Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Praktické tipy, jak začít s pěstováním bylinek a zeleniny na balkoně

aktualizováno 
S pěstováním na balkoně začínáte, nebo se potýkáte s opakovanými neúspěchy a rádi byste se hnuli z místa? Využijte zkušeností těch, kdo mají náročné začátečnické období překonali a jedlý balkon jim dělá radost. S přípravami už je na čase začít.

Nezapomeňte pro samou chuť do pěstování, že by vám mělo na balkoně zbýt místo i na posezení. Jakmile bude ozeleněný, budete tam rádi trávit čas. | foto: www.ikea.cz

Balkon a chuť využít ho na pěstování máte, ale vůbec netušíte, co dál? „Určitě se vyplatí začít tím nejjednodušším, aby člověk hned na začátku sklízel úrodu a ne neúspěch. Bylinky jsou sázkou na jistotu, jednoduché jsou i jahody a rajčata, papriky,“ vidí to poměrně jednoznačně Radka Pokorná z pražského sdružení Kokoza, které na toto téma pořádá i workshopy.

Tipy pro jedlý zelený balkon

Dalším důležitým aspektem, na který berte zřetel, je orientace balkonu a jeho nosnost. Podle toho pak vybírejte jak rostliny a jejich množství, tak velikost nádob na pěstování. Svoji roli hrají i vaše ambice. „Chcete toho vypěstovat co nejvíc, nebo vám stačí pár rajčat a bylinek? Máte na balkoně přívod vody, nebo tam veškerou zálivku budete muset nosit? Nezapomeňte také, že by vám mělo zbýt místo na posezení,“ vypočítává Radka otázky, které by si měl člověk položit než začne plánovat.

Zůstat nohama na zemi radí i foodbloger Martin Kuciel alias pan Cuketka, který si sám řadu bylinek i zeleniny do své kuchyně pěstuje na balkoně: „Snažte se zbytečně neutrácet za drahé nádoby na pěstování, většinou to vůbec není potřeba. Základem pro pěstování je především kvalitní substrát a alespoň základní tekuté hnojivo, které můžete rostlinám přidávat do zálivky v průběhu sezóny,“ radí a dokládá i fotkami za svého balkonu, že bylinky či zelenina se dají pěstovat jak v plastových samozavlažovacích truhlících, tak třeba v pytli od brambor.

Praktické jsou i „záhonky“ z europalet, které najdete ve fotogalerii. Další možnosti nabízí tipy hodinového manžela Jirky Houfa (více v článku zde):

Ať už se rozhodnete pěstovat své „zelené mazlíčky“ v čemkoliv, opravdu si dejte pozor, ať balkon nepřetížíte, před čímž varuje i pan Cuketka.

Začněte bylinkami, jahodami, rajčaty a paprikami

A co tedy zvládne pěstovat i začátečník? Pro začátek Martin Kuciel doporučuje kombinaci samozavlažovacích truhlíků na bylinky, například rozmarýn s tymiánem a oreganem, a jahody. K nim pak dvě nebo tři větší nádoby pro rajče, papriku a chilli papričky. Tyto čtyři komodity vidí stejně jako Radka na začátek nejvhodnější.

Workshopy pro jedlý balkon

V Praze pořádá workshopy pro začínající pěstitele sdružení Kokoza. „Je to náš způsob, jak poskytnout praktickou podporu a motivovat hlavně ty, co začínají, nebo zatím sklízeli spíš neúspěchy. Většinou k nám přichází generace, která znovuobjevila pěstování, ale neví, jak na to: lidé kolem třicítky, převážně ženy. A za největší úskalí považují právě výběr vhodných rostlin nebo téma: co s balkonem v létě, když na pár dnů odjedu,“ konstatuje lektorka Radka.

Tématicky se workshopy věnují principům jedlých balkonů (na těch bývá prostor pro individuální dotazy účastníků), s blížícím se jarem se pak orientují na praktické osazování truhlíků a vhodné kombinace bylinek podle typu kuchyně či vzájemné symbiozy rostlin v jednom truhlíku tak, aby poskytly co největší úrodu (jak na to zde).

Co byste podle něj v žádném případě neměli podcenit, ale naopak se na to soustředit, je nákup vhodných sazenic a semínek. „Při nákupu je třeba vybírat odrůdy, které jsou vhodné pro pěstování v nádobách. Nechte si poradit v zahradnictví, kde to ví nejlépe,“ radí Martin. A Radka dodává, že se osvědčilo vybírat si menší zahradnictví, kde se rostlinám i zákazníkům opravdu věnují. Zdravé silné sazeničky ze zahradnictví vám zaručí jistou úrodu.

Část bylinek, včetně těch exotičtějších - jako je například thajská bazalka či koriandr - Cuketka radí koupit jako semínka a vysévat do květináčů zvlášť: „Získáte pěkný bylinkový mix.“

A Martinův tip pro radost a výjimečnou svěží chuť? „Na pěstování v truhlíku je i na začátku sezóny velmi snadný hrášek. Stačí mu jen přidělat nějakou oporu a budete mít krásnou malou úrodu na průběžné ujídání, při kterém si užijete chuť, jakou vám zelenina z obchodu nenabídne. Ať už to budou kuličky dřeňového hrášku, nebo lusky hrášku cukrového, které se dají konzumovat celé.“

Cuketka radí pojmout pěstování jedlých bylinek, jahod či zeleniny čistě...
Do průměrného truhlíku (tedy zhruba 80cm délky) se krásně vejdou tři...
Pan Cuketka radí zasadit do truhlíku na balkon i hrášek, ať už dřeňový nebo...
Brambory vám i v pytli od brambor či obilí vyrostou spolehlivě.

Nádoby nejsou tak důležité, soustřeďte se na kvalitní substrát a zdravé silné sazenice vhodné do nádob. Třeba brambory vám klidně vyrostou i v pytli od brambor. Radí z vlastní zkušenosti foodbloger pan Cuketka.

Podle Martina Kuciela má pěstování větší smysl na balkoně, který je alespoň z části orientovaný na jih a je chráněný před větrem. Pokud je balkon vystavený přímo na jih a praží na něj sluníčko, potřebují rostliny v létě aspoň mírné zastínění.

Další praktické tipy pro pěstování na balkoně najdete ve videu (více zde):

Co z ovoce, zeleniny i bylinek je vhodné pěstovat na balkoně vzhledem k jeho orientaci na sever, východ, jih či západ, se dozvíte ještě začátkem března.

Autor:




Nejčtenější

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.