Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nový nůž namaže máslo ztuhlé z lednice. Staletý problém je vyřešen

aktualizováno 
Nově se k problému mazání ztuhlého másla postavili zlepšovatelé z Austrálie. Místo nákladných sci-fi řešení vymysleli nůž ButterUp, který stírá drobné „nitky“ másla, které se na vzduchu bleskově rozehřejí, a dají se tím pádem snadno rozetřít.

Naposled jsme psali o novém „vynálezu“, který měl být konečným řešením problému se ztuhlým máslem, v roce 2012. Tehdy nůž fungoval tak, že se čepel elektricky nahřála, takže bylo možné máslo snadno seškrabovat (článek najdete zde).

Fotogalerie

Samozřejmě vyvolal vlnu diskusí, které připomínaly, že přece není žádný problém nůž bleskově nahřát pod horkou vodou a výsledek je stejný. To je pravda, zvlášť když nůž měl být vyhřívaný tužkovými baterkami a vypadal jako jeden z dalších přístrojů do kuchyně, na které po počátečním nadšení už jen bude sedat prach.

Tři přátelé z australského Sydney Saša Pantšenko, Norman Oliveria a Craig Andrews na to šli rozumem bez použití nějaké další techniky. Jejich nůž vypadá jako klasický příborový, jen na jedné straně najdete 21 trojúhelníkových otvorů, které z nože dělají něco jako struhadlo. Přes otvory se v  tenkých proužcích odděluje máslo, které pak druhou stranou nože normálně rozetřete.

Na serveru Kickstarter píšou tvůrci o tom, že vývoj správného tvaru nože trval několik měsíců a dokládají to i obrázkem prototypů. Na počtu a tvaru zubů ještě pilně pracují. Už mají propočteno, že by nůž mohli prodávat za cenu kolem 10 dolarů (asi 200 korun). Zatím se jim na rozjezd výroby podařilo za čtrnáct dnů nasbírat skoro 70 tisíc dolarů.

Autor:




Nejčtenější

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Další z rubriky

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.