Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


I obložený chleba může mít šťávu, tvářit se sexy a dokonale chutnat

aktualizováno 
Nechali jsme si připravit obložený chleba od osmnáctiletého držitele třetího místa v kategorii nejlepších kuchařských prvotin v celosvětové prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2013. Oceněnou kuchařku Škoda nevařit napsal v sedmnácti. A recept na obložený chleba s vepřovým a čedarem zbožňuje.

Co chcete vařit na obloženém chlebu, nevěřícně se ptali kolegové v redakci. Kdo ho ochutná, pochopí. I z obloženého chleba se dá s těmi správně zvolenými a zkombinovanými ingrediencemi vykouzlit plnohodnotné teplé jídlo. Je to skvělý tip i na grilování, kterého se po dlouhé zimě mnozí z nás nemohou dočkat. 

Fotogalerie

"Všechny ingredience spolu skvěle ladí a jako celek jídlo neuvěřitelně funguje," říká k tomu Martin Škoda, rodák ze Soběslavi a nyní osmnáctiletý student předposledního ročníku českobudějovického gymnázia (více k jeho oceněné prvotině zde).

Na kolika mejdanech už nakrmil své přátele, mu ponechme jako tajemství, každopádně je při vaření evidentně ve svém živlu, a to pro čtenáře iDNES.cz jídlo nepřipravoval u sebe doma. Podívejte se na video, jak si vaření užívá. Kdo na středoškolských mejdanech pamatuje podobné vyvařování a debužírování, tomu lze jen závidět. 

Jak na to a co potřebujete

Podle počtu strávníků kupte přiměřeně velký kus libové vepřové kýty nebo plecka; počítáte-li se čtyřmi porcemi, potom si připravte zhruba půl kilogramu masa. Dále 3 až 4 cibule (na každého strávníka cca jedna), snítku čerstvého tymiánu nebo sušený, olivový olej, mořskou sůl a pepř, ideálně čerstvě namletý.

Na servírování pak 8 plátků chleba, dijonskou hořčici, čerstvou majonézu (tedy kvalitní olej a čerstvá vajíčka), zhruba 60 g čedaru a nakládané okurky.

Kus plecka, dobrý chleba, cibule, ksyselé okurky... Nic zvláštního, přesto je...
Maso nakrájejte na poměrně slabé plátky, aby bylo rychle propečené.
Samé dobré ingredince jsou základem chutného výsledku.

Maso si nakrájejte na zhruba centimetr tenké plátky, aby byly rychle hotové, a lehce je naklepejte přes mikrotenový sáček třeba pomocí menší pánvičky, aby se nepotrhaly. Pokud si k vaření pouštíte muziku, jak to Martin radí ve své oceněné kuchařce, můžete maso naklepávat do rytmu. Nezapomeňte je osolit a opepřit.  

Cibulku restujte na středním ohni cca čtvrt hodinky, aby změkla a zezlátla.
Plátky masa restujte z každé strany 3 až 4 minuty, pak ještě nechte na pánvi...
K masu nezapomeňte přidat lístky voňavého tymiánu.

Veškerou cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a dejte pomalu smažit při střední teplotě na pánvičku zhruba na 3 až 4 lžíce oleje, přidat můžete i pár lístků tymiánu. S citem osolte a opepřete, aby cibule pustila víc šťávy; jde o to, aby restováním změkla, zesládla a získala zlatavou barvu. Poté ji odstavte.

Na rozehřátém oleji na pánvi opečte zprudka a dozlatova i maso, podle tloušťky plátků 2 až 3 minuty z každé strany. Poté ho ještě nechte na pánvi chvíli odpočinout, aby vám z něj při krájení nevytekla šťáva.

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.
Krajíce chleba s rozpečeným čedarem vytáhněte včas z trouby.
Teď už jen naservírovat...

Mezitím potřete nakrájené krajíce chleba čerstvou majonézou (návod, jak ji připravit, najdete zde) a pikantní hořčicí a rozdrobte na ně čedar (Martin použil čedar pěti druhů, ale může být jakýkoliv), pak krajíce dejte mírně rozpéct do trouby rozehřáté zhruba na 200 °C.

A můžete servírovat: na rozpečené chleby s rozpuštěným sýrem přidejte na tenké plátky nakrájenou kyselou okurku a na proužky pokrájené kousky masa, navrch zlatavou cibulku, případně nasekanou petrželku neutrální chuti. A užijte si to. 





Nejčtenější

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Další z rubriky

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.