Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Počítač vám může každý den připravit čerstvý jogurt. Nebo kvásek

aktualizováno 
Ve většině domácností běží počítač téměř nonstop. A při jeho provozu vzniká spousta odpadního tepla. Proč ho nevyužít nějakým praktickým způsobem. Vyrobte si domácí jogurt nebo kvásek pro pečení žitného chleba.

USB ohříváček na kávu: během pracovní doby máte jogurt připravený. | foto: Marek Burza

Kdo si doma vyrábí jogurt bez jogurtovače, nejvíce bojuje s tím, jak mu zajistit teplotu kolem 40 °C. Lidé na to jdou různě. Někdo nastavuje na minimální ohřev troubu, což je docela neekonomické. Je zbytečné vyhřívat kvůli několika skleničkám tak velký prostor po dobu několika hodin, které jogurtové kultury potřebují k životu.

Jak na jogurt

Zahřejte čerstvé mléko na 40 °C a vmíchejte do něj živou kulturu z jogurtu. Oblíbené bývají například Hollandia či Choceňský. Sklenici zavíčkujte a nechte 5–10 hodin v teplotě kolem 40 °C (maximálně 48 °C, pak kultura uhyne), dokud mléko nezhoustne do jogurtové konzistence.

Během topné sezony lze použít radiátory ústředního topení. Kde hřejí příliš, sklenice s jogurtem se podkládají třeba utěrkou. Některé hospodyně ohřejí vodu v hrnci na 45 °C, vloží skleničky s jogurtovou náplní a zabalí hrnec do peřin. Dříve to měly hospodyně jednodušší. Vařilo se na sporáku na uhlí nebo dřevo a tam se vždy našlo teplé místečko, kde se jogurtovým kulturám daří.

Nedávno se ale v internetových diskusích objevil nápad, jak si geniálně pomoci díky přesycení našich domácností technikou. Zkuste si sáhnout například na internetový modem, který máte doma připojený do telefonní zásuvky. Zjistíte, že až nezdravě topí. A je škoda toho tepla nevyužít. Dáte na něj sklenici se základem jogurtu a za několik hodin máte domácí příjemně nakyslý jogurt k použití.

Vyzkoušeli jsme to na vlastní kůži a opravdu to funguje. Modem Huawei je poměrně chladný, proces tvorby jogurtu trval celou noc, zato starší D-link topil jako radiátor a jogurt byl za šest hodin hotový.

Modemy hřejí víc, než je zdrávo. Můžeme proto využít přebytečného tepla.

Modemy hřejí víc, než je zdrávo. Můžeme proto využít přebytečného tepla.

Stejně tak jsme vyzkoušeli použití USB ohřívátka na kávu. Jejich výrobci uvádějí, že kávu udrží na teplotě 50–60 °C. Tento údaj je naprosté sci-fi, většina z těch, která jsme měli možnost vyzkoušet, hřeje tak, že na plotýnce klidně udržíte ruku. Ale to je ideální teplota pro jogurtovou kulturu.

Pomocí tohoto "udělátka" si tak můžete i v práci vyrobit zdravou snídani. Do lahvičky nalijte mléko, do něho vmíchejte lžičku jogurtu, zahřejte a rozmíchejte. Během pracovní doby pak nechte skleničku stát a než půjdete domů, budete mít hotovo a můžete si ho schovat do ledničky. Další den ráno pak postup zopakujete: z vyrobeného jogurtu odebere očkování pro novou várku a zbytek sníte.

Podobně můžete tepla využít i při přípravě kvásku, který je potřeba k pečení žitného chleba – ten potřebuje teploty kolem 30 °C. Informace k přípravě chleba najdete zde

Autor:




Nejčtenější

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe, aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.