Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Konec nudy na talíři. Lyonské brambory jsou jednoduché a rychlé

Možná to znáte. Pořád dokola doma opakujeme ty samé přílohy: Brambory vařené, kaše, rýže, těstoviny... Přitom jen tak mimochodem utrousí Zdeněk Pohlreich tip na přílohu, která se bude hodit ke všem minutkovým masům. Ač je v pořadu Teď vaří šéf! nabídne ke kachním prsíčkům.

„Drůbež není jen kuře,“ připomíná Šéf. Proto si vybere k dnešnímu vaření i křepelku, perličku a kachnu. A tu poslední rozebere natřikrát. Nejdříve ukáže, jak se připravuje tak trochu pozapomenutá polévka kaldoun, v praxi ukáže, jak se konfituje v sádle a použije k tomu stehýnka. Za zmínku stojí, jak se zachová k zelí, které nechá na pánvi zkaramelizovat. Jako lahůdku využije i kachní játra, které opeče s vyškvařeným kachním sádlem a využije jako svačinovou chuťovku, která božsky chutná na čerstvém chlebu.

Nesmí chybět ani kachní prsíčka, která se pečou jako vysoký steak. Pohlreich klasicky začne kůží dolů a nechá vypéct tuk. 

A mezitím, než budou prsa skrz, trochu sádla odlije na druhou pánev a nakrájí do ní na tenké plátky syrové brambory. „Jsou celé oblasti ve Francii, kde se nevaří na ničem jiném než na sádle a nemyslím si, že ty lidi tam žijou o tolik horší život než my,“ vtipkuje Pohlreich.

Pak ovšem ukončí komické okénko a pokračuje už opět didakticky. „Klaďte na pánev jedno kolečko po druhém, aby se všechny dotýkaly dna, aby se neslepily,“ upozorňuje.

Když se začnou brambory opékat přihodíte nadrobno nakrájenou šalotku, osolíte, opepříte, přidáte trochu tymiánu. Až v polovině procesu přidáte pár plátků česneku, aby se nestačil připálit.

Protože syrové brambory se přece jen trochu déle opékají než změknou, stihnete mezitím dotáhnout maso, vyndat je ven na talíř nechat odpočinout. A než se brambory dodělají, můžete na pánvi z výpeku udělat šťávu tak, že přidáte třeba trošku balzamikového octa. Pohlreich měl zbytek výpeku z kachny, ale vy se nemusíte vázat na kachnu. Použijte třeba některou z omáček, o kterých se mluvilo v jednou z minulých dílů (více zde).

Nakonec do brambor vmícháte trošku pažitky, prsa nakrájíte na plátky a můžete podávat. Na drůbeží recepty ze série Teď vaří šéf! se můžete podívat na Primě v neděli v podvečer.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025