Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praktické tipy, jak začít s pěstováním bylinek a zeleniny na balkoně

S pěstováním na balkoně začínáte, nebo se potýkáte s opakovanými neúspěchy a rádi byste se hnuli z místa? Využijte zkušeností těch, kdo mají náročné začátečnické období překonali a jedlý balkon jim dělá radost. S přípravami už je na čase začít.
Nezapomeňte pro samou chuť do pěstování, že by vám mělo na balkoně zbýt místo i...

Nezapomeňte pro samou chuť do pěstování, že by vám mělo na balkoně zbýt místo i na posezení. Jakmile bude ozeleněný, budete tam rádi trávit čas. | foto: www.ikea.cz

Balkon a chuť využít ho na pěstování máte, ale vůbec netušíte, co dál? „Určitě se vyplatí začít tím nejjednodušším, aby člověk hned na začátku sklízel úrodu a ne neúspěch. Bylinky jsou sázkou na jistotu, jednoduché jsou i jahody a rajčata, papriky,“ vidí to poměrně jednoznačně Radka Pokorná z pražského sdružení Kokoza, které na toto téma pořádá i workshopy.

Tipy pro jedlý zelený balkon

Dalším důležitým aspektem, na který berte zřetel, je orientace balkonu a jeho nosnost. Podle toho pak vybírejte jak rostliny a jejich množství, tak velikost nádob na pěstování. Svoji roli hrají i vaše ambice. „Chcete toho vypěstovat co nejvíc, nebo vám stačí pár rajčat a bylinek? Máte na balkoně přívod vody, nebo tam veškerou zálivku budete muset nosit? Nezapomeňte také, že by vám mělo zbýt místo na posezení,“ vypočítává Radka otázky, které by si měl člověk položit než začne plánovat.

Zůstat nohama na zemi radí i foodbloger Martin Kuciel alias pan Cuketka, který si sám řadu bylinek i zeleniny do své kuchyně pěstuje na balkoně: „Snažte se zbytečně neutrácet za drahé nádoby na pěstování, většinou to vůbec není potřeba. Základem pro pěstování je především kvalitní substrát a alespoň základní tekuté hnojivo, které můžete rostlinám přidávat do zálivky v průběhu sezóny,“ radí a dokládá i fotkami za svého balkonu, že bylinky či zelenina se dají pěstovat jak v plastových samozavlažovacích truhlících, tak třeba v pytli od brambor.

Praktické jsou i „záhonky“ z europalet, které najdete ve fotogalerii. Další možnosti nabízí tipy hodinového manžela Jirky Houfa (více v článku zde):

25. února 2016

Ať už se rozhodnete pěstovat své „zelené mazlíčky“ v čemkoliv, opravdu si dejte pozor, ať balkon nepřetížíte, před čímž varuje i pan Cuketka.

Začněte bylinkami, jahodami, rajčaty a paprikami

A co tedy zvládne pěstovat i začátečník? Pro začátek Martin Kuciel doporučuje kombinaci samozavlažovacích truhlíků na bylinky, například rozmarýn s tymiánem a oreganem, a jahody. K nim pak dvě nebo tři větší nádoby pro rajče, papriku a chilli papričky. Tyto čtyři komodity vidí stejně jako Radka na začátek nejvhodnější.

Workshopy pro jedlý balkon

V Praze pořádá workshopy pro začínající pěstitele sdružení Kokoza. „Je to náš způsob, jak poskytnout praktickou podporu a motivovat hlavně ty, co začínají, nebo zatím sklízeli spíš neúspěchy. Většinou k nám přichází generace, která znovuobjevila pěstování, ale neví, jak na to: lidé kolem třicítky, převážně ženy. A za největší úskalí považují právě výběr vhodných rostlin nebo téma: co s balkonem v létě, když na pár dnů odjedu,“ konstatuje lektorka Radka.

Tématicky se workshopy věnují principům jedlých balkonů (na těch bývá prostor pro individuální dotazy účastníků), s blížícím se jarem se pak orientují na praktické osazování truhlíků a vhodné kombinace bylinek podle typu kuchyně či vzájemné symbiozy rostlin v jednom truhlíku tak, aby poskytly co největší úrodu (jak na to zde).

Co byste podle něj v žádném případě neměli podcenit, ale naopak se na to soustředit, je nákup vhodných sazenic a semínek. „Při nákupu je třeba vybírat odrůdy, které jsou vhodné pro pěstování v nádobách. Nechte si poradit v zahradnictví, kde to ví nejlépe,“ radí Martin. A Radka dodává, že se osvědčilo vybírat si menší zahradnictví, kde se rostlinám i zákazníkům opravdu věnují. Zdravé silné sazeničky ze zahradnictví vám zaručí jistou úrodu.

Část bylinek, včetně těch exotičtějších - jako je například thajská bazalka či koriandr - Cuketka radí koupit jako semínka a vysévat do květináčů zvlášť: „Získáte pěkný bylinkový mix.“

A Martinův tip pro radost a výjimečnou svěží chuť? „Na pěstování v truhlíku je i na začátku sezóny velmi snadný hrášek. Stačí mu jen přidělat nějakou oporu a budete mít krásnou malou úrodu na průběžné ujídání, při kterém si užijete chuť, jakou vám zelenina z obchodu nenabídne. Ať už to budou kuličky dřeňového hrášku, nebo lusky hrášku cukrového, které se dají konzumovat celé.“

Cuketka radí pojmout pěstování jedlých bylinek, jahod či zeleniny čistě...
Do průměrného truhlíku (tedy zhruba 80cm délky) se krásně vejdou tři...
Pan Cuketka radí zasadit do truhlíku na balkon i hrášek, ať už dřeňový nebo...
Brambory vám i v pytli od brambor či obilí vyrostou spolehlivě.

Nádoby nejsou tak důležité, soustřeďte se na kvalitní substrát a zdravé silné sazenice vhodné do nádob. Třeba brambory vám klidně vyrostou i v pytli od brambor. Radí z vlastní zkušenosti foodbloger pan Cuketka.

Podle Martina Kuciela má pěstování větší smysl na balkoně, který je alespoň z části orientovaný na jih a je chráněný před větrem. Pokud je balkon vystavený přímo na jih a praží na něj sluníčko, potřebují rostliny v létě aspoň mírné zastínění.

Další praktické tipy pro pěstování na balkoně najdete ve videu (více zde):

20. dubna 2013

Co z ovoce, zeleniny i bylinek je vhodné pěstovat na balkoně vzhledem k jeho orientaci na sever, východ, jih či západ, se dozvíte ještě začátkem března.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025