Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Konec nudy na talíři. Lyonské brambory jsou jednoduché a rychlé

aktualizováno 
Možná to znáte. Pořád dokola doma opakujeme ty samé přílohy: Brambory vařené, kaše, rýže, těstoviny... Přitom jen tak mimochodem utrousí Zdeněk Pohlreich tip na přílohu, která se bude hodit ke všem minutkovým masům. Ač je v pořadu Teď vaří šéf! nabídne ke kachním prsíčkům.

„Drůbež není jen kuře,“ připomíná Šéf. Proto si vybere k dnešnímu vaření i křepelku, perličku a kachnu. A tu poslední rozebere natřikrát. Nejdříve ukáže, jak se připravuje tak trochu pozapomenutá polévka kaldoun, v praxi ukáže, jak se konfituje v sádle a použije k tomu stehýnka. Za zmínku stojí, jak se zachová k zelí, které nechá na pánvi zkaramelizovat. Jako lahůdku využije i kachní játra, které opeče s vyškvařeným kachním sádlem a využije jako svačinovou chuťovku, která božsky chutná na čerstvém chlebu.

Fotogalerie

Nesmí chybět ani kachní prsíčka, která se pečou jako vysoký steak. Pohlreich klasicky začne kůží dolů a nechá vypéct tuk. 

A mezitím, než budou prsa skrz, trochu sádla odlije na druhou pánev a nakrájí do ní na tenké plátky syrové brambory. „Jsou celé oblasti ve Francii, kde se nevaří na ničem jiném než na sádle a nemyslím si, že ty lidi tam žijou o tolik horší život než my,“ vtipkuje Pohlreich.

Pak ovšem ukončí komické okénko a pokračuje už opět didakticky. „Klaďte na pánev jedno kolečko po druhém, aby se všechny dotýkaly dna, aby se neslepily,“ upozorňuje.

Když se začnou brambory opékat přihodíte nadrobno nakrájenou šalotku, osolíte, opepříte, přidáte trochu tymiánu. Až v polovině procesu přidáte pár plátků česneku, aby se nestačil připálit.

Protože syrové brambory se přece jen trochu déle opékají než změknou, stihnete mezitím dotáhnout maso, vyndat je ven na talíř nechat odpočinout. A než se brambory dodělají, můžete na pánvi z výpeku udělat šťávu tak, že přidáte třeba trošku balzamikového octa. Pohlreich měl zbytek výpeku z kachny, ale vy se nemusíte vázat na kachnu. Použijte třeba některou z omáček, o kterých se mluvilo v jednou z minulých dílů (více zde).

Nakonec do brambor vmícháte trošku pažitky, prsa nakrájíte na plátky a můžete podávat. Na drůbeží recepty ze série Teď vaří šéf! se můžete podívat na Primě v neděli v podvečer.

Autor:




Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.