Kysané zelí s vitaminy si snadno můžete udělat přímo do zavařovaček - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kysané zelí s vitaminy si snadno můžete udělat přímo do zavařovaček

Po zjištění časopisu dTest, že v kupovaném kysaném zelí je jen minimum vitaminů, jsme hledali způsob, jak na kysané zelí doma. Problém je v tom, že běžně se vyrábí v sudu nebo velkém kameninovém zelňáku.
Domácí zelí si můžete okořenit podle své chuti, jeho výroba nedá žádnou práci.

Domácí zelí si můžete okořenit podle své chuti, jeho výroba nedá žádnou práci. | foto: Profimedia.cz

V diskusi u článku o zjištění testů kupovaných kysaných zelí (více zde) se objevil povzdech, že si snad už budeme muset veškeré jídlo alternativně vyrábět doma sami, abychom se vyhnuli nekvalitě. Je pravda, že tato cesta by byla asi nesmyslná, v případě kysaného zelí je však postup tak jednoduchý, že určitě stojí za vyzkoušení.

Recept na domácí výrobu kysaného zelí přímo do zavařovaček jsme objevili na blogu pana Cuketky a s jeho povolením a jemnými modifikacemi ho vyzkoušeli v praxi.

Pan Cuketka použil klasické zavařovačky s omnia víčky. Kdo běžně nezavařuje, doma tyto pomůcky nemá. Proto jsme je nahradili obyčejnými sklenicemi od okurek, tedy se šroubovacími víčky. Místo víček jsme však sklenice při kvašení překryli potravinovou fólií upevněnou ještě gumičkou. Tento postup nám schválila i nejznámější majitelka blogu o kvašení Zuzka Ouhrabková. "Ano, potravinová fólie může vyhovět úplně stejným způsobem. Oxid uhličitý si ven cestu najde, přitom zabrání přístupu vzduchu," říká.

Krok za krokem

Budete potřebovat hlávku zelí, sůl asi 20 gramů na kilo zelí, trochu kmínu. Názory na další ingredience se liší podle chuti. Někdo k zelí nakrájí trošku cibule, někdo radši jablko. Další přidávají trošku nastrouhaného křenu, někdo i česnek či kopr.

Ze zelí vykrojte košťály.

Z hlávky nakrouháte plnou velkou mísu.

Já jsem zelí krouhal v robotu, měl jsem radost, že jsem kromě háku na hnětení těsta konečně využil i další příslušenství. Ale je pravda, že jednu hlávku zelí byste zvládli i jen nožem jako pan Cuketka.

Z jedné hlávky byla plná velká mísa, chvílemi jsem měl pocit, že by bylo kvůli lepšímu promíchání najít vaničku po dětech. K zelí pak přidáte ostatní ingredience, promícháte a necháte alespoň dvě hodiny uležet. To kvůli tomu, aby pustilo vodu.

Základ pro ochucení je sůl a kmín. Někdo přidává i cibuli, křen i kopr.

Zelí jsme natlačili do sklenic.

Do čistých sklenic pak zelí pořádně udusáte tak, aby nezůstaly vzduchové bubliny. V sudu se normálně pěchuje palicí nebo pěstí, to se vám u sklenice nepodaří. Proto jsem ho mačkal pěchovadlem, které je součástí krouhače.

Když byla sklenice naplněná asi dva centimetry pod okraj (zelí při kvašení zvětší objem), bylo zároveň i ponořené v tekutině. Pak už stačí zakrýt sklenice potravinářskou fólií a zagumičkovat. Umístit byste je měli do běžné pokojové teploty a zakrýt utěrkou, světlo ničí vitaminy. A hlavně dejte sklenici do misky, během kvašení může odkapávat tekutina.

Sklenici naplňte asi dva centimetry pod okraj.

Místo omnia víček jsme použili potravinářskou fólii upevněnou gumičkami.

Rychlost kvašení závisí na teplotě v místnosti. Panu Cuketkovi se víčka začala nadouvat už po několika hodinách, nám fólie až zhruba po dni a půl. Po dalších pěti dnech fólie splaskla, což by mělo signalizovat, že první kvašení je hotovo.

Překvapilo nás však, že ze sklenice zmizela veškerá tekutina. "Ale ne, tekutina se neztratila, ale kvasné procesy zelí načechraly a ona je mezi, zase ho udusejte a tekutina by se měla objevit. Pokud ne, tak tam dolejte slaný roztok s asi 5 % soli," vyslyšela naše volání o pomoc Zuzana Ouhrabková. A taky že ano.

Po necelých dvou dnech se fólie nafoukla a uvnitř to začalo probublávat.

Za týden byl bouřlivý proces kvašení hotový. Správně by sklenice měly ještě několik týdnů ležet v chladu. To jsme ale nevydrželi a museli ochutnat.

Zelí by správně mělo pomalu dozrávat několik týdnů v chladu. My jsme však nevydrželi a jednu ze sklenic nedočkavě otevřeli. A mám pocit, že dlouho nevydrží celá várka. Zkuste, ochutnejte a uvidíte, že dopadnete stejně. Po prvních dnech kvašení je pevnější než ono známe kupované, ale jak radí naše zkušená kvasoložka: "Na změknutí zelí potřebuje celkem dlouho dozrávat v chladu, než se naštípe celulóza a podobné věci. Zatím máte nakvašeno, když ho na pár týdnů vrazíte do ledničky, dozraje."

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025