Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Konec nudy na talíři. Lyonské brambory jsou jednoduché a rychlé

aktualizováno 
Možná to znáte. Pořád dokola doma opakujeme ty samé přílohy: Brambory vařené, kaše, rýže, těstoviny... Přitom jen tak mimochodem utrousí Zdeněk Pohlreich tip na přílohu, která se bude hodit ke všem minutkovým masům. Ač je v pořadu Teď vaří šéf! nabídne ke kachním prsíčkům.

„Drůbež není jen kuře,“ připomíná Šéf. Proto si vybere k dnešnímu vaření i křepelku, perličku a kachnu. A tu poslední rozebere natřikrát. Nejdříve ukáže, jak se připravuje tak trochu pozapomenutá polévka kaldoun, v praxi ukáže, jak se konfituje v sádle a použije k tomu stehýnka. Za zmínku stojí, jak se zachová k zelí, které nechá na pánvi zkaramelizovat. Jako lahůdku využije i kachní játra, které opeče s vyškvařeným kachním sádlem a využije jako svačinovou chuťovku, která božsky chutná na čerstvém chlebu.

Fotogalerie

Nesmí chybět ani kachní prsíčka, která se pečou jako vysoký steak. Pohlreich klasicky začne kůží dolů a nechá vypéct tuk. 

A mezitím, než budou prsa skrz, trochu sádla odlije na druhou pánev a nakrájí do ní na tenké plátky syrové brambory. „Jsou celé oblasti ve Francii, kde se nevaří na ničem jiném než na sádle a nemyslím si, že ty lidi tam žijou o tolik horší život než my,“ vtipkuje Pohlreich.

Pak ovšem ukončí komické okénko a pokračuje už opět didakticky. „Klaďte na pánev jedno kolečko po druhém, aby se všechny dotýkaly dna, aby se neslepily,“ upozorňuje.

Když se začnou brambory opékat přihodíte nadrobno nakrájenou šalotku, osolíte, opepříte, přidáte trochu tymiánu. Až v polovině procesu přidáte pár plátků česneku, aby se nestačil připálit.

Protože syrové brambory se přece jen trochu déle opékají než změknou, stihnete mezitím dotáhnout maso, vyndat je ven na talíř nechat odpočinout. A než se brambory dodělají, můžete na pánvi z výpeku udělat šťávu tak, že přidáte třeba trošku balzamikového octa. Pohlreich měl zbytek výpeku z kachny, ale vy se nemusíte vázat na kachnu. Použijte třeba některou z omáček, o kterých se mluvilo v jednou z minulých dílů (více zde).

Nakonec do brambor vmícháte trošku pažitky, prsa nakrájíte na plátky a můžete podávat. Na drůbeží recepty ze série Teď vaří šéf! se můžete podívat na Primě v neděli v podvečer.

Autor:




Nejčtenější

Děti si vyřezaly flétny z mrkve.
VIDEO: Děti zahrály na charitativním koncertě na nástroje ze zeleniny

Polské děti podstupující léčbu rakoviny zahrály v neděli na charitativním koncertu na jednoduché nástroje, které si samy vyrobily ze zeleniny. Navíc jim to...  celý článek

Dva týdny stará štěňátka chovu Vives Bohemia
Srbský honič je poklidný společník i náruživý lovec vhodný pro myslivce

Toto balkánské plemeno je vytrvalým lovcem a věrným společníkem svého pána. Je to velmi odolný a zdravý pes, který hravě zvládá složité terény, které mu...  celý článek

Na každý povrch dnes existují specializované přípravky, někdy si však poradíte...
Předvánoční úklid podle našich babiček. Osm tipů na čistou domácnost

Předvánoční úklid začíná strašit. Ne každý je však ochoten používat současné chemické „dryjáky“, radši by postupoval podle tradic našich prababiček. Jde to...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.