Vynález podobný lepidlu slibuje práci s máslem bez mastných rukou - iDNES.cz

Vynález podobný lepidlu slibuje práci s máslem bez mastných rukou

  0:05
Na principu lepicí tyčinky postavil americký podnikatel nového kuchyňského pomocníka. Butter Boss, jak jej výstižně pojmenoval, je ovšem hranatý, aby se neskutálel z kuchyňské linky či stolu. O tom, zda je to životaschopný nápad, právě rozhoduje start-up.
Vynález je jako lepidlo, ale maže se jím máslo | (0:57) | video: Geraint Krumpe of Y Line Product Design

Máslo působí na vynálezce po celém světě zřejmě jako magnet, jen se zatím soustředili na vývoj speciálních nožů, které usnadní jeho roztírání po vyjmutí z lednice. Zatím na to šli každý z jiného konce, Britové ho zahřívají (více zde), zatímco Australané sázejí na tenká vlákna másla (článek čtěte zde).

Podívejte se, jak takový nůž pracuje:

17. srpna 2014

Nový nůž umí krásně mazat ztuhlé máslo | (1:09) | video: DM Initiatives

Teď navrhl osmatřicetiletý Geraint Krumpe z Chicaga hranol naplněný máslem tak, abyste měli veškeré jeho používání v kuchyni co nejjednodušší. Princip připomíná vysouvání lepidla z tyčinky. Uprostřed je šroub, který máslo posouvá nahoru či dolů. Podle konstruktéra lze jeho vynálet používat nejen na máslo, ale na všechny roztíratelné potraviny, tedy i na sádlo či margarín, naplnit si ho můžete třeba doma připraveným bylinkovým máslem.

Butter Boss slibuje konec drobků v máslence i mastných prstů, protože si s jeho pomocí namažete nejen máslo na chleba, ale také s ním cokoliv potřete, aniž byste se ho museli dotknout rukou. Díky rysce v průhledném víčku můžete vytlačit přesné množství a patřičný přesný kousek následně ukrojit.

Vyroben je z materiálu, který odolá teplu, aby se dal bez obav používat při grilování nebo roztírání másla na pánvi, třeba na sázená nebo smažená vejce. Zrovna tak přímo z tyčinky potřete máslem třeba smaženou kukuřici či horký toust. A nemusíte se bát ho strčit do myčky, kvalitní plast prý něco vydrží. 

V nejjednodušší verzi přijde „máslák“ na 16 dolarů, tedy zhruba na 400 Kč. A za 36 dolarů si ho můžete koupit i s pomocníkem na přípravu míchaných vajec.

Butter Boss totiž není Krumpův první nápad. Podnikavý muž díky loňskému start-upu prorazil už s pomocníkem Goose, který před uvařením promíchá obsah vajíčka, aniž by poškodil jeho skořápku. Momentálně se prodává za 25 dolarů, při současném kurzu tedy zhruba za 700 Kč. Takto připravené míchané vejce je podle Krumpeho krémovější a chutnější než ta připravená běžným způsobem.

Ocenili byste tohoto nového pomocníka do kuchyně?

celkem hlasů: 1289
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 29. května 2015. Anketa je uzavřena.
Autor:

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Vzácný lup i válečná kořist. Vševěd ví, kdo nás naučil pít kávu a jak pronikla do Česka

Premium

Taky ráno skoro nefungujete, dokud si nedáte kafe, a nejlépe dvě? Přitom tento „zlozvyk“ je poměrně novou záležitostí – do Evropy se káva dostala teprve v 17. století a k nám dokonce až na počátku...

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky. Hrají o gurmánské krmivo a další skvělé ceny

Anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce dubna odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z hodnotných cen od značky PRO PLAN. Zalistujte galerií a podpořte zvířecí parťáky, které...

15. dubna 2025  8:39

Velikonoce si užijte a vyberte si svoji techniku barvení a zdobení vajíček

Techniky zdobení velikonočních vajíček jsou různé. Kolik jich znáte a používáte? Leptání, vosková batika, vyškrabávání či drátování – přesně tak se zdobily kraslice kdysi. Jenže ruku na srdce, jedná...

15. dubna 2025

Od Lkavého čtvrtka k Zelenému. Jak vznikl omyl a jaké zvyky nás čekají

Některé možná znáte a poctivě se jimi řídíte, jiné jsou už skoro zapomenuté. Co takhle si je o letošních svátcích oprášit?

14. dubna 2025

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

13. dubna 2025