Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Místy jsme hazardovali se zdravím, přiznal mistrovský chilližrout

  13:08aktualizováno  13:08
Jako vinaři mají své vinobraní, tak i pěstitelé chilli papriček mají své chillibraní. Aby se u toho nenudili, pořádají přitom i soutěž o největšího chilližrouta. Finále bylo drsné, závodníci se nejen potili, ale většinou i zvraceli.

Soutěž proběhla v sobotu v Brně v areálu koupaliště Riviéra. Mistrovství České a Slovenské republiky 2014 se letos se zúčastnilo 54 soutěžících.

Fotogalerie

Pořadatelé jim připravili v několika kolech omáčky nebo čerstvé chilli papričky o objemu fingerfood (na klobáse, chlebu, zelenině). Obsah kapsaicinu, tedy složky, která způsobuje horoucí pocit nejen v ústech, měl v jednotlivých soutěžních kolech vzrůstající tendenci. V počátečním kole to byla omáčka přibližně 5x pálivější než známé tabasco, ve finálních kolech se dostali přes pálivější, než je obranný pepřový sprej.

„Když spolknete ten nejpálivější extrakt, tak to už asi s ničím nejde přirovnat. Má to hustou konzistenci, je to příšerně hořké a smradlavé, prostě nechutné,“ popisoval vítěz Vojta Ambros, který ve finále zkonzumoval extrakt o síle 6 400 000 jednotek SHU. „Jíst tak extrémně silné koncentráty už hraničí s hazardem,“ přiznal upřímně.

SHU a kapsaicin

Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, jde o hlavní alkaloid paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin je produkován jako sekundární metabolit chilli papričkami, pravděpodobně pro odpuzování některých býložravců a hub.

Zdroj: Wikipedia

Pro srovnání, při nedávném mezinárodní klání v Berlíně se vítěz „propracoval“ až k neuvěřitelné hodnotě 7,7 milionu jednotek (více o soutěži zde). Čistý kapsacain má 16 milionů jednotek.

„Myslím, že to soutěžící měli opravdu těžké a v nejvyšších kolech rozhodovala hlavně vůle a motivace za tento stůl usednout,“ říká jeden z pořadatelů akce Petr Klemeš. Zatímco mnozí tvrdí chlapi odpadali už po prvních kolech, mezi sedmi finalisty byla letos i mladá křehká žena, která se tvářila, jako když pojídá pálivé papričky denně. Držela se na čtvrté pozici, nakonec odpadla i ona. „Dala jsem si cíl do desátého místa, takže jsem spokojená,“ odpovídala na kameru v okamžiku, kdy jsme ji zastihli už znovu usmívající se.

Autor:




Nejčtenější

Nuru jako nadšený lezec s ukořistěnou větvičkou. (25.3.2017)
VIDEO: Pražské gorily si venku užívají první jarní trávy, mláďata řádí

Jakmile minulou sobotu gorily zaslechly, že se mimo obvyklý čas něco děje s hydraulikou a hýbou se dveře u východu do venkovního výběhu, hned se k němu...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Módu minipsů podporuje i módní průmysl.
Za módní miniaturní psy se platí tisíce, přitom jsou to nemocná zvířata

Je to vlastně kšeftování s nemocnými zvířaty. Jenže poptávka po minipsech je velká a lidé jsou v honbě za módním trendem ochotní platit tisíce. Takové zvíře...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Audi Q7  3,0 TDi  / 200 kW
Audi Q7 3,0 TDi / 200 kW

r.v. 2015, naj. 13 427 km, diesel
2 099 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.