Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Letos zvládnete kapra zabít i vykuchat sama. Podle obrázkového návodu

  0:02aktualizováno  0:02
Vždycky jsem toužila po tom, aby naše děti měly před Vánoci pár dní kapra ve vaně a mohly si s ním hrát. Tak jsem se ho naučila vykuchat a naporcovat. Když víte jak, zvládnout se to dá a není nutné, aby to za každou cenu dělal chlap.

Kapra vykuchat a naporcovat každá hospodyňka určitě zvládne. Co se zabití týká, buď překonáte sama sebe, nebo přinejhorším někoho požádáte o pomoc. | foto: Robert Tichý pro Krásný venkov

Pravdou je, že kapra byste si vždycky měli vybírat živého, a to i v případě, že od jeho romantického šplouchání ve vaší vaně upustíte a necháte si ho zabít od prodejce. Jen tak totiž budete vědět, že měl skutečně jiskrné oko a byl plný života.

Jak kapra zabít, vykuchat i naporcovat. Krok za krokem

Praktické rady, jak kapra vybírat, najdete v článku zde. Video s fundovaným návodem od rybáře, jak kapra zabít, aby se netrápil, pak na konci tohoto článku. Podle něj si s humánním zabitím šupináče poradí i statečná a rozhodná žena.

Zvládnete to podle obrázků

A můžete se pustit do vlastního kuchání. Ostrým nožem opatrně nařízněte břicho směrem od řitního otvoru. Pak ho podélně prořízněte po celé délce, ale dávejte přitom pečlivý pozor, aby vám nůž nezajel do vnitřností.

Pak břicho rozevřete, podeberte vnitřnosti a vyndejte je ven. Dušičku dejte na hraní kočkám, jikry, mlíčí a játra dejte do misky. Ty půjdou do polévky.

Nezapomeňte mezi střevy opatrně vyhledejte žlučový váček (viz dostatečně názorná fotografie) a hned ho vyhoďte. Nesmí se za žádnou cenu protrhnout, všechno kolem by zhořklo!

Pak ostrým nožem odřízněte za žábrami hlavu, můžete si na ni vzít i sekyrku. Oškrábejte šupiny po celém těle, pokud jste vybrali šupináče. My právě z tohoto důvodu rádi naháče, ti jich mají málo. A odřízněte břišní a hřbetní ploutve.

Konečně se můžete pustit do porcování masa buď na podkůvky, nebo prostě na dvě půlky. Asi 2 cm široké podkůvky nakrájejte jednoduše z celého těla přes hřbet. Porce na obalované řízky připravíte snadno z kapřího těla rozděleného na poloviny, tedy na dva čisté filety.

Podívejte se, jak kapra spolehlivě zabít tak, aby se netrápil:

Další praktické rady a tipy pro domácnost i zahradu najdete v prosincovém čísle časopisu Krásný venkov.

Vánoční iDNES.cz
Autoři:




Nejčtenější

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám
Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám

Jak se jiné ženy postavily k nevěře a co jim pomohlo.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.