Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Místy jsme hazardovali se zdravím, přiznal mistrovský chilližrout

  13:08aktualizováno  13:08
Jako vinaři mají své vinobraní, tak i pěstitelé chilli papriček mají své chillibraní. Aby se u toho nenudili, pořádají přitom i soutěž o největšího chilližrouta. Finále bylo drsné, závodníci se nejen potili, ale většinou i zvraceli.

Soutěž proběhla v sobotu v Brně v areálu koupaliště Riviéra. Mistrovství České a Slovenské republiky 2014 se letos se zúčastnilo 54 soutěžících.

Fotogalerie

Pořadatelé jim připravili v několika kolech omáčky nebo čerstvé chilli papričky o objemu fingerfood (na klobáse, chlebu, zelenině). Obsah kapsaicinu, tedy složky, která způsobuje horoucí pocit nejen v ústech, měl v jednotlivých soutěžních kolech vzrůstající tendenci. V počátečním kole to byla omáčka přibližně 5x pálivější než známé tabasco, ve finálních kolech se dostali přes pálivější, než je obranný pepřový sprej.

„Když spolknete ten nejpálivější extrakt, tak to už asi s ničím nejde přirovnat. Má to hustou konzistenci, je to příšerně hořké a smradlavé, prostě nechutné,“ popisoval vítěz Vojta Ambros, který ve finále zkonzumoval extrakt o síle 6 400 000 jednotek SHU. „Jíst tak extrémně silné koncentráty už hraničí s hazardem,“ přiznal upřímně.

SHU a kapsaicin

Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, jde o hlavní alkaloid paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin je produkován jako sekundární metabolit chilli papričkami, pravděpodobně pro odpuzování některých býložravců a hub.

Zdroj: Wikipedia

Pro srovnání, při nedávném mezinárodní klání v Berlíně se vítěz „propracoval“ až k neuvěřitelné hodnotě 7,7 milionu jednotek (více o soutěži zde). Čistý kapsacain má 16 milionů jednotek.

„Myslím, že to soutěžící měli opravdu těžké a v nejvyšších kolech rozhodovala hlavně vůle a motivace za tento stůl usednout,“ říká jeden z pořadatelů akce Petr Klemeš. Zatímco mnozí tvrdí chlapi odpadali už po prvních kolech, mezi sedmi finalisty byla letos i mladá křehká žena, která se tvářila, jako když pojídá pálivé papričky denně. Držela se na čtvrté pozici, nakonec odpadla i ona. „Dala jsem si cíl do desátého místa, takže jsem spokojená,“ odpovídala na kameru v okamžiku, kdy jsme ji zastihli už znovu usmívající se.

Autor:




Nejčtenější

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.