Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nový nůž namaže máslo ztuhlé z lednice. Staletý problém je vyřešen

aktualizováno 
Nově se k problému mazání ztuhlého másla postavili zlepšovatelé z Austrálie. Místo nákladných sci-fi řešení vymysleli nůž ButterUp, který stírá drobné „nitky“ másla, které se na vzduchu bleskově rozehřejí, a dají se tím pádem snadno rozetřít.

Naposled jsme psali o novém „vynálezu“, který měl být konečným řešením problému se ztuhlým máslem, v roce 2012. Tehdy nůž fungoval tak, že se čepel elektricky nahřála, takže bylo možné máslo snadno seškrabovat (článek najdete zde).

Fotogalerie

Samozřejmě vyvolal vlnu diskusí, které připomínaly, že přece není žádný problém nůž bleskově nahřát pod horkou vodou a výsledek je stejný. To je pravda, zvlášť když nůž měl být vyhřívaný tužkovými baterkami a vypadal jako jeden z dalších přístrojů do kuchyně, na které po počátečním nadšení už jen bude sedat prach.

Tři přátelé z australského Sydney Saša Pantšenko, Norman Oliveria a Craig Andrews na to šli rozumem bez použití nějaké další techniky. Jejich nůž vypadá jako klasický příborový, jen na jedné straně najdete 21 trojúhelníkových otvorů, které z nože dělají něco jako struhadlo. Přes otvory se v  tenkých proužcích odděluje máslo, které pak druhou stranou nože normálně rozetřete.

Na serveru Kickstarter píšou tvůrci o tom, že vývoj správného tvaru nože trval několik měsíců a dokládají to i obrázkem prototypů. Na počtu a tvaru zubů ještě pilně pracují. Už mají propočteno, že by nůž mohli prodávat za cenu kolem 10 dolarů (asi 200 korun). Zatím se jim na rozjezd výroby podařilo za čtrnáct dnů nasbírat skoro 70 tisíc dolarů.

Autor:




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.