Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nový nůž namaže máslo ztuhlé z lednice. Staletý problém je vyřešen

aktualizováno 
Nově se k problému mazání ztuhlého másla postavili zlepšovatelé z Austrálie. Místo nákladných sci-fi řešení vymysleli nůž ButterUp, který stírá drobné „nitky“ másla, které se na vzduchu bleskově rozehřejí, a dají se tím pádem snadno rozetřít.

Naposled jsme psali o novém „vynálezu“, který měl být konečným řešením problému se ztuhlým máslem, v roce 2012. Tehdy nůž fungoval tak, že se čepel elektricky nahřála, takže bylo možné máslo snadno seškrabovat (článek najdete zde).

Fotogalerie

Samozřejmě vyvolal vlnu diskusí, které připomínaly, že přece není žádný problém nůž bleskově nahřát pod horkou vodou a výsledek je stejný. To je pravda, zvlášť když nůž měl být vyhřívaný tužkovými baterkami a vypadal jako jeden z dalších přístrojů do kuchyně, na které po počátečním nadšení už jen bude sedat prach.

Tři přátelé z australského Sydney Saša Pantšenko, Norman Oliveria a Craig Andrews na to šli rozumem bez použití nějaké další techniky. Jejich nůž vypadá jako klasický příborový, jen na jedné straně najdete 21 trojúhelníkových otvorů, které z nože dělají něco jako struhadlo. Přes otvory se v  tenkých proužcích odděluje máslo, které pak druhou stranou nože normálně rozetřete.

Na serveru Kickstarter píšou tvůrci o tom, že vývoj správného tvaru nože trval několik měsíců a dokládají to i obrázkem prototypů. Na počtu a tvaru zubů ještě pilně pracují. Už mají propočteno, že by nůž mohli prodávat za cenu kolem 10 dolarů (asi 200 korun). Zatím se jim na rozjezd výroby podařilo za čtrnáct dnů nasbírat skoro 70 tisíc dolarů.

Autor:




Nejčtenější

Ajabu poznává svět kolem sebe a začíná si hrát. (23. 11. 2016)
Malého Ajabua berou do party gorilí rošťáci, zajímavý je i pro Bikiru

Půlroční batolící se potomek samice Shindy je čím dál samostatnější a ochrannou náruč matky vyhledává jen výjimečně. Zato se učí rošťačit s puberťákem Kiburim...  celý článek

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Nejhezčí a nejčerstvější stromky získáte na plantáži. Ilustrační snímek.
PORADNA: Nemůžu sehnat vysoký obyčejný smrček. Prodávají se vůbec?

Čtenář Jaroslav je tak trochu za bílou vránu. Chce totiž pro své dvě malé děti do velkého bytu opravdu pořádný vánoční stromek, nejlépe nad dva metry. Ale kde...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.