ořezy vložte spolu s očištěnou zeleninou a třemi bobkovými listy do studené vody -vývar tak bude mít podle Ondřeje intenzivnější chuť - lehce osolte a přiveďte k varu. „Stačí je vařit zhruba tři čtvrtě hodiny. Z rybích koster a ořezů delším vařením stejně víc nedostanete, naopak by vývar zhořkl,“ radí šéfkuchař.

Mezitím si připravte kolečka z bílé ředkve - aby byla všechna stejná, můžete si pomoci vykrajovátkem a ořezy si nechat třeba do salátu. Keňské fazolky spařte v osolené vodě, stačí zhruba na půl minuty, aby zůstaly křupavé, ale přitom lehce změkly a šly při servírování snadno rozpůlit. Mandarinku oloupejte a jednotlivé měsíčky zbavte i tenké slupky, aby vám zůstala jen čistá dužnina.

Hotový vývar přeceďte a nechte ještě chvíli redukovat, pak ho dochuťte solí a zjemněte smetanou. Kolečka tuřínu před servírováním ještě v malém kastrolku zjemněte v máslové emulzi (osolený vývar a lžíce másla). Fazolové lusky rozpulte tak, aby v nich byly vidět jednotlivé fazolky, pokrájejte na šikmé proužky a krátce ohřejte v máslové emulzi, stejně jako vyloupané mandarinky.

A můžete servírovat. Ondřej si se servírováním hraje, takže na polévkový talíř nejdřív naklade kolečka tuřínu, na ně kousky mandarinek a doplní je kousky fazolek, natrhanými kousky uzeného pstruha a lístky čerstvé řeřichy. Vlastní krémovou polévku ještě vyšlehá tyčovým mixérem a na polévkový talíř ještě přidá pár lžiček pěny z vyšlehaného krémového vývaru. Vlastní krémovou polévku pak nalévá až před strávníkem. Zkuste to, je to také sváteční zážitek.

Skvělého vánočního kubu si můžete připravit podle Ondřejova receptu zde.

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.