Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pstruha zbavte žaber a nedávejte si k němu brambory, radí Pohlreich

  0:04aktualizováno  0:04
Co si dát k večeři, abyste se na noc nenašťouchli? Časté dilema se dá vyřešit rybou na talíři. Ovšem ne tak, že si k ní dáte těžké brambory. Zdeněk Pohlreich k ní raději připraví o hodně lehčí, zato pestrou zeleninovou přílohu.

Pohlreich pokračuje ve své jízdě s lehkými recepty a v nedělní podvečer na Primě opět předvedl, jak nakombinovat lehké menu s pěti jídly denně.

Tentokrát vsadil na ranní startovací smoothie (v čem spočívá jeho kouzlo, čtěte zde), svačinovou polévku ze zelené čočky s koriandrem a kari, jemná selečí líčka k obědu, odpoledne na tvarohovou pomazánku a tmavý chleba. A večer to rozbalí právě pečeným pstruhem. Ovšem s hráškovou omáčkou a klíčky.

Pstruh se upeče za chvíli, mezitím si připravíte přílohu

Nikterak přerostlé pstruhy můžete připravit vcelku, hlavně z hlav odstraňte žábry, jinak vám maso zhořkne. Pak ryby zvenku i zevnitř lehce nasolte, ale než je dáte na rozpálenou pánev s trochou oleje, otřete je ubrouskem, ať nejsou úplně mokré. Na pánvi s rybou občas zatřeste, ať se na ni nenalepí.

Fotogalerie

A protože ideální přílohou k rybě je podle Pohlreicha zelenina, připraví k ní zeleninový salát a hráškovou omáčku. Na omáčku prostě nechte na kousku másla zpěnit nadrobno pokrájenou šalotku jako základ.

Mezitím šéf „vyfiletuje“ pomeranč, což znamená, že z něj okrájí kůru tak, aby seřízl i slupku z pomerančových měsíčků uvnitř. Ze slupek s odřezky pomeranče vymačká do misky šťávu a na čistý talířek vykrájí filet z každého dílku pomeranče. Bez ostrého nože se o to ale ani nepokoušejte. Šťávu z odřezků opět vymačkejte do misky.

Poté na osmahnutou cibulku přidejte trochu sterilovaného hrášku, sůl a pepř, vymačkanou pomerančovou šťávu, pár lístků bazalky a lžičku zakysané smetany. Krátce převařte, případně přidejte kapku vody a rozmixujte. Omáčku - kterou můžete ještě propasírovat - máte hotovou.

Nejdříve si
Nejdříve si
Přidejte sterilovaný hrášek.
Přidejte filety z pomeranče.

Zeleninová příloha z naklíčených luštěnin, sterilovaného hrášku a pomerančových filetů.

Rybu pečící se na pánvi nezapomeňte otočit a opět občas zatřepat pánví. Že je ryba upečená, poznáte podle toho, že lze od kůže a masa lehce oddělit hřbetní ploutev. Nakonec přihoďte kousek másla a nechte ho ještě rozpustit a nasáknout do ryby, kterou z pánve odložte na servírovací tác a polijete oříškově zbarveným máslem z pánve. Tedy pokud jste ho nepřepálili.

Než si ryba trochu odpočine, na ještě teplou pánev hoďte trochu klíčků ze soji či munga (návod na přípravu zde) a zbytek hrášku. Ochuťte solí a pepřem, promíchejte a jen lehce prohřejte. Pak přihoďte připravené filety z pomeranče, promíchejte a můžete servírovat ultralehkou bohatýrskou večeři podle šéfa.

Autor:




Nejčtenější

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Další z rubriky

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek




Brit Premium Adult L 15 kgBrit Premium Adult L 15 kg

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.