Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pita placky zvládnete upéct doma, i s dětmi. Nemůže to být jednodušší

aktualizováno 
Pita chleba není žádný vysoký bochník, ze kterého se dají krájet krajíce. Zkuste ho ale při pečení sledovat, jak se v rozpálené troubě zničehonic nafoukne jako polštářek. Když ho vychladlý rozkrojíte, dá se jednoduše plnit zeleninou, masem nebo třeba pomazánkou. A když to nevyjde a při pečení se nenafoukne, dá se z něj uždibovat.

Aby byly pita placky hodně tvárné, je nejlepší zabalit je po vytažení z trouby do utěrky. Zapaří se, nejsou potom tak křupavé a dají se hezky plnit. | foto: Petra Novotná

Fotografka a dvojnásobná maminka Petra Novotná dokazuje, že spoustu dobrot, za které běžně utrácíme, si můžeme levněji a lépe připravit doma. A čerstvé. A klidně společně s dětmi, které se díky tomu už nebudou vaření bát.

Jak upéct skvělé pita placky

Vyzkoušejte si podle Petřina vychytaného návodu upéct domácí pita placky, malé lehoučké bochánky, uvnitř duté, a tak akorát do ruky. Různě plněné jsou ideální rodinnou večeří. A nebo poslouží - neplněné - jako příloha.

A je jedno, jestli propadnete právě arabskému pita chlebu, indickým plackám naan či paratha, nebo třeba italské focaccie (recept zde). Všechno to jsou chlebové placky, i když každá trochu jiná. V cizích zemích prostě není placatý chleba nijak výjimečný.

Příprava pita placek krok za krokem

Petřin návod je triviální, popsaný tak, aby podle něj mohly v kuchyni skutečně pracovat i děti. Takže nejprve si samozřejmě připravte ingredience, jejichž seznam najdete v boxu vlevo, kuchyňské náčiní a můžete začít.

Ingredience na 8 pita chlebů:

240 g hladké mouky

240 g celozrnné špaldové mouky

1 balíček sušeného droždí

270 ml vlažné vody

2 lžičky soli

1 lžička třtinového cukru

280 ml mléka

4 lžíce olivového oleje

Ze všeho nejdřív smíchejte v misce obě mouky, droždí, sůl i cukr.

Přidejte olivový olej a zahřáté mléko a dejte těsto uhníst do kuchyňského robotu. Pokud nemáte robot, těsto budete muset uhníst ručně - děti v tento moment o tento krok poprosí maminku, protože je to poměrně pracné. Dítě vás ale může zkusit na chvilku vystřídat, díky tréninku to pak časem zvládne samo.

Jakmile těsto drží pohromadě a odlepuje se od stěn misky, je připraveno na kynutí.Přikryjte ho tedy v misce utěrkou a uložte někam do tepla, třeba na topení, ale můžete ho nechat stát i na lince. Vydržte zhruba hodinu, než nabyde.

Pak posypte pracovní plochu (nebo vál) moukou a vykynuté těsto na ni vyklopte. Kdyby se lepilo na stěny mísy, pomozte si navlhčenou stěrkou.

Hroudu těsta rozdělte na 8 zhruba stejných dílů a válečkem rozválejte placičky vysoké zhruba 5 milimetrů až centimetr. Nesmí totiž být moc tenké, jinak se nenafouknou. Současně by ale neměly být moc silné, protože byste místo dutých kapsiček upekli obyčejné houstičky. I když také dobré.

Petra Novotná

Vystudovaná počítačová grafička a máma dvou dětí, kterou na mateřské začalo bavit vaření. Objevovala nové suroviny a jídla, začala své výtvory fotit a založila blogy Kuchařinka.cz a Natalířek.cz, kde vaří především s dětmi a pro děti. Do svých snah totiž zapojila i své potomky, Lindu a Vojtu.

Petra Novotná, která ´vaří s dětmi a pro děti´, autorka stejnojmenné kuchařky
Titulní strana knihy Petry Novotné: Vaříme s dětmi a pro děti

Dva plechy pak vyložte pečicím papírem, na každý z nich opatrně přeneste 4 placičky, zakryjte je čistou utěrkou a nechte je na plechu ještě 15 minut odpočívat. Ještě trochu nakynou a v troubě se budou lépe nafukovat.

Mezitím rozpalte troubu na vysokou teplotu, ideálně na 250 stupňů. Jakmile je připravená, rychle do trouby vsuňte první plech s plackami a pečte je asi 5 až 10 minut, nebo dokud nejsou zlaté. V ideálním případě by se měly nafouknout.

Po upečení plech s plackami vytáhněte a troubu nechte znovu roztopit na 250 stupňů, protože při vytahování první várky se vzduch uvnitř dost ochladil. Teprve pak dejte do trouby upéct placky na druhém plechu. Hotové chleby zatím zabalte do utěrky a počkejte, až vychladnou. Nebudou pak křupavé, ale půjdou lépe naříznout a plnit. Vším, na co budete mít chuť.

Těsto na italskou placku focaccia si můžete vyzkoušet připravit podle Itala Emanuela Ridiho. Je stejné jako na pizzu:

Autoři:




Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Další z rubriky

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.