Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nakupte kroupy na vánočního kubu. Lehkou verzi, aby klouzal do krku

  0:21aktualizováno  0:21
Vůně orestovaných hříbků, kořenové zeleniny, majoránky a pěna z bílé cibulky. A krémovitá konzistence italského rizota. I takový může být vánoční kuba, který si i přes lehký moderní kabát zachová veškeré chuťové atributy tradičního staročeského jídla.

Záleží na kraji, někde se tradiční vánoční kuba připravuje z trhaných krupek, jinde se nebojí celých ječných krup (viz recept zde). Touto cestou šel i Ondřej Koráb a v kuchyni prezidentského apartmá pražského hotelu The Mark, jehož kuchyni od letošního léta šéfuje, připravil pro čtenáře iDNES.cz svoji moderní odlehčenou verzi. Tedy kubu jako kroupové rizoto s hříbky, majoránkou a bílou cibulí.

Na obvyklé 4 porce budete potřebovat: 250 g velkých krup, 200 g mrkve, 200 g celeru, 200 g petržele, pár stroužků česneku (cca 20 g), pár snítek čerstvé majoránky (cca 8 g, případně sušenou), cca 200 g čerstvých, mražených nebo sušených hříbků, 200 g bílé cibule, 100 ml smetany, 100 g másla, 80 g sýra typu parmezán (Gran Moravia), pepř a sůl na dochucení.

Jak se vrhnout na přípravu rizotového kuby krok za krokem

Kroupy propláchněte pod vodou a nechte zalité vodou, klidně přes noc. Pokud zapomenete, i hodinka je na namočení dobrá, i ta stačí, aby trochu nabobtnaly, což vám zkrátí dobu vaření. Kroupy pak uvařte ve stejné vodě, jen nim přidejte očištěnou a na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu (jen zhruba jednu mrkev a jednu petržel si nechte stranou) a majoránku (případně tymián či rozmarýn). Na sůl zapomeňte, podle Ondřeje by jen prodloužila dobu vaření.

Recept na vánočního kubu

Zatímco se kroupy vaří, připravte si základ pro pěnu z bílé cibule. Stačí ji oloupat, pokrájet na plátky a ty zpěnit na másle, aby zesklovatěly. „Cibule má zůstat čistě bílá, takže ji nezarestujte do hněda, ale po zpěnění ji hned zalijte smetanou a uvařte do měkka,“ varuje šéfkuchař. Rozvaření cibule potrvá zhruba kolem dvaceti minut.

A na řadě je příprava vlastního chuťového základu rizota, tedy česneku, mrkve, petržele a hub. Pár stroužků česneku oloupejte a pokrájejte na jemné plátky, petržel a mrkev pokrájejte na drobné kostičky, přidejte pár kousků hub a společně je zpěňte na másle. Zbytek pokrájených hříbků - buď čerstvých, nebo sušených a předem namočených - pěkně zvlášť orestujte na pánvičce a nechte okapat na papírové utěrce.

Uvařené kroupy slijte a vývar si nechte v misce nebo kastrolku stranou, budete ho ještě potřebovat. (Zato vařenou kořenovou zeleninu už potřebovat nebudete, případně si ji můžete dát stranou a použít ji do bramborového salátu.)

Čisté vařené kroupy pak přidejte do kastrolku k orestovanému zeleninovému základu, promíchejte a ještě krátce společně restujte. Pak k tomuto základu přilijte přiměřené množství vývaru a přiveďte k varu. Tady začíná ta alchymie, jak získat správnou konzistenci italského rizota, které tak lehce klouže do krku.

„A teď můžete začít rizoto vyšlehávat,“ vysvětluje Ondřej a přidává k zeleninovému základu podlitému vývarem oříšky másla a bez přestání obsah kastrolku promíchává. Jakmile má obsah tu správnou krémovitou konzistenci (mrkněte na ni na videu), přidá nastrouhaný parmezán a dál míchá, dokud se sýr nerozpustí. Pak kastrolek můžete stáhnout, aby si rizoto chvilku odpočinulo.

Přípravu tradičního italského rizota a jeho správnou konzistenci můžete odpozorovat na tomto videu (případně přímo od italského šéfkuchaře zde):

Mezitím rozmixujete rozvařenou bílou cibuli, což ji krásně napění, dochutíte ji troškou soli a čerstvě namletým pepřem a můžete servírovat. Na hluboký talíř nalijte naběračku rizota, jeho povrch pak ozdobte orestovanými hříbky, pár lístky čerstvé majoránky navrch a nastrouhanými hoblinkami parmezánu. Pak teprve přidejte pár lžic našlehané bílé pěny z bílé cibule.

Ondřej Koráb věří, že tenhle odlehčený český kuba bude chutnat každému, kdo ho má opravdu rád a Vánoce si bez něj neumí představit. U nás tímhle receptem zabodoval, byla to doslova koncentrovaná chuť Vánoc.

Autor:




Nejčtenější

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Z horního patra se stále i Kiburi snaží granule dostat jazykem místo klacíkem.
Pražským gorilám zjednodušili hlavolam, na který jsou stále krátké

Když chovatelé v pražské zoo instalovali během Vánoc gorilám do expozice nový, poměrně sofistikovaný hlavolam s několika perforovanými patry, ani ve snu je...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.