Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich pitval kuře na roládu. Nás tím naučil, jak šetřit domácí rozpočet

aktualizováno 
Proč kupovat kuřecí prsa za sto padesát, když můžete koupit celé kuře za třetinu a během deseti minut ho zužitkovat celé? Od prsou až po skelet a křídla na polévku. To je praktickým poselstvím zkoušky, kterou pro kuchaře připravil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Na nože!

Kuřecí roláda se špenátem | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Zadáním sice bylo do třiceti minut připravit kuřecí roládu, ale pro naši domácí kuchyňskou praxi z toho plyne podstatné poučení: není problém koupit za pár korun celé kuře a během deseti minut si ho vykostit a rozporcovat tak, aby se celé využilo. Získáte tak nejen ona drahá "suchá" prsíčka, ale i stehenní řízky. A ze zbytku si uděláte luxusní kuřecí vývar (viz předchozí článek o tom, jak vyrobit vývar jako od babičky). Nemusíte tak zpracovávat jen celé kuře. Kdo se naučí kteroukoliv část vykostění, připraví si steak i z levných kuřecích stehen, princip je pořád stejný.

Ač se v Pohlreichově pořadu Na nože! soutěžilo o roládu, kuchařská nit optimálního využití surovin v kuchyni se stabilně vine jeho pořady a už v minulé sérii Ano, šéfe! kvůli neschopnosti myslet v kuchyni ekonomicky vyčinil nejednomu kuchaři. Umění vykostit kuře se proto bude hodit každému, komu není líto obětovat několik minut práce v kuchyni a upravit si maso podle svého. Vyzkoušet si pak můžete třeba i "placaté" kuře na grilu podle Itala (viz předchozí článek).

Roláda ve stylu "Trhej Reku"

Postup jsme pro vás vyfotili krok za krokem. Protože je tato "operace" přece jen pro úplné začátečníky trochu náročnější, podívejte se pro jistotu na postup na videu. Kuchař Pepin má svoji vlastní metodu, jak zachovat kuře opticky v celku s tím, že ho zbaví kostí, naplní špenátem, zavine a nakonec upeče. Tento postup se trochu liší od klasického, jaký ukazujeme my, z každého z postupů si ale každý může vzít to své sympatické a pak ho aplikovat do své praxe.

Krok za krokem

My jsme pro vás připravili klasický postup. Je jedno, zda budete vykosťovat celé kuře nebo půlku, výsledkem bude "placka" vypodložená kůží v případě, že budete rolovat, anebo si z vykostěného kuřete připravíte porce podle vlastní potřeby.

Ve zkratce: kuře položte na záda a zbavte ho křídel. Pak ho prořízněte přes prsní kost, vykostěte zbytek křídel, ořízněte žebra skeletu, nakonec vykostěte stehna. Zbude placka kůže s masem, máte hotovo. A teď krok za krokem.

Odřeřte poslední dva články křídel, použijete je do polévkyProřízněte psní kost a podél žeber ořezávejte maso

Položte kuřátko na záda a odřízněte poslední dvě části křídel. Ty se budou hodit na polévku. Pak prořízněte prsní kost a podél skeletu nožem odřezávejte žebra. Klidně si pomozte prsty, rozevírejte maso od kosti.

Až narazíte na křídlo, odřízněte šlacha a kost jednoduše vytáhněteKost vyjměte

Až narazíte na kloub křídla, vylomte ho, odřízněte šlachy, přichyťte si maso a kost vytáhněte. Šlachy opět proříznete.

Podél skeletu pokračujte až ke stehnuVylomte stehenní kost

Nadzvihujte si skelet a odřezávejte maso, dokud nenarazíte na stehenní kloub. Nebojte se, sadisticky ho vylomte, abyste ho odhalili.

Teď se "obyčený" postup liší od návodu kuchaře na videu. Ten po odhalení kloubu kost oškrábal a vyjmul (potřeboval zachovat tvar celého kuřete i stehna), my ale horní stehno prořízneme a kost vyjmeme.

Podobně vylomte i kloub stehna a kost vyjměteA teď se pustíme do spodního stehnaOdřízneme konec i s kůží

A opět lámeme klouby, prořízneme podél kosti i spodní stehno. Nakonec odřízneme zbytek kůže na konci stehýnka.

Prsíčka můžeme i proříznout a rozprostřít na prázdná místa na kůžiPostupným prořezáváním vytvoříme rovnoměrnou vrstvu masa na kůži

V této fázi máme hotovou placku, dole kůži, nahoře maso. Místy je ovšem náš "kobereček" trochu děravý. Místa s prsy jsou ale vyšší než oblasti stehenních řízků. Proto zešikma prsíčka můžeme proříznout a rozvinout do prázdnějších zón. U rolády vůbec nebude vadit, když dokonce kus masa odříznete a "zaplátujete" jím místo, kde je o maso nouze.

A "miminko" je hotové, z půlky kuřete se vytvořila roláda na tři dospělé porceRoládu si každý naplní tím, co má rád, v našem případě to byla míchaná vejce s uzeninou a okurkou

Maso na roládu je tímto hotové, čím si ji naplníte, je už vaše věc. Zdeněk Pohlreich byl sice v pořadu kritický kvůli některým kombinacím použitých surovin, každý z nás ale dává přednost jiným chutím. Někdo placku naplní obyčejnou smaženicí, další zavine sýr, šunku, rajčata a jižní bylinky, chybu neudělá ten, kdo vsadí na špenát.

Pohlreichovi trochu vadilo, že většina soutěžících vsadila na klasickou žemlovou nádivku, jeho starostmi se my doma nemusíme trápit, nesoutěžíme o milion, uvaříme tak, aby byla rodina spokojená. Při vinutí rolády si dávejte pozor, abyste to v dobré víře s nádivkou nepřehnali, aby vám "nevyhřezávala" ven.

Autor:




Nejčtenější

Módu minipsů podporuje i módní průmysl.
Za módní miniaturní psy se platí tisíce, přitom jsou to nemocná zvířata

Je to vlastně kšeftování s nemocnými zvířaty. Jenže poptávka po minipsech je velká a lidé jsou v honbě za módním trendem ochotní platit tisíce. Takové zvíře...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Nuru jako nadšený lezec s ukořistěnou větvičkou. (25.3.2017)
VIDEO: Pražské gorily si venku užívají první jarní trávy, mláďata řádí

Jakmile minulou sobotu gorily zaslechly, že se mimo obvyklý čas něco děje s hydraulikou a hýbou se dveře u východu do venkovního výběhu, hned se k němu...  celý článek

Zloděj se klíčem v zámku nebude zdržovat.
Deset tipů, jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky

Senioři patří v souvislosti s majetkovou trestnou činností a podvody k nejohroženější skupině. Jsou důvěřiví, často žijí osamoceně, mnohdy mají nějaký...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.