Fotografka a dvojnásobná maminka Petra Novotná dokazuje, že spoustu dobrot, za které běžně utrácíme, si můžeme levněji a lépe připravit doma. A čerstvé. A klidně společně s dětmi, které se díky tomu už nebudou vaření bát.
Jak upéct skvělé pita placky |
Vyzkoušejte si podle Petřina vychytaného návodu upéct domácí pita placky, malé lehoučké bochánky, uvnitř duté, a tak akorát do ruky. Různě plněné jsou ideální rodinnou večeří. A nebo poslouží - neplněné - jako příloha.
A je jedno, jestli propadnete právě arabskému pita chlebu, indickým plackám naan či paratha, nebo třeba italské focaccie (recept zde). Všechno to jsou chlebové placky, i když každá trochu jiná. V cizích zemích prostě není placatý chleba nijak výjimečný.
Příprava pita placek krok za krokem
Petřin návod je triviální, popsaný tak, aby podle něj mohly v kuchyni skutečně pracovat i děti. Takže nejprve si samozřejmě připravte ingredience, jejichž seznam najdete v boxu vlevo, kuchyňské náčiní a můžete začít.
Ingredience na 8 pita chlebů:240 g hladké mouky 240 g celozrnné špaldové mouky 1 balíček sušeného droždí 270 ml vlažné vody 2 lžičky soli 1 lžička třtinového cukru 280 ml mléka 4 lžíce olivového oleje |
Ze všeho nejdřív smíchejte v misce obě mouky, droždí, sůl i cukr.
Přidejte olivový olej a zahřáté mléko a dejte těsto uhníst do kuchyňského robotu. Pokud nemáte robot, těsto budete muset uhníst ručně - děti v tento moment o tento krok poprosí maminku, protože je to poměrně pracné. Dítě vás ale může zkusit na chvilku vystřídat, díky tréninku to pak časem zvládne samo.
Jakmile těsto drží pohromadě a odlepuje se od stěn misky, je připraveno na kynutí.Přikryjte ho tedy v misce utěrkou a uložte někam do tepla, třeba na topení, ale můžete ho nechat stát i na lince. Vydržte zhruba hodinu, než nabyde.
Pak posypte pracovní plochu (nebo vál) moukou a vykynuté těsto na ni vyklopte. Kdyby se lepilo na stěny mísy, pomozte si navlhčenou stěrkou.
Hroudu těsta rozdělte na 8 zhruba stejných dílů a válečkem rozválejte placičky vysoké zhruba 5 milimetrů až centimetr. Nesmí totiž být moc tenké, jinak se nenafouknou. Současně by ale neměly být moc silné, protože byste místo dutých kapsiček upekli obyčejné houstičky. I když také dobré.
Petra Novotná |
Dva plechy pak vyložte pečicím papírem, na každý z nich opatrně přeneste 4 placičky, zakryjte je čistou utěrkou a nechte je na plechu ještě 15 minut odpočívat. Ještě trochu nakynou a v troubě se budou lépe nafukovat.
Mezitím rozpalte troubu na vysokou teplotu, ideálně na 250 stupňů. Jakmile je připravená, rychle do trouby vsuňte první plech s plackami a pečte je asi 5 až 10 minut, nebo dokud nejsou zlaté. V ideálním případě by se měly nafouknout.
Po upečení plech s plackami vytáhněte a troubu nechte znovu roztopit na 250 stupňů, protože při vytahování první várky se vzduch uvnitř dost ochladil. Teprve pak dejte do trouby upéct placky na druhém plechu. Hotové chleby zatím zabalte do utěrky a počkejte, až vychladnou. Nebudou pak křupavé, ale půjdou lépe naříznout a plnit. Vším, na co budete mít chuť.
Těsto na italskou placku focaccia si můžete vyzkoušet připravit podle Itala Emanuela Ridiho. Je stejné jako na pizzu:
29. srpna 2010 |