Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

aktualizováno 
Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou představu. V rámci on-line festivalu Země na talíři jsou zdarma ke shlédnutí dokumentární snímky z různých konců světa.

Lidem stojícím za projektem Jíme jinak, který se věnuje zdravému životnímu stylu, se totiž podařil husarský kousek. Ve spolupráci s organizací Glopolis zajistili práva k „promítání“ dvanácti jedinečných dokumentárních filmů ze Slovenska, Francie, Belgie, Itálie, USA i dalších zemí pro on-line verzi ekologického festivalu Země na talíři.

Fotogalerie

Lze ho chápat jako dozvuk říjnového festivalu Země na talíři, který v ČR už pošesté pořádalo nevládní analytické centrum Glopolis u příležitosti Světového dne potravin (ten připadá na 16. října). Vybrané dokumentární filmy poskytují jedinečný ucelený pohled na to, co jíme, jak se jednotlivé produkty pěstují či získávají, o farmaření v různých koutech světa i ekologii.

Osm z uvedených filmů bylo na podzim k vidění v kinech, teď je můžete shlédnout v papučích ze svého gauče (program zde). Další čtyři filmy lze během trvání festivalu shlédnout kdykoliv, tedy až do 12. února 2017.

Od evropského farmaření k pralesům Bornea i Jižní Ameriky

Festival včera zahájil belgický film Tváře změny, který představuje čtyři vizionářské a inspirativní evropské farmáře, kteří se odpoutali od praktik zemědělství a hospodaří odpovědně vůči přírodě. (Viz trailer v úvodu článku - na reprízu se lze podívat v sobotu 21. ledna od 8:00 do půlnoci.) Praktikují udržitelné zemědělské postupy, využívají i netradiční alternativy pěstování.

Remi a André jsou přitom dva nezávislí farmáři z Belgie, Olga farmaří v Rakousku a Guiseppe na Sicílii. Všichni čtyři ale postupně zpřetrhávají svou závislost na dodavatelích i dotacích, zkracují distribuční řetězce a přesto produkují ve velkém. A věří, že je to cesta, jak uspokojit rostoucí poptávku po jídle a zajistit potravinovou bezpečnost. Zda je to naivní ideál, nebo začátek zelené revoluce, to je otázka k diskuzi.

Každý z filmů nabízí téma, které se toho, co jíme, nějak zásadně dotýká. A odkrývá fakta, která byste možná ani vědět nechtěli. Například čím se v Evropě krmí kuřata prodávaná v supermarketech či McDonaldu - a jaké to má dopady v Jižní Americe (film Sója, ve jménu pokroku, Brazílie, 2005).

Hned druhý film, Válka osiv (Francie, 2014), jehož on-line premiéra je nastavena na čtvrtek 19. ledna, se zase věnuje otázce, zda mají být osiva obchodovatelnou komoditou, nebo životně důležitým přírodním zdrojem sdíleným ve prospěch celého lidstva, jako jsou voda či vzduch.

Vždyť semena jsou nedílnou součástí stabilní potravinové produkce, přesto zemědělci ztrácejí nárok na uchovávání a setí semen, které sami vypěstovali. Přestože jde o jejich nezávislost a dostupnost potravin pro všechny. Přísnější pravidla se v tomto směru aktuálně připravují i v Evropě.

Tipem na závěr je slovenský film Zelená poušť (2012). Určený pro ty, kteří snad ještě pochybují o tom, že jako jedinci těžko mohou svým chováním ovlivnit devastaci tropických deštných pralesů v Indonésii, sloužících prokazatelně jako plíce planety (autentickou reportáž z Bornea čtěte zde).

Autor Michal Gálik diváky zavede na tropický ostrov Borneo nejen proto, aby odvyprávěl příběh palmového oleje. Je to i výpověď o globální odpovědnosti a o moci, kterou má v rukou každý konečný spotřebitel. Dokumentarista je přesvědčen, že možné změny začínají našimi rozhodnutími při nakupování. I tak lze ovlivňovat to, co se děje na druhé straně planety.

Autor:




Nejčtenější

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek




Ionic-CARE Triton X6 - stříbrnáIonic-CARE Triton X6 - stříbrná

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.