Kysané zelí s vitaminy si snadno můžete udělat přímo do zavařovaček

Po zjištění časopisu dTest, že v kupovaném kysaném zelí je jen minimum vitaminů, jsme hledali způsob, jak na kysané zelí doma. Problém je v tom, že běžně se vyrábí v sudu nebo velkém kameninovém zelňáku.
Domácí zelí si můžete okořenit podle své chuti, jeho výroba nedá žádnou práci.

Domácí zelí si můžete okořenit podle své chuti, jeho výroba nedá žádnou práci. | foto: Profimedia.cz

V diskusi u článku o zjištění testů kupovaných kysaných zelí (více zde) se objevil povzdech, že si snad už budeme muset veškeré jídlo alternativně vyrábět doma sami, abychom se vyhnuli nekvalitě. Je pravda, že tato cesta by byla asi nesmyslná, v případě kysaného zelí je však postup tak jednoduchý, že určitě stojí za vyzkoušení.

Recept na domácí výrobu kysaného zelí přímo do zavařovaček jsme objevili na blogu pana Cuketky a s jeho povolením a jemnými modifikacemi ho vyzkoušeli v praxi.

Pan Cuketka použil klasické zavařovačky s omnia víčky. Kdo běžně nezavařuje, doma tyto pomůcky nemá. Proto jsme je nahradili obyčejnými sklenicemi od okurek, tedy se šroubovacími víčky. Místo víček jsme však sklenice při kvašení překryli potravinovou fólií upevněnou ještě gumičkou. Tento postup nám schválila i nejznámější majitelka blogu o kvašení Zuzka Ouhrabková. "Ano, potravinová fólie může vyhovět úplně stejným způsobem. Oxid uhličitý si ven cestu najde, přitom zabrání přístupu vzduchu," říká.

Krok za krokem

Budete potřebovat hlávku zelí, sůl asi 20 gramů na kilo zelí, trochu kmínu. Názory na další ingredience se liší podle chuti. Někdo k zelí nakrájí trošku cibule, někdo radši jablko. Další přidávají trošku nastrouhaného křenu, někdo i česnek či kopr.

Ze zelí vykrojte košťály.

Z hlávky nakrouháte plnou velkou mísu.

Já jsem zelí krouhal v robotu, měl jsem radost, že jsem kromě háku na hnětení těsta konečně využil i další příslušenství. Ale je pravda, že jednu hlávku zelí byste zvládli i jen nožem jako pan Cuketka.

Z jedné hlávky byla plná velká mísa, chvílemi jsem měl pocit, že by bylo kvůli lepšímu promíchání najít vaničku po dětech. K zelí pak přidáte ostatní ingredience, promícháte a necháte alespoň dvě hodiny uležet. To kvůli tomu, aby pustilo vodu.

Základ pro ochucení je sůl a kmín. Někdo přidává i cibuli, křen i kopr.

Zelí jsme natlačili do sklenic.

Do čistých sklenic pak zelí pořádně udusáte tak, aby nezůstaly vzduchové bubliny. V sudu se normálně pěchuje palicí nebo pěstí, to se vám u sklenice nepodaří. Proto jsem ho mačkal pěchovadlem, které je součástí krouhače.

Když byla sklenice naplněná asi dva centimetry pod okraj (zelí při kvašení zvětší objem), bylo zároveň i ponořené v tekutině. Pak už stačí zakrýt sklenice potravinářskou fólií a zagumičkovat. Umístit byste je měli do běžné pokojové teploty a zakrýt utěrkou, světlo ničí vitaminy. A hlavně dejte sklenici do misky, během kvašení může odkapávat tekutina.

Sklenici naplňte asi dva centimetry pod okraj.

Místo omnia víček jsme použili potravinářskou fólii upevněnou gumičkami.

Rychlost kvašení závisí na teplotě v místnosti. Panu Cuketkovi se víčka začala nadouvat už po několika hodinách, nám fólie až zhruba po dni a půl. Po dalších pěti dnech fólie splaskla, což by mělo signalizovat, že první kvašení je hotovo.

Překvapilo nás však, že ze sklenice zmizela veškerá tekutina. "Ale ne, tekutina se neztratila, ale kvasné procesy zelí načechraly a ona je mezi, zase ho udusejte a tekutina by se měla objevit. Pokud ne, tak tam dolejte slaný roztok s asi 5 % soli," vyslyšela naše volání o pomoc Zuzana Ouhrabková. A taky že ano.

Po necelých dvou dnech se fólie nafoukla a uvnitř to začalo probublávat.

Za týden byl bouřlivý proces kvašení hotový. Správně by sklenice měly ještě několik týdnů ležet v chladu. To jsme ale nevydrželi a museli ochutnat.

Zelí by správně mělo pomalu dozrávat několik týdnů v chladu. My jsme však nevydrželi a jednu ze sklenic nedočkavě otevřeli. A mám pocit, že dlouho nevydrží celá várka. Zkuste, ochutnejte a uvidíte, že dopadnete stejně. Po prvních dnech kvašení je pevnější než ono známe kupované, ale jak radí naše zkušená kvasoložka: "Na změknutí zelí potřebuje celkem dlouho dozrávat v chladu, než se naštípe celulóza a podobné věci. Zatím máte nakvašeno, když ho na pár týdnů vrazíte do ledničky, dozraje."

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...