Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou představu. V rámci on-line festivalu Země na talíři jsou zdarma ke shlédnutí dokumentární snímky z různých konců světa.

Lidem stojícím za projektem Jíme jinak, který se věnuje zdravému životnímu stylu, se totiž podařil husarský kousek. Ve spolupráci s organizací Glopolis zajistili práva k „promítání“ dvanácti jedinečných dokumentárních filmů ze Slovenska, Francie, Belgie, Itálie, USA i dalších zemí pro on-line verzi ekologického festivalu Země na talíři.

Lze ho chápat jako dozvuk říjnového festivalu Země na talíři, který v ČR už pošesté pořádalo nevládní analytické centrum Glopolis u příležitosti Světového dne potravin (ten připadá na 16. října). Vybrané dokumentární filmy poskytují jedinečný ucelený pohled na to, co jíme, jak se jednotlivé produkty pěstují či získávají, o farmaření v různých koutech světa i ekologii.

Osm z uvedených filmů bylo na podzim k vidění v kinech, teď je můžete shlédnout v papučích ze svého gauče (program zde). Další čtyři filmy lze během trvání festivalu shlédnout kdykoliv, tedy až do 12. února 2017.

Od evropského farmaření k pralesům Bornea i Jižní Ameriky

Festival včera zahájil belgický film Tváře změny, který představuje čtyři vizionářské a inspirativní evropské farmáře, kteří se odpoutali od praktik zemědělství a hospodaří odpovědně vůči přírodě. (Viz trailer v úvodu článku - na reprízu se lze podívat v sobotu 21. ledna od 8:00 do půlnoci.) Praktikují udržitelné zemědělské postupy, využívají i netradiční alternativy pěstování.

Remi a André jsou přitom dva nezávislí farmáři z Belgie, Olga farmaří v Rakousku a Guiseppe na Sicílii. Všichni čtyři ale postupně zpřetrhávají svou závislost na dodavatelích i dotacích, zkracují distribuční řetězce a přesto produkují ve velkém. A věří, že je to cesta, jak uspokojit rostoucí poptávku po jídle a zajistit potravinovou bezpečnost. Zda je to naivní ideál, nebo začátek zelené revoluce, to je otázka k diskuzi.

Každý z filmů nabízí téma, které se toho, co jíme, nějak zásadně dotýká. A odkrývá fakta, která byste možná ani vědět nechtěli. Například čím se v Evropě krmí kuřata prodávaná v supermarketech či McDonaldu - a jaké to má dopady v Jižní Americe (film Sója, ve jménu pokroku, Brazílie, 2005).

Hned druhý film, Válka osiv (Francie, 2014), jehož on-line premiéra je nastavena na čtvrtek 19. ledna, se zase věnuje otázce, zda mají být osiva obchodovatelnou komoditou, nebo životně důležitým přírodním zdrojem sdíleným ve prospěch celého lidstva, jako jsou voda či vzduch.

Vždyť semena jsou nedílnou součástí stabilní potravinové produkce, přesto zemědělci ztrácejí nárok na uchovávání a setí semen, které sami vypěstovali. Přestože jde o jejich nezávislost a dostupnost potravin pro všechny. Přísnější pravidla se v tomto směru aktuálně připravují i v Evropě.

Tipem na závěr je slovenský film Zelená poušť (2012). Určený pro ty, kteří snad ještě pochybují o tom, že jako jedinci těžko mohou svým chováním ovlivnit devastaci tropických deštných pralesů v Indonésii, sloužících prokazatelně jako plíce planety (autentickou reportáž z Bornea čtěte zde).

Autor Michal Gálik diváky zavede na tropický ostrov Borneo nejen proto, aby odvyprávěl příběh palmového oleje. Je to i výpověď o globální odpovědnosti a o moci, kterou má v rukou každý konečný spotřebitel. Dokumentarista je přesvědčen, že možné změny začínají našimi rozhodnutími při nakupování. I tak lze ovlivňovat to, co se děje na druhé straně planety.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025