Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kapr má mít jasné oko a mrskat ocasem. Jak ho vybrat, zabít, porcovat

  9:26
Než vyrazíte na nákup kapra ke kádím, vězte, že co se týká masa, mezi šupináčem a lysým kaprem není rozdíl. Ale dobře si rozmyslete, jestli si domů odnesete kapra živého, protože zabít ho, to chce přece jen odvahu. S porcováním už vám poradíme, způsobů je celá řada.

Prodejci kaprů samozřejmě doporučují vybrat si jednoznačně kapra živého, zabít ho můžete nechat hned na místě. Podle rybářů si vyberte nejlépe takového, který sebou po vytažení z kádě pořádně mrská a nemá na sobě žádné skvrny. (Jak rybáři letos chystali ryby pro vánoční trh čtěte zde.)

Jak je to s kapry o Vánocích

A rady, jak by měl vypadat, abyste opravdu měli jistotu, že jste dostali to nejlepší? Jestli bude šupinatý, nebo lysý, to při konzumaci nepoznáte, důležité jsou jiné věci. 

"Měl by mít také jasně červené žábry a jasné čisté oko. A takzvaný oční reflex: takže když 'stojí', má oči v rovině, když ho položíte na bok, pořád se snaží stavět oči vertikálně," popisuje rybář Matěj Kovář na úvodním videu ideálního kapra a názorně ukazuje, jak ho poznat. 

Rybu, která dlouho někde ležela bez řádné péče a podmínek prý také poznáte snadno, protože mění barvu, vylučuje větší množství slizu a má zastřené oko.  

Jak kapra zabít, aby se co nejmíň trápil

Důležité je podle rybářů sebrat odvahu, nešetřit silou a rázně ho praštit vhodným tupým nástrojem do hlavy v oblasti nad očima. Tím ho omráčíte, a pak už může přijít na řadu nůž. Tím mu za žábrami přetnete žaberní oblouky, takže ryba vykrvácí a máte jistotu, že je opravdu mrtvá. Názorně to rybář ukazuje na videu:

Pokud si nejste jisti, jestli se u vás doma najde někdo, kdo k podobné operaci najde odvahu, nechte si kapra raději zabít od zkušených prodejců. Ušetříte sobě i rodině nepříjemné trauma. A nemít na Vánoce krví zastříkanou kuchyňskou linku či koupelnu také není úplně od věci.

Způsobů porcování je celá řada, vyberte si

Například jak kapra naporcovat, aby byl víceméně bez kostí? To není utopie. Jak na to, radí v předchozím článku (zde) a na archivním videu kuchař Petr Stupka:

20. prosince 2012

Samozřejmě, že tento způsob, jak naporcovat kapra není jediný možný. Hned několik dalších způsobů porcování najdete v předchozím článku zde. Vyberte si a  vyzkoušejte, jestli vám vyhovuje porcování podle Stupy, Šubrta, nebo Makra.

A praktická rada pro přípravu kapřího masa na závěr? Pokud budete kapra upravovat klasicky smažením v trojobalu, namočte připravené podkovy či filety přes noc do mléka. Vytáhne z nich případné stopy pachuti po bahně a rybině a rybí maso se vám bude při sváteční večeři rozplývat na jazyku jako máslo.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025