Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Neužijete si už ani ve Francii. Vaří tam z pytlíku stejně jako u nás

aktualizováno 
Sci-fi gumová kuřata z komedie Křidýlko nebo stehýnko s Louisem de Funèsem se přenesla do současné francouzské reality. V boji proti vaření z pytlíku a ohřívání jídel v mikrovlnce dokonce zasahuje vláda.

Už v roce 1976, kdy byl film natočen, se muselo vědět, že s francouzskou gastronomií není zřejmě vše v pořádku. Tehdy film působil jako nadsázka, jeho tvůrci určitě netušili, že se za 35 let po jeho vzniku stane hrůznou skutečností. Takovou, že už ani v gurmetské velmoci si nemůžete být jisti, zda jíte čerstvý oběd, anebo továrně připravené zmražené jídlo, které se v restauraci jen ohřeje.

Takhle se to dělá u nás

Podívejte se, jak se vaří v českých restauracích. Návod na přípravu boršče zde.

"Je to jedno z nejčernějších tajemství – že v zemi, která si libuje ve své kulinářské tradici, by si mohl každý otevřít restauraci a potřeboval by k tomu jen mikrovlnnou troubu a gril," napsala agentura Reuters. To vše ve státě, jehož umění gastronomie byla zapsána do seznamů UNESCO jako nehmotné dědictví.

Rozšíření trendu "uvař v sáčku" je v poslední době tak intenzivní, že zaujalo dokonce i vládní představitele v čele s prezidentem Sarkozym. V dolní komoře odhlasovali zákon, který by měl přinutit restauratéry označit, která jídla jsou z čerstvých surovin a která jen ohřívaná.

"V restauraci dnes už opravdu nevíte, co jíte. Měli bychom podporovat odborníky, kteří nelitují práce a námahy a skutečně vaří z čerstvých surovin, jak je to pro Francii typické," říká předkladatel návrhu zákona Fernand Sire ze strany Union pour un mouvement populaire.

V celé kauze nejde jen o kvalitu a tradici francouzské kuchyně, ale i konkurenční boj mezi restauracemi. Ty "pravé" totiž jen těžko konkurují ohřívárnám. Tvrdí to například jeden z kuchařů, který si nedávno otevřel gurmánskou restauraci. "Vaříme ze surovin, které jsou ten den koupené. Ale musel jsem najmout tým lidí, který v kuchyni vše připraví. To naši konkurenti nemusí. Vše zvládne jeden kuchař, který jen ohřívá, takže mají samozřejmě daleko menší náklady," popisuje ekonomiku svého podnikání.

Agentura Reuters zjišťovala, jak vypadá francouzské stravování z pytlíku. Ve skladech najdete mrazáky plné hotových jídel, pytle předsmažené cibule, hovězí jazyky v pikantní omáčce (s pokynem devět minut ohřívat v mikrovlnné troubě). Pekaři a cukráři tu najdou bílky v třílitrovém balení, totéž platí i pro žloutky. Dokonale tvarovaná sázená vejce v nálevu se zase před podáváním jenom na minutu ponoří do horké vody.

Reuters se na závěr ptá: "Záleží vůbec Francouzům na tom, co mají na talíři? V zemi, která je v současné době jedním z nejvýnosnějších trhů pro síť občerstvení McDonald's?"

Autor:




Nejčtenější

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

(Ilustrační foto)
Repelenty bez chemie: pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Další z rubriky

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.