Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pozor na piniové oříšky. Levné směsi vám ochromí chuťové buňky

aktualizováno 
Pochoutka, kterou uzobáváte u televize, vám může zkazit chuť na řadu dní až týdnů. Přibývá případů, kdy piniové oříšky změní vnímání chuti potravin i nápojů. Všechno pak chutná hořce.

Piniové oříšky nejsou nic jiného než semínka pinií. Některé druhy vám ale mohou zkazit chuť | foto: Profimedia.cz

Možná jste to už zažili i sami. Pochutnáváte si na piniových oříšcích či pochutinách, které je obsahují, a najednou pocítíte hořkou až kovovou pachuť. Přetrvává několik dní a dokonce až dva týdny. Poté sama od sebe odezní. V zahraničí tento problém také zaregistrovali a označili ho jako Pine Nut Syndrome, tedy syndrom piniového oříšku.

Místo pochutnání šest dní hnusné chuti

Zjistilo se, že za problém zřejmě může nejedlý druh piniových oříšků přimíchaný do některých směsí.

Přidejte piniové oříšky
Piniové oříšky patří mezi oblíbené pochoutky, přimíchané nejedlé druhy ám ale ochromí chuťové buňky
Piniové oříšky patří mezi oblíbené pochoutky. I v kvalitní směsi se ale může objevit pinie z nejedlého druhu, který vám ochromí chuťové buňky

Piniové oříšky patří mezi oblíbené pochoutky. I v kvalitní směsi se ale může objevit pinie z nejedlého druhu, která ochromí chuťové buňky.

Tento jev potvrdil i food bloger Cuketka, stejně jako jeho čtenáři. "Šest dní hnusné chuti. Voda hořká, víno jakoby zkažené. Sýry nepoživatelné, sladkosti na vyplivnutí. První sousto se vždy tvářilo, že už pine nut syndrome odezněl, ale poté se kovově nepříjemná chuť vrátila. Pomáhalo jen solené až přesolené: chipsy, hranolky plus tuna soli," popisuje svoje zkušenosti v diskusi uživatelka Dani.

Vysvětlení se hledá těžko. "Do naší ordinace zatím žádný pacient s těmito obtížemi nepřišel. Piniové oříšky jsou semena borovic, proto je možné, že reakci vyvolají obsažené silice. Nebo mohou za změnu chuti alkaloidy, které znecitliví chuťové pohárky," míní Marta Václavíková, otorinolaringoložka z Prahy 12.

Změna chuti je možná i z kyselé na sladkou

Změnu chuti po požití konkrétní potraviny vědci zaznamenali také u "miracle fruit". Díky tomuto exotickému druhu ovoce si například pochutnáte i na citronu, protože vám bude chutnat jako sladká mandarinka. Viz článek Miracle fruit - ovoce, díky kterému i citron chutná sladce.

Pachuť nezpůsobují jen oříšky z Číny

Současný stav výzkumů zatím potvrdil, že chuťově jsou relativně bezpečné oříšky pocházející ze Středomoří, zatímco velký podíl nejedlých druhů Pinus armandii se objevil ve směsích z Číny

 I vědci z firmy Nestle prokázali, že za hořkou pachuť mohou většinou právě Pinus armandii, drobné, původem čínské oříšky oválného tvaru s tmavou špičkou. Upozornil je na ně zahraniční server The Great Pine Nut Mystery.

Jeho autorka Grace pochází ze Singapuru a v současné době studuje v Holandsku problematiku smyslového vnímání. Grace pátrala po záhadě hořké chuti v piniových oříšcích a zkoumala jednotlivé druhy. Nechávala si posílat reference z mnoha zemí světa a sestavovala statistiku závadných balení a zemí, kde byly oříšky nakoupeny. Mezi relativně bezpečné druhy podle ní patří  Pinus gerardiana, Pinus koraiensisPinus sibiricaPinus pinea.

Pokud tedy nechcete riskovat ztrátu chuti na pár dní i déle, pečlivě čtěte etikety na obalech. I když, někdy se stane i to, že pocit hořkosti se dostaví jen u poloviny balíčku oříšků, zatímco druhá půlka ponechá vaše chuťové buňky v normálu.

V komentářích pod články zahraničního blogu se ale objevují stížnosti například i na směs piniových oříšků původem z Koreje nebo z Ruska. Nejedlé Pinus armandii se už totiž evidentně ocitají i ve směsi kvalitních pinií. Oříšky leckdy pocházejí z různých částí světa a během dlouhé cesty k odběrateli se zřejmě mohou promíchat ve skladech či balírnách. 

Autoři:




Nejčtenější

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.