Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Znají svoje tělo a jeho limity, přesto kvůli chilli končí i v křečích

aktualizováno 
Velcí kluci většinou nebrečí, ale minulou sobotu jich za jediným stolem v Berlíně plakala a svíjela se v křečích celá řada. Účastnili se soutěže se zdánlivě jednoduchým zadáním: sníst všech čtrnáct pokrmů speciálního menu se zvyšující se pálivostí jednotlivých jídel.

Na počátku berlínské soutěže byl hec mezi přáteli, kteří si chtěli vyzkoušet, kdo z nich dokáže sníst nejpálivější chilli. Šílený nápad se ujal a získal tolik popularity, že se z něj stala vážná soutěž.

Fotogalerie

Pořadatelem akce je Frank Spiess, který ochraňuje tajné pikantní recepty a podle nich připravuje jednotlivým soutěžícím dávky superpálivých jídel.

První výzva přichází na stůl v podobě pálivé pepřové omáčky (tedy omáčky s kayenským pepřem, což jsou mleté pálivé papričky) o síle 10 000 jednotek pálivosti, tedy SHU. Pálivost je závislá na obsahu capsaicinu v pálivých papričkách, v těch sladkých nenajdete žádný. A například známá pálivá omáčka tabasco má maximálně 8 000 tisíc SHU (více zde).

Není divu, že s každým podávaným jídlem pole účastníků řídne. K misce s „currywurstem“ s omáčkou, která se 7,7 milionu SHU pálí jako sto čertů, už se jich propracuje jen pár. Pro představu: čistý capsaicin má 16 milionů SHU a 7,7 milionu jako konzumované jídlo nemá ani pepřový sprej.

Letos v konkurenci tvrdých chlapů zvítězil Stephan Kühne, který se ochlazoval  ledovými zábaly. A neuvěřitelných 7,7 milionu SHU zvládl pokořit jako jediný. "Pálení v ústech se dá vydržet," řekl po soutěži reportérům Reuters. "Ale horkost v kombinaci se silnými křečemi v žaludku, to je tvrdé.“ Na videu je to evidentní.

Autoři: ,




Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.