Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Konec nudy na talíři. Lyonské brambory jsou jednoduché a rychlé

aktualizováno 
Možná to znáte. Pořád dokola doma opakujeme ty samé přílohy: Brambory vařené, kaše, rýže, těstoviny... Přitom jen tak mimochodem utrousí Zdeněk Pohlreich tip na přílohu, která se bude hodit ke všem minutkovým masům. Ač je v pořadu Teď vaří šéf! nabídne ke kachním prsíčkům.

„Drůbež není jen kuře,“ připomíná Šéf. Proto si vybere k dnešnímu vaření i křepelku, perličku a kachnu. A tu poslední rozebere natřikrát. Nejdříve ukáže, jak se připravuje tak trochu pozapomenutá polévka kaldoun, v praxi ukáže, jak se konfituje v sádle a použije k tomu stehýnka. Za zmínku stojí, jak se zachová k zelí, které nechá na pánvi zkaramelizovat. Jako lahůdku využije i kachní játra, které opeče s vyškvařeným kachním sádlem a využije jako svačinovou chuťovku, která božsky chutná na čerstvém chlebu.

Fotogalerie

Nesmí chybět ani kachní prsíčka, která se pečou jako vysoký steak. Pohlreich klasicky začne kůží dolů a nechá vypéct tuk. 

A mezitím, než budou prsa skrz, trochu sádla odlije na druhou pánev a nakrájí do ní na tenké plátky syrové brambory. „Jsou celé oblasti ve Francii, kde se nevaří na ničem jiném než na sádle a nemyslím si, že ty lidi tam žijou o tolik horší život než my,“ vtipkuje Pohlreich.

Pak ovšem ukončí komické okénko a pokračuje už opět didakticky. „Klaďte na pánev jedno kolečko po druhém, aby se všechny dotýkaly dna, aby se neslepily,“ upozorňuje.

Když se začnou brambory opékat přihodíte nadrobno nakrájenou šalotku, osolíte, opepříte, přidáte trochu tymiánu. Až v polovině procesu přidáte pár plátků česneku, aby se nestačil připálit.

Protože syrové brambory se přece jen trochu déle opékají než změknou, stihnete mezitím dotáhnout maso, vyndat je ven na talíř nechat odpočinout. A než se brambory dodělají, můžete na pánvi z výpeku udělat šťávu tak, že přidáte třeba trošku balzamikového octa. Pohlreich měl zbytek výpeku z kachny, ale vy se nemusíte vázat na kachnu. Použijte třeba některou z omáček, o kterých se mluvilo v jednou z minulých dílů (více zde).

Nakonec do brambor vmícháte trošku pažitky, prsa nakrájíte na plátky a můžete podávat. Na drůbeží recepty ze série Teď vaří šéf! se můžete podívat na Primě v neděli v podvečer.

Autor:




Nejčtenější

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Krajta si pochutnala na tenisovém míčku, na veterinární klinice ho z ní opatrně...
VIDEO: Krajta si omylem pochutnala na tenisáku, pomohli jí s ním ven

Nikdo už nezjistí, jestli šlo o nešťastnou náhodu, nebo jasný úmysl. Krajta, která se zatoulala na zahradu rezidence v australském Queenslandu, si každopádně...  celý článek

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.