Neužijete si už ani ve Francii. Vaří tam z pytlíku stejně jako u nás - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neužijete si už ani ve Francii. Vaří tam z pytlíku stejně jako u nás

Sci-fi gumová kuřata z komedie Křidýlko nebo stehýnko s Louisem de Funèsem se přenesla do současné francouzské reality. V boji proti vaření z pytlíku a ohřívání jídel v mikrovlnce dokonce zasahuje vláda.
Ukázka z komedie Křidýlko nebo stehýnko | (0:22) | video: iDNES.cz

Už v roce 1976, kdy byl film natočen, se muselo vědět, že s francouzskou gastronomií není zřejmě vše v pořádku. Tehdy film působil jako nadsázka, jeho tvůrci určitě netušili, že se za 35 let po jeho vzniku stane hrůznou skutečností. Takovou, že už ani v gurmetské velmoci si nemůžete být jisti, zda jíte čerstvý oběd, anebo továrně připravené zmražené jídlo, které se v restauraci jen ohřeje.

Takhle se to dělá u nás

Podívejte se, jak se vaří v českých restauracích. Návod na přípravu boršče zde.

"Je to jedno z nejčernějších tajemství – že v zemi, která si libuje ve své kulinářské tradici, by si mohl každý otevřít restauraci a potřeboval by k tomu jen mikrovlnnou troubu a gril," napsala agentura Reuters. To vše ve státě, jehož umění gastronomie byla zapsána do seznamů UNESCO jako nehmotné dědictví.

Rozšíření trendu "uvař v sáčku" je v poslední době tak intenzivní, že zaujalo dokonce i vládní představitele v čele s prezidentem Sarkozym. V dolní komoře odhlasovali zákon, který by měl přinutit restauratéry označit, která jídla jsou z čerstvých surovin a která jen ohřívaná.

"V restauraci dnes už opravdu nevíte, co jíte. Měli bychom podporovat odborníky, kteří nelitují práce a námahy a skutečně vaří z čerstvých surovin, jak je to pro Francii typické," říká předkladatel návrhu zákona Fernand Sire ze strany Union pour un mouvement populaire.

V celé kauze nejde jen o kvalitu a tradici francouzské kuchyně, ale i konkurenční boj mezi restauracemi. Ty "pravé" totiž jen těžko konkurují ohřívárnám. Tvrdí to například jeden z kuchařů, který si nedávno otevřel gurmánskou restauraci. "Vaříme ze surovin, které jsou ten den koupené. Ale musel jsem najmout tým lidí, který v kuchyni vše připraví. To naši konkurenti nemusí. Vše zvládne jeden kuchař, který jen ohřívá, takže mají samozřejmě daleko menší náklady," popisuje ekonomiku svého podnikání.

Agentura Reuters zjišťovala, jak vypadá francouzské stravování z pytlíku. Ve skladech najdete mrazáky plné hotových jídel, pytle předsmažené cibule, hovězí jazyky v pikantní omáčce (s pokynem devět minut ohřívat v mikrovlnné troubě). Pekaři a cukráři tu najdou bílky v třílitrovém balení, totéž platí i pro žloutky. Dokonale tvarovaná sázená vejce v nálevu se zase před podáváním jenom na minutu ponoří do horké vody.

Reuters se na závěr ptá: "Záleží vůbec Francouzům na tom, co mají na talíři? V zemi, která je v současné době jedním z nejvýnosnějších trhů pro síť občerstvení McDonald's?"

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025