Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na předsezonní údržbu kotle se teď čeká i měsíc, servisy nestíhají

aktualizováno 
Opozdilci, kteří na pravidelnou údržbu svého kotle přes léto zapomněli, mají smůlu. Čekací doby jsou s nástupem topné sezony dlouhé, servisní technik dorazí často až někdy během listopadu.

Servisní technik kontroluje kotel | foto: Profimedia.cz

Klasická vlastnost nechávat vše na poslední chvíli se může vymstít. Podle zjištění Hobby.cz mají servismani tak plné zápisníčky, že objednávají až na konec listopadu. "Nechápu to. Je to stejné každý rok a lidi se stejně nepoučí," říká Jan Kundela ze společnosti Tedor, která se specializuje na prodej, montáž a servis kotlů Junkers.

Podle něho je to škoda. Mnoho lidí, když vidí, že se na ně nedostane brzy, na preventivní prohlídku zapomene a nechá ji až na další sezonu. Přitom nevyčištěný kotel trpí, snižuje se účinnost a zkracuje se životnost.

Za preventivní čištění se zaplatí průměrně kolem 1 500 korun. "Není to paušální, hodně záleží i na typu kotle. Někdy to tedy může být za tisíc, jindy za dva. To platí samozřejmě při servisu v místě, kdy se nepočítá doprava," upozorňuje Kundela.

S klesajícími teplotami se fronty prodlužují

"U nás to bývá tak, že s koncem října téměř končíme s tímto kalendářním rokem," kontroluje termíny Kundela. "Záleží na tom, kolik je běžné práce. V každém případě se hlavně v topné sezoně řeší na prvním místě havárie, aby lidé doma nezůstali bez tepla. Takže potom musí jít preventivní prohlídky stranou," vysvětluje.

Plynový kotel se zásobníkem v technické místnosti

Trochu více naděje dává například Jan Pospíšil z firmy Aquaplumb, která mimo běžné plynařské a servisní práce zajišťuje i nonstop pohotovost. "U nás se doba čekání pohybuje tak kolem tří týdnů," dívá se do kalendáře.

V olomoucké firmě GAS je také rušno: "Teď mi výjimečně vypadl zákazník na 8. října mezi druhou a třetí odpoledne, takže byste to měl bez čekání. Ale jinak katastrofa. Jako každoročně, sotva se trochu ochladilo, zvoní od rána telefony, ještě jsem dnes neobědval," stěžuje si šéf firmy Daniel Coufal.

Zkracuje se životnost, zvětšuje spotřeba

"Střeva" moderního kotle

Jednou z největších pák, která by měla platit na uživatele moderních plynových kotlů, je nebezpečí, že se zkrátí jejich životnost. "Součástky dostávají daleko víc zabrat. Dnes už dávno neplatí, že jeden kotel budete mít nadosmrti. Podle mých zkušeností je běžně životnost současných kotlů tak 15 let, pak už se začínají neúměrně zvětšovat náklady na výměnu opotřebovaných součástek, takže je nakonec výhodnější koupit kotel nový. A když si vezmete, že s prací dáte za nový třeba 40 tisíc, vyplatí se ho trochu pohýčkat a ročně těch patnáct stovek investovat, aby neodešel předčasně," vysvětluje Jan Kundela.

Během sezony se nejvíc zanáší výměník, hořáky i elektrody. Pokud se kotel nevyčistí, nepracuje v optimálním režimu, spotřebuje víc plynu.

Nové mohou ztratit záruku

U pravidelné kontroly kotle nejde jen o "dobrý pocit". "Když si koupíte nový kotel, máte přímo v podmínkách, že součástí záruky je pravidelná údržba. Musí ji provádět autorizovaný servis podobně jako u aut nebo dalších výrobků," tvrdí Jan Pospíšil.

Po odvzdušnění je obvyklé, že klesne tlak v systému. U běžných domovních kotlů se pohybuje kolem 1,5 atmosféry.

Běžný servis by měl být spojen i s revizí kotle. "Nebezpečí je největší u karem, kde může dojít i k otravě lidí, kteří jsou v místnosti. U plynového kotle je třeba zkontrolovat kompletní proces, od hořáků, až po komín," upozorňuje.

"Během kontroly by se mělo i zkontrolovat, zda má kotel dostatečný přívod vzduchu," doplňuje Kundela. Často se v praxi setkává s tím, že stavebně je sice "povinný" průduch do místnosti s kotlem připravený, obyvatelé domu ho pak ale třeba zastaví nábytkem, takže ztratí funkčnost. "Kotel se pak dusí a špatně spaluje."

Po ukončení servisní kontroly před zahájením topné sezony se vyplatí také zkontrolovat, zda nejsou radiátory zavzdušněné - čtěte Jak správně odvzdušnit radiátor - co člověk, to jiný názor.

Co se má kontrolovat

- kontrola přípojů plynového vedení a rozvodu plynu
- kontrola správné činnosti spotřebiče
- kompletní vyčištění od prachu a ostatních nečistot, které by mohly bránit chodu spotřebiče
- seřízení zapalovacího hořáčku
- seřízení zapalovací elektrody
- odborné spuštění spotřebiče do provozu
- předvedení a odzkoušení spotřebiče
- vystavení potvrzení o provedení odborné kontroly

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Další z rubriky

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Fatra, a. s. - Blanka Hrabinová
TECHNIK ZAŘÍZENÍ BUDOV-PROVOZ CHLADÍCÍCH ZAŘÍZENÍ

Fatra, a. s. - Blanka Hrabinová
Zlínský kraj
nabízený plat: 28 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.