Návod: Jak vykuchat a naporcovat vánočního kapra - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podrobný manuál, jak rozporcovat vánočního kapra s minimem námahy

  7:29
Každý kuchař přistupuje s přípravě jinak. Nabídneme vám dva různé způsoby, vyberte si sami, který bude nejvíc vyhovovat.
Jak vykuchat kapra | (1:08) | video: Makro

V kádi před nákupním střediskem máte dvě možnosti: buď si necháte kapra klepnout a odšupit, anebo kvůli dětem koupíte kapra živého. Pak bude chvíli ještě okupovat vanu a na vás bude, abyste ho zabili, vykuchali a vyfiletovali.

Jak ho vykuchat, abyste mu nepropíchli žluč, najdete na úvodním videu.

Začněte od ocasu špičkou nože, ideálním místem, kde špička nože vnikne do kůže, je řitní otvor. Zajeďte do břišní dutiny jenom tolik, abyste nepoškodili vnitřnosti a hlavně nepropíchli žluč. Úskalím je oblast mezi břišními ploutvemi, nožem musíte manévrovat přesně mezi nimi, jinak narazíte na kost.

Rukou vnitřnosti uvolněte od stěny břišní dutiny a nakonec nožem oddělte u hlavy od páteře. Z vnitřností odstraňte střívko a žluč.

Při kuchání postupujte od ocasu k hlavě.

Opatrně vyjměte vnitřnosti.

Vyjměte střívko.

Tady je žluč. Opatrně, ať ji neproříznete.

Vyfiletování

Daleko zajímavější je sledovat, jak jednotliví kuchaři přistupují ke zbytku "operace". Například šéfkuchař Radek Šubrt, ikona projektu Ryba domácí na kurzech, které pořádá pro profesionální kuchaře, porcuje kapra i s kůží a odřízne ji až nakonec. Kuchař z velkoobchodu Makro naopak kůží bude začínat.

Na postup vyfiletování ryby podle Radka Šubrta se podívejte v předchozím článku.

Prořízněte hřbet podél páteře

Podél žeber odřezávejte maso

Zbytek masa se dořízne k ocasu

Udělejte řez z boku podél páteře a ostřím nože kopírujte silné kosti od hlavy směrem k ocasu, to znamená asi do dvou třetin, kde žebra končí. Pak si kapra opět "přiklopíte" a doříznete filet podél páteře až k ocasu.

Kuchaři v Makru při samotném filetování postupují jinak. Kapra rozpůlí podél páteře a přeříznou páteřní kosti a ty pak dodatečně vyříznou. Tento postup se více podobá Šubrtovu postupu při filetování pstruha.

Filet prořezávejte i s páteřními kostmi až k ocasu.

Filet si přidržujte naplocho.

Podřízněte páteřní kosti.

Dostanete skoro čistou půlku kapra.

Důvod může být jednoduchý. Zatímco výrobky z Makra mají profesionálním kuchařům sloužit jako univerzální polotovar, šikovný kuchař v hospodě si poradí i s prořezy a naplánuje si jídelní lístek tak, aby je využil třeba na polévku a další laskominy. A hlavně: každý kuchař má svoji naučenou metodu a používá to, co mu jde rychleji.

Metodu si můžete zkontrolovat na následujícím videu.

Jak nejsnáze vyfiletovat kapra | (1:14) | video: Makro

Zbavení kůže

Nařízněte kůži směrem od hlavy.

Tlačte nůž směrem ke kůži a opatrně ji sundávejte.

Jakmile bude kůže uvolněná po celé šířce, lze ji strhnout i ze zbytku těla.

I tady se metody liší. Při "Makropostupu" se kůží začíná. Proříznete kůži směrem od hlavy a kolem žaber až k ocasu, podél hlavy kůži opatrně oddělte od masa. Jakmile budete mít oddělený větší kus, abyste ho mohli uchopit, můžete kůži strhnout.

Na celý postup se můžete podívat na videu.

Jak stáhnout z kapra kůži | (0:39) | video: Makro

Pokud vám vyhovuje styl "Reku, trhej" podle postupu na videu, nemusíte číst tento odstavec. Jestli jste ale dali přednost  metodě sundávání kůže nakonec, platí pro vás velké upozornění.

Začněte od ocasu. Zhruba centimetr od jeho konce prořízněte maso až ke kůži. Pak vezměte papírovou utěrku (kapr ďábelsky klouže) do levé ruky a přidržujte kůži. Pravou opatrně kývavým pohybem řezejte dál (leváci samozřejmě naopak).

Od ocasu shora nařízněte maso a nožem vodorovně řežte podél kůže.

Jakmile to půjde, pevně chyťte kapra za ocas.

Plochou nože tlačte ke stolu.

Nůž si postavte co nejvíce "naplacato" k prkýnku. A šmidlejte jakoby po zemi, rovnoběžně s krájecí deskou. Nula stupňů je ideální styl. V okamžiku, kdy nůž jen trochu nakloníte, hrozí, že kůži proříznete. Lépe se stahují lysci, kůže je přece jen silnější, u šupináčů daleko víc hrozí, že se kůže protrhne.

Sundávat kůži z hotového rybího filetu je nimračka, proto to nikdo nechce dělat a v obchodě kapra bez kůže prakticky neseženete. U kapra šupináče stahování klidně můžete vynechat. Má tenkou kůži, lze ji konzumovat i za studena. Lysec má kůži silnější, tam je lepší kůži sundat.

Který způsob vám víc vyhovuje?

Dáváte přednost filetování podle Šubrta, anebo podle Makra?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 14. ledna 2012. Anketa je uzavřena.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025