Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Úrodu ovoce nechte vykvasit, vypálit a na zimu máte domácí slivovici

  13:23aktualizováno  13:23
Cesta k domácí slivovici od založení kvasu po vypálení v pálenici není složitá. Zvláště pokud se stromy na vaší zahradě prohýbají úrodou, povidel máte navařeno do zásoby na řadu let a kompoty nenávidíte.

Vykvasit a vypálit můžete jakékoliv ovoce, musí být ale zralé a čisté. | foto: Profimedia.cz

V podstatě stačí splnit následující desatero a máte o vlastní cenný destilát na zimní měsíce postaráno.

1. Ovoce k výrobě pálenky musí být zralé, ale nikoliv nahnilé nebo plesnivé.

2. Zbavte plody všech nečistot, tedy trávy, hlíny, listí a podobně. To platí i tehdy, když ho povezete v čerstvém stavu do pálenice, kde založí kvas místo vás.

3. Švestky, slívy i jiné ovoce odstopkujte a ovoce, které jde od pecky, ideálně i vypeckujte. Odpeckování zvýrazní chuť dužniny a celkově změkčí výsledný destilát.

Čtěte ve středu

Odrůdu vyberte na míru své zahradě, možnostem i potřebám.

Jaké vybrat švestky, slívy, renklódy a mirabelky a jak o ně pečovat, aby plodily

4. Ke kvašení použijte libovolnou plastovou či dřevěnou nádobu. Musí být čistá a musíte ji mít čím přiklopit, kvůli ochraně před hmyzem a jinými nečistotami.

5. Aby mohl vznikající oxid uhličitý unikat, musí být víko jen volně přiklopené. Speciální sudy určené ke kvašení jsou rovnou vybaveny tzv. kvasnou zátkou.

6. Ideální teplota pro kvašení je kolem 15 °C. Při vyšší teplotě se může ztrácet aroma, při nižších se kvasící proces zastaví.

7. Vhodný čas k vypálení nastane, když se na povrchu kvasu vytvoří tzv. koláč, který se začne potápět. V případě švestek to bývá asi za 4 až 6 týdnů od založení kvasu.

8. Hotový kvas odvezte do nejbližší pálenice. Při procesu pálení zůstaňte, ať máte přehled o tom, jak vaše lahůdka vzniká až do samého konce.

9. Seznam pálenic se satelitní mapou najdete například na www.palenice.net.

10. Výtěžnost je závislá na obsahu cukru v ovoci. V případě švestek získáte litr destilátu zhruba z 13 kg ovoce.

Další cenné rady najdete v předchozím článku zde.

Autor:




Nejčtenější

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Future Recruitment s.r.o.
Specialista firemních produktů

Future Recruitment s.r.o.
Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.