Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nový nůž namaže máslo ztuhlé z lednice. Staletý problém je vyřešen

aktualizováno 
Nově se k problému mazání ztuhlého másla postavili zlepšovatelé z Austrálie. Místo nákladných sci-fi řešení vymysleli nůž ButterUp, který stírá drobné „nitky“ másla, které se na vzduchu bleskově rozehřejí, a dají se tím pádem snadno rozetřít.

Naposled jsme psali o novém „vynálezu“, který měl být konečným řešením problému se ztuhlým máslem, v roce 2012. Tehdy nůž fungoval tak, že se čepel elektricky nahřála, takže bylo možné máslo snadno seškrabovat (článek najdete zde).

Fotogalerie

Samozřejmě vyvolal vlnu diskusí, které připomínaly, že přece není žádný problém nůž bleskově nahřát pod horkou vodou a výsledek je stejný. To je pravda, zvlášť když nůž měl být vyhřívaný tužkovými baterkami a vypadal jako jeden z dalších přístrojů do kuchyně, na které po počátečním nadšení už jen bude sedat prach.

Tři přátelé z australského Sydney Saša Pantšenko, Norman Oliveria a Craig Andrews na to šli rozumem bez použití nějaké další techniky. Jejich nůž vypadá jako klasický příborový, jen na jedné straně najdete 21 trojúhelníkových otvorů, které z nože dělají něco jako struhadlo. Přes otvory se v  tenkých proužcích odděluje máslo, které pak druhou stranou nože normálně rozetřete.

Na serveru Kickstarter píšou tvůrci o tom, že vývoj správného tvaru nože trval několik měsíců a dokládají to i obrázkem prototypů. Na počtu a tvaru zubů ještě pilně pracují. Už mají propočteno, že by nůž mohli prodávat za cenu kolem 10 dolarů (asi 200 korun). Zatím se jim na rozjezd výroby podařilo za čtrnáct dnů nasbírat skoro 70 tisíc dolarů.

Autor:




Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
MECHANIK - AUTOMATIZACE

Advantage Consulting, s.r.o.
Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Ústecký kraj
nabízený plat: 28 000 - 32 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.