Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Soutěž v pojídání chilli vyhrál v Praze muž přezdívaný Ďábel

  1:00aktualizováno  1:00
Na akci "Plechová huba" se v sobotu v pražském Futuru pustilo dvacet soutěžících do pojídání kořeněných jídel. A to hned v několika kolech, ze kterých postupně vypadávali. Účastníci se ovšem nesměli napít mléka, které stabilizuje pálivost a uklidňuje žaludek, jinak skončili. Soutěž vyhrál Jiří Loffler přezdívaný "666", tedy Ďábel.

Vítěz soutěže Jiří Loffler | foto: Jiří Endršt

Všech dvacet přihlášených odvážlivců byli muži. Pátý ročník soutěžě byl rozdělen do tří bloků, v každém se konzumovaly tři pokrmy a u každého z nich se stupňovala pálivost. Do finálového kola se probojovali tři soutěžící.

SHU = jednotka pálivosti

SHU je jednotka pálivosti podle Scovilleovy stupnice. Počet jednotek určuje obsah kapsaicinu, který způsobuje pálení stimulací receptorů nervových zakončení jazyka. Pro představu papričky jalapeňo či tabasco, známá pálivá omáčka, mají maximálně pouhých 8 000 SHU. (K čemu odborníci přirovnávají konzumaci pálivých papriček čtěte zde.)             Zdroj: Wikipedie

Třetí skončil Petr Habrda, který odpadl po ochutnání extraktu o síle 6 300 000 SHU.  Dva zbývající finalisty už čekalo jen ochutnání silně pálivého extraktu z USA.

Tento produkt s nálepkou biohazard, o síle neuvěřitelných 9 000 000 SHU, se na soutěži, a zřejmě v Česku vůbec, ochutnal poprvé. To byla dle moderátorů chvíle, kvůli které všichni soutěžící museli před zahájením podepsat, že se účastní na vlastní nebezpečí. Organizátor Martin Fejt také uvedl, že tento produkt není možné v Česku sehnat, dovezen byl speciálně kvůli soutěži.

Plechová huba 2013

Přestože oba pánové tento ohnivý extrakt zvládli pozřít, první, kdo to vzdal a napil se mléka, byl Pavel Šesták. Skončil tak druhý. První se umístil Jiří Loffler, který se do soutěže přihlásil pod přezdívkou "666", tedy Ďábel. A svému jménu také dostál.

Soutěže se zúčastnil i dlouholetý šampión Jan Bruncko, který Plechovou hubu opakovaně vyhrával. Druhý se umístil i v letošní soutěži Chilližroutů v Brně. Nakonec neočekávané vypadl po pálivé polévce, přestože byl favoritem organizátora soutěže Martina Fejta.

"Vypadl jsem, protože se do mě jídlo už nevešlo. Polévku už jsem prostě nemohl. Nelituji toho, že jsem vypadl, u posledních kol mě hřálo u srdce, že to nejsem já, kdo musí jíst ty sajrajty," prohlásil Bruncko po vypadnutí. Není si jistý, zda se podobné soutěže ještě zúčastní, své už dokázal.

Na přípravu byl dle kuchařů nejnáročnější pokrm zvaný windaloo, klasické indické jídlo s kari s přidaným extraktem, to aby to pořádně pálilo. Kuchaři museli mít při přípravě tohoto pokrmu povinně nejen rukavice, ale i roušku.

Zajímavá byla také příprava čokoládového pokrmu. Ten se skládal z čokolády s rozmixovanými papričkami. Kuchařka se přiznala, že ji po vaření pálilo celé tělo.

Autoři:




Nejčtenější

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Další z rubriky

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.