Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Znají svoje tělo a jeho limity, přesto kvůli chilli končí i v křečích

aktualizováno 
Velcí kluci většinou nebrečí, ale minulou sobotu jich za jediným stolem v Berlíně plakala a svíjela se v křečích celá řada. Účastnili se soutěže se zdánlivě jednoduchým zadáním: sníst všech čtrnáct pokrmů speciálního menu se zvyšující se pálivostí jednotlivých jídel.

Na počátku berlínské soutěže byl hec mezi přáteli, kteří si chtěli vyzkoušet, kdo z nich dokáže sníst nejpálivější chilli. Šílený nápad se ujal a získal tolik popularity, že se z něj stala vážná soutěž.

Fotogalerie

Pořadatelem akce je Frank Spiess, který ochraňuje tajné pikantní recepty a podle nich připravuje jednotlivým soutěžícím dávky superpálivých jídel.

První výzva přichází na stůl v podobě pálivé pepřové omáčky (tedy omáčky s kayenským pepřem, což jsou mleté pálivé papričky) o síle 10 000 jednotek pálivosti, tedy SHU. Pálivost je závislá na obsahu capsaicinu v pálivých papričkách, v těch sladkých nenajdete žádný. A například známá pálivá omáčka tabasco má maximálně 8 000 tisíc SHU (více zde).

Není divu, že s každým podávaným jídlem pole účastníků řídne. K misce s „currywurstem“ s omáčkou, která se 7,7 milionu SHU pálí jako sto čertů, už se jich propracuje jen pár. Pro představu: čistý capsaicin má 16 milionů SHU a 7,7 milionu jako konzumované jídlo nemá ani pepřový sprej.

Letos v konkurenci tvrdých chlapů zvítězil Stephan Kühne, který se ochlazoval  ledovými zábaly. A neuvěřitelných 7,7 milionu SHU zvládl pokořit jako jediný. "Pálení v ústech se dá vydržet," řekl po soutěži reportérům Reuters. "Ale horkost v kombinaci se silnými křečemi v žaludku, to je tvrdé.“ Na videu je to evidentní.

Autoři: ,




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Další z rubriky

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.